BRD a anuntat joi dimineata revenirea pe profit (43,2 mil RON) gratie scaderii costului net al riscului (-43% comparativ cu anul 2013) si unui "bun control al costurilor". De asemenea, a doua banca din sistem afiseaza o rata a creditelor neperformantein scadere, desi inca peste media pe sistem bancar, de 20,3% (fata de 24,9% in anul 2013) datorita operatiunilor de stergere si vanzare de creante neperformante. Solvabilitatea bancii a urcat la 17% 17,0% (Basel III) iar depozitele persoanelor fizice: au crescut cu 8%. Actiunile bancii au deschis joi sedinta de tranzactionare pe bursa in crestere cu 1,2%.

Philippe Lhotte, Presedinte Director General al BRDFoto: Hotnews

In anul 2014, sectorul bancar romanesc a continuat sa se confrunte cu o cerere slaba de credite in pofida

nivelului scazut al dobanzilor, transmit oficialii bancii intr-un comunicat.

Piata a inregistrat un declin al soldului creditelor brute (-3,1%) in ultimele 12 luni, determinat insa si de operatiunile de stergere de creante, iar depozitele au crescut (+7,9%), in special pe segmentul companiilor (+10,7%).

Soldul creditelor nete acordate de BRD persoanelor fizice a atins 16,2 mld RON, in crestere cu 0,3% fata de

luna decembrie 2013, sustinut de dezvoltarea continua a portofoliului de credite pentru locuinte. BRD a acordat cu 85% mai multe credite noi fata de 2013, consolidandu-si baza extinsa de depozite, care s-a stabilizat la 36 mld. RON, prin favorizarea atragerii de depozite de la persoane fizice, reprezentand cele mai stabile surse de finantare.

Economiile persoanelor fizice au crescut cu 8% in anul 2014, avans care se situeaza peste nivelul pietei. Cu o rata credite nete/depozite de 73,4% la sfarsitul anului 2014 (-3,4 pp fata de sfarsitul anului 2013), BRD si-a reconfirmat pozitia financiara solida si si-a intarit gradul de autonomie financiara. In consecinta, banca are capacitatea de a-si extinde semnificativ portofoliul de credite atunci cand cererea se va redresa.

Venitul net bancar s-a redus cu 8,4% comparativ cu anul 2013, influentat in principal de contractia marjei nete de dobanda. Aceasta evolutie a fost cauzata in special de soldul mai scazut al creditelor pentru companii. Sustinute de venituri in crestere din activitati de investment banking si servicii de custodie si depozitare, veniturile din comisioane au ramas stabile, in ciuda activitatii mai slabe de creditare. Veniturile din alte activitati bancare au fost mai mici ca urmare a unor venituri nerecurente inregistrate in anul 2013 (castiguri mai mari din evaluarea portofoliului de swap-uri valutare).

BRD a continuat sa implementeze masuri de optimizare a costurilor care au determinat o reducere a cheltuielilor operationale cu 2,9% comparativ cu anul 2013. Raportul cost/venit a fost de 50,2%. Banca a reusit sa reduca rata creditelor neperfomante (de la 24,9% la sfarsitul anului 2013 la 20,3% la sfarsitul anului 2014) in principal datorita implementarii unei politici active de stergere si vanzare de creante, in acelasi timp imbunatatind gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 69% la sfarsitul anului 2013 la 71% la sfarsitul anului 2014). Costul net al riscului a scazut cu 43% fata de anul 2013 cu evolutii favorabile pe ambele segmente, companii si persoane fizice.

Prin mentinerea unui nivel solid al rezervelor de capital, BRD are un indicator confortabil de solvabilitate de 17 % (Basel III) fata de 14,2% in anul 2013 (Basel II), semnificativ superior cerintelor reglementare. "Anul 2014 a marcat un punct de cotitura pentru BRD, in care banca a revenit pe profit reusind in acelasi timp

sa isi imbunatateasca profilul de risc si eficienta operationala. In anul 2015, BRD va continua sa se bazeze pe

soliditatea modelului sau de banca universala si pe capacitatea de a oferi solutii inovatoare si servicii

personalizate unei baze largi de clienti. Mai mult ca niciodata, BRD are ambitia de a se pozitiona printre

principalii actori economici care asigura conditiile revenirii investitiilor", a declarat Philippe Lhotte, Presedintele

Director General al BRD