Desigur, discutam de medie. Probabil ca la masini depasim 1%, iar la creioane suntem sub 0,005%. Dar in medie, la 10.000 de unitati dintr-un bun exportat intr-un an pe plan mondial, cota rRomaniei este de 36 de unitati din acel bun. Mai precis, suntem a sasea tara de la coada clasamentului dintr-un total de 39 de tari analizate de INSSE. Cat priveste importurile, suntem tot pe-acolo. Pe primele locuri sunt americanii si chinezii, cu precizarea ca la exporturi cota SUA scade, iar cea a Chinei creste. De asta, Romania ar avea nevoie de un fel de Master Plan al comertului exterior, dublat de o ofensiva a diplomatiei economice

La exporturi, topul sta ca mai jos:

Comertul exterior ar trebui sa devina una din prioritatile noului Guvern din simplul motiv ca de intrarea valutei in tara depind nu doar indicatorii macro (deficit comercial, curs de schimb samd), ci chiar nivelul de trai si numarul locurilor de munca.

La importuri, ponderea Romaniei e urmatoarea:

"Un studiu de referinta a identificat 8 industrii care raspund la intrebarile: In ce sectoare capitalul romanesc trebuie sa investeasca? Acestea sunt: industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, textila, alimentara, pielarie, echipamente electrice, constructii nemetalice, farmaceutice, alte activitate industriale", explica profesorul Cezar Mereuta. Din cele 8 piete, numai una are gradul de acoperire al importurilor prin exporturi supraunitar. Deficitul comercial cumulat al celor 8 piete reprezinta 75,5 % din deficitul comercial global al exporturilor de bunuri al Romaniei.

Cateva date seci, dar utile:

  • In structura exporturilor, sase sectiuni ale Nomenclatorului Combinat detin 72,1% din totalul exporturilor. Exporturile de masini si dispozitive mecanice; masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile, reprezentand 25,8% din totalul exporturilor perioadei 1.I-31.VII 2012, s-au situat pe primul loc inregistrand o crestere cu 0,4% la valori exprimate in lei (o scadere cu 4,6% la valori exprimate in euro) comparativ cu perioada 1.I-31.VII 2011.
  • In aceasta sectiune, capitolul "Masini, aparate si echipamente electrice si parti ale acestora" detine ponderea principala (62,9% in total sectiune si 16,2% in total exporturi).
  • Pe locul al doilea s-a clasat sectiunea "Mijloace si materiale de transport" cu 14,8% in total exporturi romanesti, in cadrul careia exporturile de "Automobile, tractoare si alte vehicule terestre" reprezinta 82,3% din total sectiune si 12,2% din total exporturi.
  • Exporturile de metale comune si articole din acestea au situat aceasta sectiune pe locul trei ca pondere in total exporturi, inregistrand o scadere cu 0,8% la valori exprimate in lei

Citeste si "Care sunt judetele care aduc valuta in tara"

Sigur ca nu te poti bate cu chinezii sau cu americanii, dar exista tari in regiune care ne depasec ca pondere in comertul international, cu resurse mai putine. Aici e rolul diplomatiri economice, care pana acum, la noi nu s-a prea vazut.