Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat, in urma unor intalniri cu comerciantii, ca ia in calcul scaderea TVA inainte de luna noiembrie si ca anuntul public va fi facut cu o luna inainte pentru ca marii retaileri sa poata modifica softurile privind preturile produselor. Dan Sucu, presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania a explicat ca pentru ei sunt esentiale lunile noiembrie si decembrie, cand vanzarile sunt mult peste media celorlalte luni. "Am discutat si ne-am consultat cu cat inainte ar trebui sa anuntam aceasta reducere pentru ca si dumnealor sa poata face modificarile, care nu sunt putine. Am ajuns la un termen de minim o luna de zile inainte de aplicarea a TVA redus de la 24% la 20% sa se faca anuntul public din momentul in care publicam ordonanta. Dincolo, pentru modificarea cu accizele si TVA la produsele de baza termenul l-am redus la doua saptamani tocmai pentru a nu exista acea perioada de reducerea consumului", a spus Darius Valcov, ministrul Finantelor Publice.

Darius Valcov, ministrul FinantelorFoto: Hotnews

"Sunt doua masuri, reducerea TVA si la accize care nu vor astepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol in noiembrie si decembrie, luni care sunt de regula de consum. Nu vrem ca populatia sa-si amane consumul pentru a astepta reducerea taxelor din ianuarie (...)", a spus anterior Valcov.

Executivul se asteapta recuperarea unor venituri de 6,4 miliarde lei dupa scaderea TVA (2 miliarde lei in plus chiar din TVA, pe fondul cresterii consumului.

Finantele au trecut in nota de fundamentare un impact negativ pentru 2018 de 7,7 miliarde lei, din care 5,8 miliarde lei vor rezulta din reducerea cu inca doua puncte a TVA, de la 20% la 18%. Veniturile recuperate sunt estimate la 3,5 miliarde lei, din care 2,8 miliarde vor fi incasari suplimentare ca urmare a efectului pozitiv al reducerii TVA.

Pentru 2019, cand proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei unice cu doua puncte procentuale, de la 16% la 14%, Guvernul estimeaza un minus direct de 4,8 miliarde lei, compensat partial, cu 2,5 miliarde lei, de venituri recuperate.

Astfel, pentru intervalul 2016-2019, pierderea bruta de venituri bugetare se ridica la peste 37 de miliarde lei ( 8,4 miliarde de euro), in timp ce pierderea neta s-ar cifra la aproximativ 19 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

Guvernul estimeaza un plus de crestere ecnomica din masurile de relaxare fiscala fata de prognozele actuale de 1,7 puncte procentuale in 2016, 0,6 puncte in 2017, 0,7 puncte in 2018 si 0,5 puncte in 2019.

Potrivit acestui scenariu si estimarilor oficiale, Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 4,7% anul viitor, 3,9% in 2017 si 4,2% in 2018.

De asemenea, Guvernul se asteapta ca pana in 2019 sa fie create peste 500.000 de locuri de munca, din care 325.000 locuri de munca numai anul viitor.