Leul s-ar putea deprecia usor luni, pe fondul tensiunilor din Grecia, situatia de acolo depasind estimarile analistilor economici si politic. Practic, Opozitia elena cere acum inlocuirea ministrului de Finante Varoufakis, in vreme ce membrii Eurogrupului sunt tot mai rezervati in a credita Grecia in absenta unor reforme clare. Guvernul grec ameninta cu noi alegeri, lucru considerat ne-realist de catre adjunctul ministrului german de Finante. Pe langa problemele din Grecia, Banca Centrala Europeana demareaza luni injectia uriasa de lichiditate, in speranta stoparii deflatiei. In aceste conditii, leul a incheiat saptamana trecuta aproape de 4,445/EUR, fara variatie la nivel de sedinta, dar s-a miscat spre 4,45/EUR seara, in afara orelor obisnuite.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, la BruxellesFoto: Consiliul European

"Volatilitatea care a urmat datelor puternice pentru piata muncii din SUA a fost relativ redusa ceea ce ne face sa credem ca ar putea urma o sedinta de depreciere. In plus, noile tensiuni privind Grecia pot pune presiune suplimentara si ne asteptam ca leul sa reactioneze la stirile pe aceasta tema in contextul intalnirii de astazi ministrilor de finante ai zonei euro. Pentru a concluziona, consideram ca s-ar putea deprecia spre 4,46/EUR astazi", se arata intr-un raport al ING de luni dimineata.

Sumele plasate, in medie, de bancile locale la facilitatea de depozit a BNR au scazut puternic de la 13,3 miliarde lei in ianuarie la 7,4 miliarde in februarie. Reducerea a venit pe fondul diferentei mari dintre volumul de emisiuni de titluri de stat si volumul celor ajunse la scadenta, precum si a e solutiei nefavorabile in ceea ce priveste executia bugetara. Daca aceasta situatie va continua, vedem un risc pe termen scurt pentru presiuni in zona lichiditatii, ceea ce ar face banca centrala sa fie mai comfortabila in a reduce rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei la urmatoarele 3 sedinte. Am putea vedea, de asemenea, mai multa volatilitate in privinta randamentelor din piata in perioada urmatoare, cu presiuni de crestere.

Situatia din Grecia intra pe un fagas anormal

Daca ministrii din zona euro nu vor accepta principalele reforme propuse de Grecia pentru a debloca urmatoarea transa de ajutor de care are mare nevoie, "ar putea exista probleme", a avertizat Varoufakis, intr-un interviu aparut duminica in Corriere della Serra si citat de Agerpres. .

"Am putea reveni la alegeri. Am putea organiza un referendum. Asa cum mi-a spus prim-ministrul nostru (Alexis Tispras ¬ n.r.), nu suntem inca lipiti de locurile noastre", a afirmat el.

Grecia a mai amenintat cu un referendum privind planul de ajutor in noiembrie 2011, provocand un moment de panica pe pietele financiare si nemultumirea partenerilor sai europeni, ceea ce a determinat caderea premierul George Papandreou.

Partenerii Greciei au cazut de acord saptamana trecuta asupra prelungirii cu patru luni a programului de ajutor pentru Atena, insa au indicat ca fondurile astfel prevazute - circa 7 miliarde de dolari - nu vor fi oferite pana in aprilie, data la care vor analiza progresele in reformele promise de guvernul lui Alexis Tsipras.

In interviul sau acordat principalului cotidian italian, Varoufakis a reafirmat ca Grecia nu vrea un nou imprumut, refuzand sa "revina la un mecanism de credite in schimbul unui program de reforme ce trebuie respectate".