In prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, leul nu a inregistrat miscari ample in fata principalelor valute, ramanand constant in fata francului si a monedei unice europene, dar depreciindu-se usor in fata dolarului american (de la 4,03 la 4,07 lei/usd). ​"In lipsa unor semnale clare de epuizare a trendului,leul poate inca pierde in fata dolarului pana la 4.13. Data fiind semnificatia psihologica a cotei 4.0 , nu excludem episoade de stabilizare prin preajma, poate chiar de revenire temporara a leului in raport cu moneda americana. Dupa corectia de la 4.0 din ianuarie, cursul dolar/leu si-a reluat cresterea, paritatea depasind saptamana trecuta maximele din 23 ianuarie si apropiindu-se de obiectivul nostru de la 4.13. Mizam pe acest nivel atat ca target, cat si ca zona de rezistenta, insa nu excludem scenariul extrem al unei deprecieri a leului in raport cu moneda americana pana la 4.25", scriu economistii Bancii Transilvania intr-un raport difuzat luni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru perechea chf/leu, economistii citati avanseaza o ipoteza favorabila monedei nationala."Dat fiind ca CHF/RON continua stabilizarea pe intervalul 4.12-4.18, ramane greu de apreciat deocamdata in ce masura tendinta de scadere a cursului conturata ulterior marcarii extremelor din ianuarie (ridicarea pragului de pe franc) – adica valul - s-a incheiat la minimele de la sfarsitul lunii februarie. Astfel, cat timp piata fluctueaza in intervalul amintit, ramane in picioare ipoteza de evolutie favorabila leului, care prevede o apreciere a monedei nationale pana la 4.0", se mai arata in raportul BT.

Intre timp am mai consultat si rapoartele de trezorerie ale altor banci. "Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro. Leul a deschis la 4.4470/EUR si se tranzactioneaza la 4.4435/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida sesiunea in aceeasi zona. Vineri, rezultatele bune privind piata muncii din SUA au readus in prim plan asteptarile ca Fed va incepe sa creasca ratele de dobanda in curand si au facut ca dolarul sa se aprecieze fata de celelalte valute majore. Dupa ce a atins un nou minim luni dimineata la 1.0821, EURUSD a crescut peste 1.0900 pe seama unor tranzactii de marcare a aprofitului", se arata intr-un raport al Piraeus Bank, destinat investitorilor.

Potrivit documentului, in prima zi de desfasurare a operatiunilor Bancii Centrale Europene de achizitie a titlurilor suverane denominate in euro, randamentele obligatiunilor germane cu maturitate de zece ani au scazut cu patru puncte de baza la 0.36% iar obligatiunile cu aceeasi maturitate emise de alte tari din zona euro au scazut cu 2-5 puncte de baza.

Nivelul exporturilor germane a coborat cu 2.1% in ianuarie, marcand cel mai mare declin inregistrat in ultimele cinci luni, dupa ce in decembrie crescusera cu 2.8%. Importurile au sczut si ele cu 0.3% ducand la o restrangere a surplusului comercial la EUR 19.7 miliarde de la EUR 21.6 miliarde in decembrie.

Preturile metalelor pretioase au scazut vineri seara afectate de un dolar mai puternic, nereusind luni dimineata sa se indeparteze semnificativ de minimele atinse la finalul saptamanii trecute. Moneda americana s-a intarit fata de celelalte valute dupa anuntul unor date indicand o piata a muncii in revenire in SUA, ceea ce a dus la asteptari sporite ca Fed va incepe creasca ratele in curand. In momentul redactarii aurul se tranzactioneaza cu putin sub 1,175.00 dolari pe uncie, argintul este cotat usor peste 15.90 dolari pe uncie, pretul platinei este sub 1,155.00 dolari pe uncie iar cel al paladiului este cu putin peste 820.00 dolari pe uncie.