Legumele, citricile si cartofii, dar si serviciile de ingrijire medicala au dus inflatia din luna februarie la 4,5% (masurata atat prin indicele preturilor de consum-IPC, cat si prin cel armonizat- IAPC) fata de februarie 2014, a transmis marti Statistica. La polul opus, zaharul si transporturile aeriene au cunoscut cele mai mari ieftiniri, in termeni anualizati. Atunci cand publica privind inflatia, INS colecteaza preturile de consum din circa 7200 de magazine din 42 de localitati urbane de pe intreg teritoriul tarii.

Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,3%, in luna februarie comparativ cu luna ianuarie 2015. La grupa de servicii, tarifele au scazut cu 0,2 %. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea a fost de 0,4%.

La grupa marfurilor alimentare preturile au scazut cu 0,5%. Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2014 - februarie 2015) fata de precedentele 12 luni (martie 2013 - februarie 2014), calculata pe baza IPC, este de 1,0%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,2%.

Reamintim ca Banca Nationala a Romaniei a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

In Europa asistam insa la deflatie, preturile scazand in februarie pentru a treia luna consecutiv. E drept, declinul a fost mai mic decat au anticipat analistii, in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) urma sa inceapa programul de achizitii de obligatiuni anuntat in ianuarie (care a si demarat luni).