Grecii par sa isi fi pierdut rabdarea, trecand la amenintari. Mai multe site-uri il citeaza pe ministrul elen al Apararii, Panos Kammenos, care ar fi transmis marti ca daca Grecia nu este ajutata cu bani, natiunea lui va inunda Europa cu migranti si jihadisti, oferindu-le documente legale care sa-i ajute sa calatoreasca legal pe intregul continent.

O iesire a Greciei din zona euro (Grexit) nu va avea probabil un impact semnificativ asupra ratingurilor bancilor straine, se arata intr-un raport publicat marti de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), citata de Agerpres. "Consideram ca impactul direct asupra bancilor straine in urma unei iesiri a Greciei din zona euro sau in urma incertitudinilor care continua este limitat, deoarece ele au expunere directa relativ limitata la bancile elene sau la sectorul public si privat din aceasta tara, dupa ce si-au redus semnificativ creditarea in 2012", a apreciat analistul Osman Sattar, de la S&P.

Pe de alta parte, ramanerea sau nu a grecilor in Eurozona ridica intrebari legitime legate de intreg proiectul Euroland. In acest moment, constructia sta in picioare cu mari eforturi. Intrebarea este daca ea poate fi "intarita" sau e nevoie de refacerea ei din temelii. Evident ca asa cum este ea, UE ne-a adus mari avantaje- de la posibilitatea calatoriilor in spatiul european fara vize si pana la accelerarea comertului exterior. Iar un calcul contrafactual- ne-ar fi fost mai bine daca nu exista UE?- e dificil de livrat.

La 30 septembrie 2014, bancile straine aveau imprumuturi de 46 miliarde de dolari in Grecia, in scadere fata de 138 miliarde de dolari in 2011, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale (BIS).

Cea mai ridicata expunere, de peste 80%, se inregistra, la finele lunii septembrie, la bancile din Germania (13,5 miliarde de dolari), Marea Britanie (13,5 miliarde de dolari) si SUA (10,6 miliarde de dolari).

'Tinand cont de nivelul relativ limitat al expunerii bancilor la Grecia, nu ne asteptam ca o iesire a Greciei din zona euro sa duca la modificarea ratingurilor bancilor straine sau ca acele banci sa aiba nevoie de capital suplimentar', se arata in raportul agentiei de evaluare financiara.

Scenariul de baza al Standard & Poor's nu indica un Grexit. Extinderea acordului de asistenta financiara al Greciei a atenuat temerile privind posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, sustine S&P.

Primele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania