In ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii, principalele valute s-au intarit in fata leului romanesc pana la cotatiile de acum doua zile. Astfel, francul elvetian a revenit la 4,17 lei, euro s-a intors la 4,44 lei iar dolarul american la 4,2 lei. Monedele Europei emergente au pierdut ceva teren fata de euro. Leul a deschis la 4.4430/EUR si se tranzactioneaza la 4.470/EUR. "Ne asteptam ca RON sa inchida sesiunea in scadere", spun economistii mai multor banci locale. Euro s-a mentinut vineri dimineata in jurul a USD 1.0600/EUR, fiind tranzactionat in momentul redactarii la USD 1.0597/EUR. Moneda unica ramane sub presiune si pare ca va ramane pe trendul descrescator.

"Credem ca scaderea cursului EUR/RON cu un ban ar putea ascunde un interes de cumparare din partea unor investitori straini pentru obligatiunile Romaniei, avand in vedere ca licitatia de ieri a fost buna celelalte din ultima perioada. Leul a fost, de asemenea, nemiscat chiar si dupa datele foarte slabe din SUA. Astazi vor fi publicate alte informatii privind economia SUA, dar avand in vedere ca moneda romaneasca nu prea a reactionat in ultima perioada la asemenea evenimente, credem ca va fi o sedinta fara variatii mari, in timp ce piata de obligatiuni ar putea fi un sprijin pentru leu", se arata intr-un raport al ING difuzat vineri.

Randamentul pe termen foarte scurt a ramas neschimbat la 0,20%, in timp ce segmentul 1M-3M a stat pe loc la 0,70-1,15%. MF a vandut ieri titluri de stat de 0,2 miliarde lei la 10 ani pentru un randament maxim de 3,11%, considerabil sub asteptarile noastre pentru un nivel usor peste 3,15%. A fost prima licitatie buna dupa aproape o luna, cu un randament maxim cuprins in intervalul bid-ask al pietei secundare din sedinta precedenta, de 3,15-3,07%. Ne asteptam ca revigorarea pietei de titluri de stat sa inceapa putin mai tarziu, dar se pare ca efectul programului de relaxare cantitativa al BCE incepe sa se simta. Avand in vedere ca randamentele obligatiunilor suverane europene se afla la minime istorice, ne asteptam ca si randamentele obligatiunilor locale sa coboare treptat in perioada urmatoare, ajutate inclusiv de un profil mai prietenos pe latura emisiunilor de titluri. Ieri s-au inregistrat noi miscari pozitive pe piata secundara mai ales in zona de mijloc a curbei randamentelor.

Investitorii asteapta ca Departamentul Muncii al SUA sa faca public indicele preturilor producatorilor pentru februarie estimand o crestere de 0.3% MoM dupa scaderea de 0.8% din ianuarie. Universitatea Michigan va raporta datele preliminare pentru martie privind indicele moralului consumatorilor.

"Metalele pretioase s-au tranzactionat in intervale inguste vineri dimineata. In momentul redactarii pretul aurului se gaseste cu putin peste nivelul de 1,155.00 dolari pe uncie, argintul este cotat cu putin sub 15.55 dolari pe uncie, pretul platinei este aproape de 1,117.00 dolari pe uncie iar cel al paladiului s-a mentinut in jurul nivelului de 795.00 dolari pe uncie", se arata intr-un raport destinat investitorilor, al Piraeus Bank