Guvernul Elvetiei a respins cererile inaintate de partidele politice de a reduce impactul economic al eliminarii plafonului minim de schimb valutar franc-euro, anunta sambata agentia nationala de presa elvetiana, citata de Reuters.

Consiliul Federal, cabinetul Elvetiei, a ratat in raspunsuri scrise la intrebarile adresate de 7 partide politice ca poate lua foarte putine masuri in aceasta directie.

Banca Nationala a Elvetiei, institutia bancara centrala a tarii, a starnit o reactie in lant in una ianuarie cand a decis sa renunte la politica de plafonare a cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvetiana de criza datoriilor suverane din zona euro.

Moneda a crescut pana la 0,86 franci per euro inainte de a incepe sa scada incet. Luna aceasta, a scazut sub de 1,05 franci per euro. Acest lucru ar urma sa provoace daune majore exporturilor elvetiene, dar si turismului, si sa determine cumparatorii sa treaca granita in Germania, Franta si Italia.

Partidele de dreapta au solicitat scutiri de taxe si reglementari mai usoare, in timp ce partidele de stanga vor limite de capital si protectia muncitorilor, anunta agentia de stiri SDA.

Consiliul Federal le-a transmis ca sunt "extrem de putine masuri rapide si directionate" care ar putea sa controleze problema francului pe termen scurt.