​In prima sedinta de tranzactionare a saptamanii moneda nationala s-a apropiat de pragul psihologic de 4,2 in fata francului elvetian, depasind in acelasi timp nivelul de 4,21 lei/usd. In fata unei monede unice europene tot mai slabite, euro a castigat un ban, ajungand la 4,43 de lei pentru un euro.Acestea sunt cursurile medii publicate luni de BNR, fiecare banca comerciala operand cu un alt nivel al cursului. Preturile metalelor pretioase au ramas in intervale inguste si luni dimineata. Piata asteapta intalnirea de miercuri a Fed pentru a detecta semne ca banca centrala va ridica in curand rata cheie. Aurul s-a mentinut peste nivelul de 1,155.00 dolari pe uncie, iar argintul este cotat in preajma a 15.65 dolari pe uncie.

"Ministrul Finantelor a demisionat duminica in urma unor acuzatii de coruptie. Nu credem ca aceasta va duce la o slabire a sustinerii guvernului in parlament sau la o schimbare a politicii curente", se arata intr-un raport al Piraeus, pozitie impartasita si de economistii ING.

Dupa ce a atins un nou minim fata de dolar la USD 1.0492/EUR in cursul diminetii, moneda unica a urcat la USD 1.0552/EUR sustinuta de interventia vocala a unui oficial al BCE care a declarat ca euro s-a depreciat intr-un ritm mai alert decat cel estimat. "Credem ca revenirea va fi limitata de asteptarile ca Fed va lansa semnale dupa intalnirea de politica monetara de miercuri ca va incepe in curand sa creasca ratele. Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro. Leul a deschis la 4.4420/EUR si se tranzactioneaza la 4.4375/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida sesiunea in usoara crestere in linie cu celelalte monede din regiune", se mai arata in raportul Piraeus Bank.