Guvernul a aprobat o derogare de la lege astfel incat sa poata acorda sume de bani din Fondul de rezerva bugetara, chiar daca nu sunt cheltuieli urgente sau neprevazute

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 16 martie 2015, 16:42 Economie | Finanţe & Bănci

Combinatul de Apa Grea din cadrul RAAN
Foto: AGERPRES
Mega-Ordonanta de Urgenta publicata vineri in Monitorul Oficial prevede, printre altele, o derogare de la Legea 500/2002 privind finantele publice, astfel incat sa fie alocate sume Ministerului Energiei, Ministerului de Interne si Ministerului Justitiei din Fondul de rezerva bugetara, fara sa se justifice urgenta. Este exact un articol de lege despre care Curtea de Conturi spunea, in ultimul raport, ca nu a fost respectat de Guvern. Prin prevederile noii ordonante, Guvernul permite acordarea unor ajutoare Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), aceasta societate fiind in insolventa. Un ajutor consta in constituirea unor stocuri de apa grea, in conditiile in care actualele stocuri pot acoperi necesarul pe zeci de ani de acum inainte, iar altul in finantarea achizitiei de carbune. In plus, permite Ministerului Justitiei sa acopere unele cheltuieli ale penitenciarelor.

 • UPDATE In Monitorul Oficial de luni, a fost publicata Hotararea de Guvern 168 prin care se aloca Ministerului de Interne din fondul de rezerva bugetara 30 milioane lei pentru achizitia de apa grea.

Prevederea din Legea 500/2002 de la care se face derogare este cuprinsa in articolul 30, alin (2) care arata ca alocarea de sume din fondul de rezerva bugetara se face pe baza de Hotarari ale Gvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar. In conditiile in care nu se justifica urgenta constituirii unor stocuri de apa grea, Guvernul a hotarat sa se faca derogare.

In 2012, fostul secretar de stat in Ministerul Economiei si fost director RAAN, Rodin Traicu, spunea ca exista pe stoc apa grea necesara Centralei Nucleare de la Cernavoda pentru urmatorii 50 de ani, potrivit economica.net.

Insa ajutorul acordat RAAN nu se opreste aici. Ordonanta de Urgenta publicata vineri in Monitorul Oficial autorizeaza Ministerul Energiei sa asigure din bugetul de stat contravaloarea cantitatilor de carbune necesare pana la data de 1 septembrie 2015 in vederea opririi controlate a productiei de apa grea, precum si pentru restituirea unor imprumuturi. Este vorba de carbunele scos din rezerva de stat, cu titlu de imprumut, pe perioada insolventei. Reamintim ca RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013.

Pentru finantarea acestor cheltuieli, Ordonanta prevede ca "prin derogare de la prevederile art.30 alin (2) din Legea 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, din Fondul de Rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin Hotarare a Guvernlui, pot fi alocate sume Ministerului Energiei". Mai departe, Ordonanta spune ca aceasta derogare este valabila si in cazul Ministerului Afacerilor Interne pentru "constituirea stocurilor rezerva de stat de apa grea".

Tot derogare de la acelasi articol de lege se face si pentru Ministerul Justitiei in vederea finantarii "unor cheltuieli in vederea imbunatatirii conditiilor de cazare si cresterii capacitati de cazare a sistemului penitenciar romanesc".

Reamintim ca Executivul a fost acuzat ca abuzeaza de fondul de rezerva bugetara, alocarile realizandu-se fara a fi respectat exact articolul 30, alin (2) din Legea 500/2002. Curtea de Conturi a constatat ca fundamentarea si solicitarile de sume din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului s-au facut in unele cazuri cu nerespectarea prevederilor din Legea 500/2002 privind finantele publice. "Au fost efectuate plati restante din Fondul de rezerva bugetara, pentru obiective de investitii sau alte activitati, cu incalcarea prevederilor art. 30, alin. (2) din Legea nr. 500/2002, republicata, in care se precizeaza ca "Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului se repartizeaza pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar", se arata in raportul pe 2013 al Curtii de Conturi. Potrivit acestuia, doar bugetul ministerului a fost suplimentat din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, cu suma de 150 milioane de lei fara a fi respectata Legea 500/2002.

Practic, prin derogarea de la Legea 500/2002, Guvernul incearca sa scape de obligatia de a justifica urgenta alocarii unor sume din Fondul de Rezerva.


Citeste mai multe despre   
Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

2375 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  ei deja Ponta a depasit orice limita! (Luni, 16 martie 2015, 17:05)

  ..13 [utilizator]

  Bai baiete , adicalea tu, Primule Mincinos banii aia care sunt constituiti in fondul de rezerva sunt numai pentru situatii deosebite.

  Banui toate institutiile arondate si-au pregatit temeinic bugetele pentru 2015.

  Banui ca daca ceva se intampla se poate rectifica bugetul dupa executia primelor luni.

  Nu pot sa cred ca toti aia sunt atat de prosti si nu au reusit sa prevada aceste situatii sau ca situatiile sunt asa de urgente ca este nevoie acum, in aceasta clipa....

  Mai ...., ca nu vreau sa iti scriu cum ii spunea bunicuta presei din RO, ai mai multa grija ca te leaga aia rai rau de tot....

  Banii publici nu sunt pentru mofturile primului ministru sau al partidului care are majoritate in Parlament, oricare ar fi acela.

  Asa ca lasa-ne Primule Mincinos!

  Am o curiozitate daca Avocatul Poporului se va sesiza in acest caz..... Oare se vede pana la domnul Ciorbea sau are nevoie de o pereche de ochelari noi?
 • +9 (9 voturi)    
  bani gratis la biserici... (Luni, 16 martie 2015, 17:20)

  liviu [anonim]

  iupiiiii!!!!
  daac spitale nu avem macar biserici sa avem...
  ce tara frumoasa...
  inchizitia cand se legalizeaza?!
 • +9 (9 voturi)    
  Ponta e chiar cinefil (Luni, 16 martie 2015, 17:25)

  Close [utilizator]

  Aparent toata cariera lui politica se va desfasura dupa scenariul din House of Cards. Cu mica diferenta ca el e un mafiot incompetent nu un mafiot competent.
 • +4 (4 voturi)    
  tun (Luni, 16 martie 2015, 17:41)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  dupa tun, asta e politica cocalarului ponta si a partidului sau de cocalari, asta pina ii va veni rindul la dna. Ca ii va veni, asta e mai presus de orice indoiala.
  Si acum astept cocalarii prosovietici mazeta, pontiac si restul sa vina sa laude aceasta noua masura a celui mai cinstit guvern.
 • +4 (4 voturi)    
  Ponta a scapat totul din mana (Luni, 16 martie 2015, 17:48)

  Wanheda [utilizator]

  Face totul la plesneala si actul de guvernare e scapat de sub control, total random.
  PS: "scapa cine poate".
 • +4 (4 voturi)    
  ...dupa... (Luni, 16 martie 2015, 17:48)

  ALTAN [utilizator]

  ...plecarea acestui grup de incompetenti-numit guvern- de la cirma statului,finantele Romaniei vor arata precum Hirosima si Nagasaki dupa bomba atomica...


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă