Bancile de investitii, fondurile financiare si investitorii dispusi sa-si riste banii stau miercuri cu urechile ciulite pe asteaptata conferinta de presa ce va urma sedintei monetare a Federal Reserve pentru a vedea daca banca centrala abandoneaza asigurarea ca isi va pastra calmul inainte de a lua hotararea de a creste ratele. Lipsa acestor cuvinte din comunicatul oficial va declansa semnalul ca prima crestere a ratei cheie poate avea loc in iunie. Fed va anunta azi si noile estimari privind economia SUA. Euro a crescut usor fata de dolar miercuri dimineata atingand nivelul de USD 1.0624/EUR. Ne asteptam ca perechea sa ramana aproape constanta pana la incheierea intalnirii de politica monetara a Fed. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat aproape neschibate fata de euro. Leul a deschis la 4.4430/EUR si s-a depreciat usor pana la 4.4469/EUR

In timp ce piata muncii s-a imbunatatit constant in SUA, iar cresterea economica este stabila, rata inflatiei este departe de tinta ei de 2.0% mai ales din cauza preturilor mici ale petrolului.

Revenind la noi in tara, moneda romaneasca a scazut marti in fata euro, posibil pe fondul miscarilor negative din piata de obligatiuni. "A inchis sedinta cu o depreciere de aproximativ 0,2%, in apropiere de 4,4460/EUR. Tendinta ar trebui sa continue si astazi si leul s-ar putea deprecia peste 4,45/EUR, in asteptarea indiciilor Federal Reserve cu privire la viitorul politicii monetare a SUA. Probabil se va renunta la asocierea cuvantului "rabdare" cu viitoarele majorari de dobanda cheie. Pentru un activ mai riscant precum leul, perspectiva intaririi politicii Fed (ING anticipeaza prima crestere a dobanzii cheie in iunie) ar putea genera presiuni semnificative de depreciere, amintind de miscarile din mai-iunie 2013. Cu toate acestea, volatilitatea ar putea fi limitata, intr-o anumita masura, de interventii valutare. Fed va transmite comentariile cu privire la politica monetara dupa ora 18:00 GMT", noteaza economistii ING.

Randamentul pe termen foarte scurt a crescut cu alte 10 puncte de baza, la 0,50%, in timp ce segmentul 1M-3M a urcat cu 15, respectiv 10 puncte de baza, la 0,90-1,40%. Aceste miscari ar putea fi legate de acumularea unor presiuni de depreciere asupra leului. Cu toate acestea, notam ca surplusul de lichiditate, aflat probabil tot la un nivel adecvat, se erodeaza in continuare. Premierul a declarat ieri ca surplusul bugetar va fi de 1 miliard de euro dupa primele 3 luni ale anului (fata de o proiectie initiala de un deficit de 1,3 miliarde de euro pentru sfarsitul lui T1 2015). Este o informatie relativ neutra pentru situatia lichiditatii din prisma executiei bugetare, dupa ce a fost influentata negativ destul de puternic in primele doua luni ale anului. Piata locala de obligatiuni continua corectiile, iar randamentele au crescut, in medie, cu 5 puncte de baza, in timp ce randamentele pentru titlurile cu scadente dupa 2021 s-au majorat cu aproximativ 10-11 puncte de baza. Tendinta va continua, probabil, cu miscari mai ales la nivelul scadentelor lungi, in conditiile in care participantii la piata evalueaza impactul intaririi politicii Fed. Programul de relaxare cantitativa al BCE ar trebui sa compenseze partial aceasta miscare in perioada urmatoare.

In dimineata de miercuri, segmentul maturitatilor scurte al curbei randamentelor implicite a urcat usor peste 0.45%, in timp ce maturitatile 1M-3M au crescut cu 2-3 puncte de baza.

Pretul aurului s-a mentinut aproape neschimbat miercuri dimineata inaintea intalnirii Fed asteptata de investitori pentru a detecta orice semn ca banca centrala va ridica in curand rata cheie. Metalul galben s-a mentinut deasupra nivelului de 1,145.00 dolari pe uncie, iar argintul este cotat sub 15.50 dolari pe uncie. Pretul platinei este aproape de un nou minim atins ieri la 1,084.50 dolari pe uncie iar cel al paladiului, care urmeaza evolutia platinei, se situeaza in jurul a 760.00 dolari pe uncie.