Asteptarile analistilor financiari privind evolutia economica in Romania au continuat sa se imbunatateasca in martie, insa tara a coborat o pozitie in clasamentul din Europa Centrala si de Est, pana pe locul al doilea, fiind depasita de Slovacia, potrivit unui sondaj al institutului ZEW, citat de Mediafax. Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a avansat in cazul Romaniei cu 4,1 puncte, la 54,2 puncte, dupa o crestere de peste 27 puncte in luna februarie, se arata intr-un sondaj intocmit de institutul german de cercetare ZEW, in colaborare cu grupul austriac Erste.

Cu un scor de 57,7 puncte (o crestere de 15,4 puncte fata de luna februarie), Slovacia a urcat pe prima pozitie in clasamentul pe regiune in privinta asteptarilor analistilor asupra evolutiei economiei pe termen scurt. In februarie, Slovacia se situa pe locul al patrulea, dupa Romania, Polonia si Austria.

Podiumul pentru luna martie este completat de Cehia, cu un scor de 50 puncte.

In ceea ce priveste perceptia expertilor financiari asupra starii actuale a economiei, indicele pentru Romania a scazut in martie cu 8 puncte, la 20 puncte, majoritatea respondentilor considerand ca situatia economica curenta este "acceptabila".

Polonia ramane tara cu cea mai buna situatie economica din regiune, cu un scor de 42,3 puncte, urmata de Cehia (24,9 puncte), Slovacia (22,2 puncte) si Romania.

Pentru intreaga regiune din Europa Centrala si de Est, indicele asteptarilor economice pentru urmatoarele sase luni a urcat in martie cu 6,9 puncte, la 46,2 puncte, insa indicele care masoara perceptia asupra economiei actuale a scazut cu 10,3 puncte, la 11,1 puncte, pe fondul inrautatirii semnificative a perspectivelor din Turcia.

Regiunea Europa Centrala si de Est include, in sondajul ZEW, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.

In privinta zonei euro, analistii sunt optimisti privind evolutia economiei pe termen scurt, indicatorul urcand cu 9,2 puncte, la 60,6 puncte.

La studiul efectuat in intervalul 2-16 martie au participat 63 de analisti, dintre care 14 din Turcia.