In anul 2014 numarul mediu de pensionari a fost de 5,357 milioane de persoane, in scadere cu 53.000 fata de anul precedent, iar raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 1:1, a transmis miercuri Statistica. Potrivit aceleiasi surse, pensia medie lunara a fost de 846 lei, mai mare cu 5,1% fata de anul precedent. Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta insa mari variatii in tara, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti la 18 la 10 in judetul Giurgiu.

raportul intre pensionari si salariatiFoto: Hotnews

  • pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 845 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 60,6% (comparativ cu 61,8% in anul precedent);
  • Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (677 lei in judetul Giurgiu fata de 1068 lei in Municipiul Bucuresti).

  • Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 87,5% in totalul celor de asigurari sociale.

Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial- au reprezentat 2,1%. Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in anul 2014, a fost de 487.200 persoane.

  • Varsta medie la data pensionarii a fost de 56,9 ani, mai mare in cazul barbatilor (58,0 ani) decat al femeilor (56,0 ani), precum si al persoanelor din mediul rural (57,6 ani fata de 56,3 ani in cazul celor din mediul urban).
  • Peste 90% din totalul pensionarilor ocupati lucreaza in continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac  parte.



  • Peste o treime dintre pensionarii care isi incetasera activitatea au preferat sa inceteze lucrul odata cu indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei
  • Indiferent de motivul incetarii activitatii profesionale, 18,7% din totalul pensionarilor neocupati ar fi preferat sa isi continue activitatea daca acest lucru ar fi fost posibil. Se aflau in aceasta situatie 21,7% dintre barbati, 45,9% dintre persoanele de 50-54 ani (36,4% in cazul barbatilor si 53,8% in cel al femeilor) si 20,2% dintre persoanele cu nivel de instruire mediu.
  • Ponderi relativ ridicate ale celor care ar fi preferat sa-si prelungeasca activitatea profesionala daca ar fi fost posibil s-au inregistrat in cazul celor care si-au incetat activitatea ca urmare a pierderii locului de munca (57,3%), de catre cei care au fost obligati sa inceteze activitatea din cauza problemelor de sanatate (31,3%) sau la data indeplinirii conditiilor de pensionare (24,6%)

Citeste si:"​Imbatranirea Romaniei. Cateva date, grafice si cifre"

  • Un procent de 7,3% dintre pensionarii care la data anchetei nu lucrau si-au incetat activitatea din cauza existentei unor probleme personale sau familiale, altele decat cele legate de sanatatea proprie (ex. responsabilitati de ingrijire a unor persoane dependente). In marea lor majoritate aceste persoane erau femei (72,2%)
  • Pentru 6,5% dintre persoanele apartinand segmentului de populatie analizat, retragerea de pe piata muncii s-a datorat pierderii locului de munca sau imposibilitatii de a-si gasi un (alt) loc de munca. Persoanele din aceasta categorie erau barbati (50,3%) si in majoritate persoane rezidente in mediul urban (71,3%). Pentru persoanele apartinand grupei de varsta 55-59 ani, acest motiv a avut frecventa cea mai mare (8,8%) comparativ cu celelalte grupe de varsta, mai ales in cazul barbatilor (11,2%)