Zonele in care salariile sunt foarte mici au si rate ale locurilor de munca vacante cele mai ridicate, a confirmat luni Statistica. In administratia publica si "alte activitati de servicii" ( unde sunt incluse activitati de astrologie, servicii de escorta, de stabilire a intalnirilor, servicii de ingrijire a animalelor de companie, activitati ale studiourilor de tatuaj si piercing s.a.), rata locurilor de munca vacante depaseste 2,5%. La polul opus s-au situat activitatile de productie si furnizare de energie si industria extractiva. Sectorul bugetar a insumat peste 36% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in administratia publica (6500 locuri vacante), urmata de sanatate si asistenta sociala (4.900 locuri vacante), respectiv invatamant (2.600 locuri vacante), mai arata datele Statisticii.

locuri de munca vacante pe regiuniFoto: Hotnews

Vezi mai jos locurile de munca vacante pe regiuni si zone de activitate

In productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare, respectiv in industria extractiva, angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata.

Prin comparatie cu anul precedent, cele mai relevante cresteri atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au regasit in administratia publica (+0,66% rata locurilor de munca vacante, respectiv +1,6 mii locuri vacante), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,44% rata locurilor de munca vacante, respectiv +1,4 mii locuri vacante).

Cele mai accentuate diminuari atat ale ratei cat si ale numarului mediu anual al locurilor de munca vacante s-au constatat in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,48% rata locurilor de munca vacante, respectiv -0,4 mii locuri vacante), urmate de activitati de spectacole, culturale si recreative (-0,17% rata locurilor de munca vacante, respectiv -0,01 mii locuri vacante).

In anul 2014, cea mai mare cerere de forta de munca s-a constatat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,26% rata locurilor de munca vacante, respectiv 11,9 mii locuri vacante), iar la polul opus, cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata s-a constatat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,53% rata locurilor de munca vacante, respectiv 0,1 mii locuri vacante), respectiv de membri corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,61% rata locurilor de munca vacante, respectiv 1,8 mii locuri vacante).

Rata medie anuala si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante pe regiuni de dezvoltare

In profil teritorial, in anul 2014, cele mai ridicate valori ale ratei medie anuale a locurilor de munca vacante s-au inregistrat in regiunile Vest (1,53%), respectiv Bucuresti-Ilfov (0,98%).

In ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativa cerere de forta de munca salariata in regiunea Bucuresti-Ilfov (9,3 mii locuri vacante), care a reprezentat aproape o patrime din numarul locurilor de munca vacante din intreaga tara, in regiunea Vest (6,7 mii locuri vacante), respectiv in regiunea Nord-Vest (5,5 mii locuri vacante).

La polul opus, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cele mai scazute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,46%, respectiv 1,6 mii locuri vacante), urmata de regiunea Sud-Est (0,52%, respectiv 2,3 mii locuri vacante).

Atunci cand ne uitam la piata muncii, unul dintre cele mai bune instrumente este asa numita curba Beveridge. Ea analizeaza legatura dintre somaj si locurile de munca vacante. Daca aceasta curba se orienteaza mult spre stanga , semnalul este ca somerii sunt compatibili cu locurile de munca vacante, in timp ce o curba mult spre dreapta indica lipsuri severe si un somaj de echilibru inalt. Atat somajul cat si locurile de munca vacante se schimba periodic ca urmare a evolutiei economiei, iar pozitia pe curba poate indica in care faza se afla economia in ciclul de afaceri.

Vezi mai jos cum arata curba Beveridge pentru Romania perioadei 2008-2014

Unul dintre principalele motive pentru care se inregistreaza simultan si someri si locuri de munca vacante este faptul ca aceste doua notiuni nu sunt corelate. Pot exista in acelasi timp segmente ale pietei muncii in care exista un surplus de forta de munca, acestea oferind salarii mai ridicate si conditii bune de munca cu segmente unde exista deficit de forta de munca, acestea la randul lor fiind caracterizate prin persistenta unui numar destul de ridicat de locuri de munca vacante din cauza faptului ca exista salarii apropriate de salariul minim si unde conditiile de munca sunt dificile.

Slaba compensare a surplusului cu deficitul de forta de munca poate fi cauzat atat din disparitia fenomenului de migratie la nivel regional, cat si de diferentele de dezvoltare a regiunilor astfel incat regiunile dezvoltate tind sa inregistreze locuri de munca vacante in sectoarele care sunt remunerate mai putin, pe cand regiunile sarace inregistreaza surplus de forta de munca in majoritatea segmentelor pietei muncii.

Totodata, daca regiunile mai putin dezvoltate se caracterizeaza printr-o migratie ridicata de forta de munca, atunci ele pot avea o rata ridicata in ceea ce priveste numarul de locuri de munca vacante in anumite sectoare de activitate, se arata intr-un studiu despre piata muncii.