Cazul amendarii de catre ANAF a administratorului de la restaurantul PUB 18 din Regie si inchiderea terasei a fost extrem de mediatizata, dupa ce pe Facebook a circulat fotografia unui afis in care se arata ca ANAF a depistat 3,28 lei nedeclarati. Pub 18 a fost dat ca exemplu pentru abuzurile Fiscului in campania pentru reducerea evaziunii fiscale. Procesul verbal de control al ANAF la PUB 18 arata insa ca e vorba despre o diferenta mai mare intre banii din casa si cei batuti pe masina de marcat, de aproximativ 1.600 lei.

procesul verbalFoto: Hotnews

"La inceperea controlului, respectiv orele 22 s-a procedat la inventarierea numerarului gasit in casieria societatii, intocmind astfel cu doamna (...) monetarul in suma totala de 503 lei. Raportul X aferent are inscrisa la rubrica numerar in sertar suma de 2099,72 lei. Precizam ca raportul X emis a fost scos dupa intocmirea monetarului. S-a luat nota explicativa barmanitei care a declarat olograf ca a inmanat administratorului societatii "in jur de 1600 de lei. Precizam ca doamna a declarat in scris ca nu are document pe care sa-l prezint", se arata in procesul verbal de control de la PUB18.

"se mai arata in PV de control. Precizam ca ulterior constatarilor s-a prezentat domnul Anton Cristian in calitate de director executiv, care a prezentat o dispozitie de plata pentru valoarea de 1600 de lei, cu mentiunea decont cheltuieli. Precizam ca aceasta nu a putut fi ridicata si ca a fost prezentata intr-un singur exemplar"

Probabil vor fi unii care sa spuna ca din moment ce banii erau trecuti pe bonurile de casa, nu e evaziune, fiscalizati fiind. ANAF nu a spus ca in acest caz este vorba despre evaziune, ci despre unor legi fiscale. Evaziune ar fi daca:

a) asa cum se practica in general cei care isi iau din casa de marcat cati bani vor, se acopera cu bonuri fiscale privind achizitii fictive. Pentru bonuri in valoare de 10.000 de lei se plateste in medie 40 de lei, cam aici e tariful "pietei".

b) Sau, cu banii scosi din casa, patronul unui restaurant isi cumpara inca 3 sticle de Whiskey pe care le vinde la pret dublu, dupa ce marfa de pe factura i se termina.

Dealtfel, chiar marti, la o intrunire a unor lideri din businessul local, sentimentul generala fost ca e bine ca ANAF isi face treaba.

"E bine ca se transmite un semnal de catre ANAF si ca se duce in zona concurentei corecte, pentru ca problema grava este ca unii platesc si altii nu platesc. Si momentul general este bun, lumea a devenit mai tematoare, ii este frica, au ajuns sa alerge la propriu cu bonul fiscal dupa tine. Partea negativa insa este ca tragem cu tunul dupa vrabiute, in momentul in care inchizi restaurantul pentru 15 lei e cu totul altceva", a comentat Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines.

"Oricum, despre eventuale abuzuri ale ANAF se poate vorbi intr-o mica masura. Rezultatele se vad: oamenii se conformeaza la plata tot mai mult. Ceea ce nu e normal e ca nu ai dreptul la aparare; trebuie sa inchizi in ziua in care ANAF decide iar apoi sa te judeci o luna sau doua cu ei si sa vezi daca au avut dreptate sau nu", a mai explicat Dragos Petrescu.

"Miza nu este inchiderea afacerilor, ci corectitudinea si egalitatea in fata legii", a explicat Anastasiu.

"Daca acum o luna se inchideau 17 restaurante la o zi de actiune, sambata trecuta s-au inchis unul sau doua. Rezultatul se vede, oamenii sunt mult mai atenti si se conformeaza voluntar in ce priveste disciplina fiscala. (...) Dar trebuie sa tinem cont ca ANAF poate sa gaseasca niste sume in plus si la un hotel, la o clinica. Ce facem in cazul asta, inchidem un hotel si dam turistii afara? Trebuie sa fie cat mai clara legea si aplicarea ei", a mai spus Petrescu.