Controalele ANAF din ultima perioada au avut efecte in piata: in primele 3 luni din 2014, numarul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 24,32%, comparativ cu aceasi perioada a anului trecut. In valoare nominala, asta inseamna o crestere cu 5.441 de unitati, ajungandu-se la un total de 27.740 unitati. De asemenea, gradul de conformare voluntara a crescut cu cca 20%, veniturile colectate de ANAF situandu-se mult deasupra programului de incasari, se arata intr-un comunicat difuzat marti de Fisc.

Potrivit documentului, obiectivul principal al ANAF il reprezinta cresterea veniturilor administrate la bugetul statului, atat prin cresterea gradului de conformare voluntara, cat si prin diminuarea economiei subterane, ca efect al combaterii marii si micii evaziuni. Imbunatatirea colectarii, prin largirea bazei de impozitare, este o conditie esentiala pentru crearea spatiului bugetar necesar relaxarii fiscalitatii, astfel incat diminuarea poverii fiscale sa fie resimtita de tot agentii economici.

In aceasta perioada, ANAF desfasoara actiuni de verificare inclusiv privind munca la negru. Proiectul pilot vizand salariile subdeclarate a fost extins la nivel national incepand cu luna februarie 2015. In acest sens, au fost selectati pentru inspectie fiscala contribuabili cu risc fiscal privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii si/sau de natura salariala, avand ca obiectiv verificarea impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Se estimeaza ca pentru anul 2015 sa fie efectuate verificari in cadrul acestui proiect la un numar de peste 1.000 contribuabili.

Astfel, pana la data de 30.03.2015, au fost selectati 466 de contribuabili mijlocii si au fost transmise 313 avize de inspectie fiscala, 55 de inspectii fiscale au fost finalizate, iar 141 inspectii fiscale se afla in desfasurare. Urmare acestora, au fost stabilite debite suplimentare (impozit pe venit, contributii sociale si accesorii aferente) in suma totala de 79.886.479 lei, s-au aplicat amenzi in suma de 27.300 lei, au fost inaintate organelor de urmarire si cercetare penala sesizari penale pentru un prejudiciu in valoare de 2.232.333 lei si s-au impus masuri asiguratorii pentru suma de 70.687.477 lei.

La selectarea contribuabililor s-a avut in vedere un set complex de criterii de risc, dintre care:

- inregistrarea de salarii subdeclarate fata de media pe ramura,

- numarul mediu de salariati conform bilant,

- cheltuiala medie cu salariile,

- ponderea cheltuielilor de personal in cifra de afaceri,

- ponderea cheltuielilor de personal in cheltuieli de exploatare,

- sume datorate actionarilor/asociatilor,

- numarul mediu de asigurati,

- ponderea numarului de angajati cu timp partial de munca in total numar angajati,

- numar de angajati cu salariu minim pe economie,

- codul CAEN.