Gelu Stefan Diaconu, presedintele Fiscului, anunta modificarea legislatiei: Se va stabili un prag de 300 de lei al diferentelor nefiscalizate sub care nu vor fi sanctiuni. Toata cultura spagii e alimentata de aceasta mica evaziune

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 1 aprilie 2015, 18:03 Economie | Finanţe & Bănci


Gelu Stefan Diaconu
Foto: Hotnews
Fiscul e in centrul atentiei de doua saptamani, dupa demararea controalelor la sute de comercianti, iar spatiul public a fost invadat de informatii despre activitatea agentilor. Cele mai multe reprosuri au venit la adresa deciziilor de amendare sau inchidere a unor unitati la care s-au gasit diferente nefiscalizate de cateva zeci sau sute de lei. Gelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca in sedinta de guvern de joi se va discuta un proiect de modificare a legislatiei care sa interzica sanctionarea (amenda sau inchidere) comerciantilor la care s-au gasit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei. Diaconu a vorbit si despre demararea unui control la firma sotiei sale, dupa o sesizare a unui jurnalist, dar si despre recuperarea prejudiciilor decise de instante.


 
Rep: Patronatele din turism au iesit marti in presa declarand ceea ce apoi premierul a confirmat, ca s-au initiat o serie de discutii cu conducerea ANAF pentru a se schimba legislatia privitoare la procedurile care permit suspendarea activitatii unei firme. Care ar putea fi modificarile, cand ar urma sa intre in practica si in ce stadiu sunt discutiile cu mediul de afaceri?
GSD: As incepe prin a spune ca Antifrauda se ocupa cu marea evaziune. Rezultatele sunt dincolo de orice indoiala si le-am facut publice. Dar nu vom neglija niciodata mica evaziune, care insumata va asigur ca e cel putin la fel de mare cu inventarierea intregii cazuistici de mare evaziune depistata.

Pe masurile luate in ultimele luni, avem rezultate cuantificate pana la nivelul de 50 de bani.  Sumele declarate voluntar au crescut in medie cu 20%. Stiti ce inseamna aceasta crestere cu 20%? Este exact miliardul acela de care era nevoie pentru masurile de relaxare fiscala anuntate de premier. Mai e o rezerva de crestere a declaratului de 30-40%, nivel pe care il vom obtine in maximum doi ani. Nu trebuie trecuta in derizoriu aceasta mica evaziune. Toata cultura spagii e alimentata de aceasta mica evaziune. Daca obturezi acest canal, veti vedea ca lucrurile se curata pana catre varf.

Ordonanta 28 /99 este ok, este buna, dar este si perfectibila. Impactul asupra societatii care traieste intr-o cultura a evaziunii de zeci de ani a fost disproportionat negativ, alimentata si de media. Au fost cazuri inventate cap-coada: confiscarea urzicilor, inchiderea cofetariei pentru 1,5 lei, un biet xerox despre care stie toata lumea cum functiona au dus la ...

Rep: Chiar asa, ce v-a casunat pe acel xerox?
GSD: Vom ajunge si la periferie, dar am inceput curatenia de la centru. Nu se poate ca intr-o capitala europeana sa colcaie de evaziune chiar centrul. Sunt organizatii profesionale care ameninta ca isi vor inchide restaurantele de  1 Mai. Este descalificant!  Lucru care nu ma impresioneaza deloc. Orice unitate care nu fiscalizeaza si inchide permite altei unitati care fiscalizeaza sa isi mareasca deverul.

Rep: Revenind la solicitarile hotelierilor....
GSD: Joi, in sedinta de Guvern vom citi in prima lectura acest proiect: se va stabili un prag de 300 de lei al diferentelor nefiscalizate, pornindu-se de la realitatea ca poate exista un maruntis lasat neintentionat. Sau pot fi greseli umane - ai emis 400 de bonuri intr-o zi, dar  ai uitat de un bon si vine taman atunci Antifrauda peste tine. Sub acest prag nu vor fi sanctiuni.

Peste acest prag, pe langa amenda contraventionala intre 10.000-15.000 de lei, masura suspendarii se va lua doar daca nu accepta plata a de zece ori suma nefiscalizata, dar nu mai putin de 10.000 de lei. Pentru ca putem merge intr-un club cu dever mare caruia sa ii gasim 310 lei diferenta, iar el sa plateasca doar 3100 de lei, adica o picatura din ceea ce incaseaza ei. E o abordare. Va fi apoi introdus caietul de bani personali si sa intram in zona fiscalizarii bacsisurilor

Rep: Cum va fi fiscalizat bacsisul?
GSD: Nu inventam noi roata...Suma va fi inclusa pe bonul fiscal, fiscalizata separat pe casa de marcat, iar aceasta suma va fi impozitata doar cu impozitul pe venit, nu va constitui si o baza de calcul al contributiilor. Si speram sa scoatem la vedere toate aceste sume.. In 2014, ANAF a identificat venituri suplimentare de 4 miliarde euro cu inspectia fiscala si un miliard de euro  de la  Antifrauda. De foarte multe ori lucrurile mai putin importante capata in spatiul public mai multa releventa decat cele cu adevarat importanta


Rep: Recentele cazuri de mare frauda, cum este cel al fostului ministru al Finantelor care primea pungi cu bani prin cimitire sau al milioanelor de euro din dosarul Microsoft ridica o intrebare simpla. Ele par sa indice un circuit paralel al banilor de care Fiscul habar nu avea sau care se facea sub ochii lui. Cum e posibil ca intr-o tara europeana sa existe asemenea sume de bani date cu punga, fara ca Fiscul sa intervina?
GSD: Fiscul preseaza de un an de zile privind accesul la tranzactiile de peste 5000 de euro. Nu ca sa le monitorizam averea, ci pentru recuperarea prejudiciilor. Fiscul a presat enorm pentru limitarea tranzactiilor in cash. Ieri am primit o informatie ca o covrigarie si-a intrerupt activitatea desi erau 15 oameni la coada, ca sa-si schimbe rola din casa de marcat. Va intreb: se intampla asa ceva in urma cu cateva luni?

Daca combatem evaziunea de la mic la mare nu vor mai exista asemenea tranzactii cu bani in pungi. De aceea fac un apel la presa sa inteleaga si sa fie solidara. Chiar acceptand ca au fost 10-15 excese, le corectam. Dar nu puneti la indoiala o actiune de anvergura care nu s-a mai petrecut in Romania!

Rep: De unde stiti de cazul covrigariei?
GSD: Mi-a spus soferul, pe care il trimit zilnic sa-mi cumpere doi covrigi, dar de fiecare data de la alta covrigarie.

Rep: Veti demara un control la sediul firmei la care sotia dvs. este asociat ca urmare a sesizarii la TelVerde a unui jurnalist?
GSD: Va imaginati ca stiu exact ce s-a intamplat acolo, dar pentru faptul ca imi doresc un control obiectiv si neutru n-o sa fac publica adevarata intamplare, care nu il va pune intr-o lumina favorabila pe domnul jurnalist. Este Telverde, este o analiza de risc pe care eu n-o pot opri. Nici seful ANAF nu se poate interpune.

Controlul se face in functie de gradul de risc. Va asigur ca n-o sa se intervina nici pentru a demara, nici pentru a opri un control. Controlul este necesar, dar in functie de ierarhia riscului. Controlul se inregistreaza la Antifrauda si de acolo isi urmeaza cursul. Daca avem 300 de sesizari/zi si dispunem de 15 echipe de inspectori, in ierarhia celor 300 ne uitam la cele mai relevante. Iar asta o face Directia de Analize si Sinteza din Antifraudei. Si acolo sunt oameni specializati.

 • Recuperarea prejudiciilor decise de instante

Rep: Cat la suta recupereaza  de fapt ANAF din prejudicii? Va intreb asta pentru ca optimistii vorbesc de 10%, iar pesimistii de 5-7%.
GSD: Daca excludem anul 2014, an in care am primit cel mai mare volum de prejudicii de recuperat, procentul e undeva la 10%. Cu aceasta masiva intrare de volum de prejudicii din 2014, procentul a scazut la 5%. E drept, in cazul unui titlu executoriu pe care il primesti in 2014, executarea silita se poate dovedi laborioasa, iar rezultatele sa fie vizibile mult mai tarziu. Dar dupa inventarierea tuturor titlurilor de creanta primite in 2014 de catre ANAF, am constatat ca circa 42% din prejudiciile primite spre executare sunt nerecuperabile.

Rep: De ce nerecuperabile?
GSD: O sa va dau cateva cifre valabile pentru 2014. Din cele 2140 de sentinte primite in 2014 spre recuperarea prejudiciului in suma de 2,7 miliarde, circa o treime presupun formalitati legale de partaj, adica actiuni in instanta pentru iesirea din indiviziune obligatorie, ca sa putem valorifica partea apartinatoare infractorului. Or, iesirea din indiviziune presupune o actiune in instanta care necesita timp indelungat

Rep: Ne dati si un exemplu?
GSD: Uitati-va la cazul ICA, la cazul Voiculescu. Sunt mai multe imobile apartinatoare persoanelor condamnate. Cvasitotalitatea lor sunt bunuri stapanite in comun. Iar iesirea din indiviziune presupune o evaluare care trebuie facuta in prezenta condamnatului sau a reprezentantului sau. Presupune sa obtii un astfel de accept din partea condamnatului, care isi are drepturile sale cetatenesti, chiar daca e condamnat.

Sau, se presupune ca bunul care urmeaza sa fie executat sa fi fost inscris in Cartea Funciara. Sa stiti ca avem bunuri spre executare care nici macar nu figureaza in Cartea Funciara. Ca idee, circa o treime din cele 42% de nerecuperabile acestui lucru se datoreaza.

Rep: O treime. Dar celelalte doua treimi?
GSD: Pai daca primesc 693 de hotarari judecatoresti din cele 2140, reprezentand peste 20% ca valoare a prejudiciului pentru situatii in care firmele sau persoanele fizice despre care e vorba acolo in stare de insolvabilitate, ce sa mai recuperez de acolo?

Rep: Si astea se aduna la valoarea totala a prejudiciului?
GSD: Evident! Va mai dau un exemplu: Sentinte in valoare de 40 de milioane de lei sunt pe firme in insolventa. Pana cand se finalizeaza acest proces al insolventei, pana cand aflam cat anume din acele creante pot fi recuperate, pot trece ani de zile. De aceea nu poti spune intr-o sedinta de bilant: V-am transmis 300 de milioane, recuperati-i imediat! Ca nu ai cum!

Si legat de cele 300 de milioane de euro despre care s-a spus ca ni s-au transmis in vederea  recuperarii, la ANAF au fost comunicate doar 576 de milioane lei, din care aproape 300 de milioane reprezinta doar cazul ICA. Asta inseamna ca in loc de 300 mil euro, vorbim in total de vreo 130 de milioane de euro din care 60 de milioane e cazul ICA.

Daca din start pornim cu un handicap de aprope 50%, in celelalte cazuri constatam dificultati care tin mult mai mult de sistemului judiciar decat de incapacitatea reala de recuperare a ANAF.

Rep: De sistemul judiciar? Cum asa?
GSD: Credeti sa primim in 2014 hotarari promulgate acum 6 ani? Sau credeti ca e posibil sa primim hotarari de la instante dupa ce instrumentarea penala a durat 10 ani, iar cea judecatoreasca inca 3 ani, timp in care bunurile devin nevalorificabile?

Rep: De ce ? E o neglijenta a cuiva sau este cu intentie?
GSD: Nu pun pe seama intentiei cuiva de a arunca anatema asupra ANAF, dar  situatia de azi e cea pe care v-o spun acum!

Aceasta instrumentare indelungata permite in cadrul procesului penal sincope care favorizeaza instrainarea bunului.

Va dau un exemplu: cazul Ioan Becali. Am constata cu surprindere, dupa ce ne-am adresat autoritatilor locale, bancilor, tuturor furnizorilor posibili de informatii, ca domnul Becali nu mai detine nimic. Credeti asadar ca noi suntem cei care am impiedicat recuperarea prejudiciului in aceasta situatie, sau oare nu cumva in timpul instrumentarii cazului s-a produs instrainarea?

Rep: Si acum ce faceti in acest caz?
GSD: Ne-am adresat deja cadastrului, solicitand sa ne spuna ce s-a intamplat si cand au fost instrainatate bunurile. Daca s-a dovedit ca au fost instrainate, voi avea nevoie de un alt titlu executoriu; de aceea spun ca procesul este laborios si de durata.

Avem situatii de neinstituire a sechestrului asiguratoriu sau de instituire pe bunuri cu statut incert. Mai avem apoi bunuri care nu prezinta interes in valorificare sau care la momentul instituirii  prezentau interes, dar care acum nu mai valoreaza atat (o masina de acum 5 ani nu mai valoreaza ca una de azi).

Cele mai greu de recuperat sunt prejudiciile enorme puse in sarcina a tot felul de interpusi, persoane cu dizabilitati, persoane fara discernamant si asa mai departe. Sau situaţia unei persoane condamnate să plătească 108 milioane lei, dar care achită o treime din pensia lunară, neavând bunuri, astfel că prejudiciul va fi recuperat în 108.000 ani, caz despre care a vorbit marti premierul. Pai ce sa mai recuperezi de la unul ca acela?

Asta nu inseamna ca nu avem si noi propriile neajunsuri. Principalul neajuns pe care il vom rezolva de la 1 iulie este construirea unei aplicatii in care vom evidentia pe masura primirii, si stadiul de executare a hotararilor instantelor.

Vom infiinta o Directie cu activitate exclusiva de executare silita, cu structuri corespondente la nivel regional si, tin mult la asta, cu dotare si cu atributiuni comparabile cu cele ale celor de la Antifrauda.

Astazi este de domeniul absurdului ce se intampla: imaginati-va un inspector care sta 48 de ore la coada la cadastru ca sa inregistreze in favoarea Statului un bun confiscat. Nu ar fi normal sa se asigure o prioritate din partea Cadastrului? Directia va avea cadrul legal de la 1 iulie, dar operationala (dupa selectia de personal, instruirea si dotarea) va deveni de la 1 ianuarie 2016. Va asigur ca intr-un an de zile gradul de recoperare va sta cu totul altfel, dar sa nu ne facem iluzia ca gradul de recuperare va trece de 30%. Dar chiar si acest procentaj ne-ar situa pe primele locuri in UE.

Rep: Ati vorbit despre cazul Ica, Voiculescu. Cand recuperati prejudiciul stabilit de instanta?
GSD: Decizia instantei e publica si extrem de consistenta si complicata. Noi am solicitat si am tinut permanent legatura cu DNA pentru a o intelege in adevaratele ei semnificatii juridice. Nu e usor de executat o asemenea sentinta.

Rep: Ati secretizat-o?
GSD: Nu, nu am secretizat-o. Doar ca nu putem sa informam spre exemplu de initiativele noastre de iesire din indiviziune fortata pentru familia unui condamnat. Sa va spunem: "Uitati, am initiat initiativa de iesire din indiviziune cu sotia lui pentru casa din nu stiu ce loc".

Noi ne facem treaba mai putin spectaculos. Dar va pot spune ca toate imobilele sunt in proprietatea Statului. Am initiat o hotarare de Guvern privind trecerea lor pentru valorificare catre RAPPS. Sunt cateva dificultati in promovarea unei asemenea Hotarari pentru ca e in discutie necesitatea unei evaluari anterioara sau ulterioare predarii. Daca va fi necesara o evaluare anterioara, ANAF trebuie sa achizitioneze servicii de evaluare, sa se faca evaluarea ca atare, s-o inregistram in contabilitate si apoi s-o predam  RAPPS.

Pe partea recuperarii prejudiciului de 60 de milioane am facut toate demersurile necesare, dar nu vrem sa ne desfasuram activitatea in zona spectacolului. Am sa va dau insa doar un exemplu: o banca nu a dat curs solicitarii noastre de punere in executare. Ei spun ca au acea suma ca garantie a creditului acordat. Ce trebuie sa faca ANAF?  Pai trebuie sa initieze o actiune in instanta si sunt cai si proceduri extrem de complicate. In spatele fiecare decizii stau dosare de sute de pagini. Noi insa nu vom inchide dosarul pana nu recuperam ultimul euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13490 vizualizari

 • +7 (19 voturi)    
  Recunoastere (Miercuri, 1 aprilie 2015, 18:34)

  Daniels22026 [utilizator]

  Una e sa pedepsesti evaziunea, si alta e sa suprimi afacerile. Regimul plagiatorului recunoaste implicit ca pedepsele aplicate deja micilor afaceristi au fost exagerate.

  Una peste alta, domnul Gelu nu are solutii, nu stie ce sa propuna si cui, pentru a simplifica si fluidiza recuperarea prejudiciilor. Domnule Gelu, lasa-ne!
  • -3 (5 voturi)    
   Ponta e de vina (Miercuri, 1 aprilie 2015, 21:41)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   pentru abuzurile ANAF. Ponta si legile lui date din guvern ( ?! ).
   • +6 (8 voturi)    
    nu zice nimeni sa nu ii taxezi si pe aia cu 300 (Miercuri, 1 aprilie 2015, 23:46)

    alin [anonim] i-a raspuns lui numaiamnume

    Nu zice nimeni sa nu ii taxezi si pe aia gasiti cu mai putin de 300 de lei diferente dar nu din prima cu 5000 de lei si cu inchiderea afacerii. Pedeapsa stabilita de lege trebuie sa fie proportionala.
    • +2 (2 voturi)    
     S-a rezolvat... (Joi, 2 aprilie 2015, 11:10)

     Lotte [utilizator] i-a raspuns lui alin

     Acum amenda nu mai e 5.000 RON ci intre 10.000 si 15.000 RON, conform spuselor distinsului domn de la Fisc. Deci s-a triplat. Pentru gasirea a minimum 300 RON in plus sau minus, platesti 15.000 de RON amenda si ti se inchide magazinul sau localul...Ma mir ca jurnalistul nu a sesizat aberatia...
     Daca platesti de 10 ori, nu-ti inchide magazinul, dar de 10 ori calculat la un plus/minus de 1000 RON, nu de 300, deci nu e de 10 ori, e de 33,3 ori!!!
     De asemenea nu i s-a pus nicio intrebare legata de afacerile domnilor de la BOR...
     Nicio vorba deasemenea despre inspectorii care iau spaga.
     Ce se intampla de exemplu la Metrou, daca se gaseste diferenta respectiva, deoarece Metroul nu incaseaza decat cash ?!?
    • +2 (2 voturi)    
     S-a rezolvat... (Joi, 2 aprilie 2015, 11:10)

     Lotte [utilizator] i-a raspuns lui alin

     Acum amenda nu mai e 5.000 RON ci intre 10.000 si 15.000 RON, conform spuselor distinsului domn de la Fisc. Deci s-a triplat. Pentru gasirea a minimum 300 RON in plus sau minus, platesti 15.000 de RON amenda si ti se inchide magazinul sau localul...Ma mir ca jurnalistul nu a sesizat aberatia...
     Daca platesti de 10 ori, nu-ti inchide magazinul, dar de 10 ori calculat la un plus/minus de 1000 RON, nu de 300, deci nu e de 10 ori, e de 33,3 ori!!!
     De asemenea nu i s-a pus nicio intrebare legata de afacerile domnilor de la BOR...
     Nicio vorba deasemenea despre inspectorii care iau spaga.
     Ce se intampla de exemplu la Metrou, daca se gaseste diferenta respectiva, deoarece Metroul nu incaseaza decat cash ?!?
    • +2 (2 voturi)    
     Gogu (Joi, 2 aprilie 2015, 12:33)

     mgu [utilizator] i-a raspuns lui alin

     Nu ai ce cauta in cash flow societatii,dl Diaconu.Pe dvs. va intereseaza impozitele si taxele si in consecinta verficati daca omul le-a
     declarat si platit,atat si nimic mai mult.Intradevar,un plus de casa poate fii un ciubuc,o livrare fara documente(bon fiscal)sau...poate fii dintr-un rest gresit dat clientului dar,toate trebuie demonstrate si cum nu prea aveti nici oameni si nici mijloace de a o face lasati-va pagubasi.Majoritatea,din ceea ce am vazut si auzit,sunt platitori de impozit pe venit, ba si mai multi dintre ei au impozit forfetar-frizerii,coafor,florarese,zarzavagii etc .Si,atunci ce cautati?Doar sa produceti ceva care face zgomot si justifica incarcarea cu personal la anti frauda?Toti va vor chema in instanta si sa nu va fie cu mirare ,o sa va ceara veniturile pentru perioada cit nu au putut munci.Nu poti inchide o activitate ca vrea muschii PM.
  • 0 (2 voturi)    
   Mda... (Joi, 2 aprilie 2015, 8:27)

   vladf [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   In primul rand vreau sa subliniez faptul ca nu sunt socialist.

   Aceasta marja de 300 de lei este fix ce asteptau evazionistii.

   Daca pana acum daca exista o sansa se te incurci in banii din casa si banii de pe bon, acum ai o marja de 300 de lei ca sa scapi (dubla contabilitate).

   Daca totul este fiscalizat pana la 1ban-5bani nu ai cum sa strangi diferente mai mari de 50 bani.

   Luati ca exemplu Kaufland, cand le spuneam fetelor de la casa sa pastreze fisele alea de 1 ban ca-mi cad pantalonii de la ele, fetele vroiau sa fie sigure ca in cazul unui control totul este ok.

   Un buticar dc. nu poate sa dea restul inclusiv in fise de 1ban? Cand se duce sa depuna incasarile la banca nu poate sa ceara un sac de fise?

   Cred ca casa de marcat te lasa sa si verifici la un moment dat cat ai avut incasari pana la o anumita ora, dc. nu-si fac temele macar la 4h?

   In tara asta se fac mai multi bani la negru decat cinstiti, iar voi care sustineti acest stat cu darile la stat din salariu va freaca grija de evazionisti ....

   Lumea se plange ca a fost inchisa nu stiu ce terasa, dar nimeni nu se plange de faptul ca banii produsi la negru de acea terasa putea sa finanteze reabilitarea unei scoli.

   Pai daca nu exista aceasta evaziune poate aveam si noi un TVA mai mic, sau impozit pe venit mai mic.

   Cineva trebuie sa puna piciorul in prag ....
   • +1 (1 vot)    
    Nu ai dreptate (Joi, 2 aprilie 2015, 13:07)

    roBERT [anonim] i-a raspuns lui vladf

    NU ai dreptate deloc, TOTUL ESTE LA ORDINE VENITE DE AFARA, VOR SA INCHIDA DIN IMMuri SA RAMANE MARIILE CORPORATII SA NE CONDUCA!
    • 0 (2 voturi)    
     e bine atunci (Vineri, 3 aprilie 2015, 0:14)

     AlexRmF [anonim] i-a raspuns lui roBERT

     aia macar platesc taxe... spre deosebire de romani care fac evaziune de cand se nasc
 • +13 (17 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 1 aprilie 2015, 18:38)

  Pastrati-l pe Conta [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Pe tot hotelul (Miercuri, 1 aprilie 2015, 22:57)

   CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui Pastrati-l pe Conta

   Ca restaurantul este al hotelului care le apartine. L-ati subestimat. Nu cred ca se casatorea doar cu o simpla patroneasa de restaurant.
   • +1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Joi, 2 aprilie 2015, 11:52)

    Pastrati-l pe Conta [anonim] i-a raspuns lui CristiC.

 • +2 (12 voturi)    
  evaziune (Miercuri, 1 aprilie 2015, 18:59)

  sampras [anonim]

  e simplu de combatut evaziunea la buticuri. sa scoata moneda fizica din circulatie si sa ramana doar plata electronica. Cea cu cardul. Dar pt asta sa ofere prin intermediul unei banci proprii POS-uri gratuit tuturor agentilor economici (acum pt POS-urile prin care platim cu cardul magazinele platesc comisioane f mari bancilor) si conturi administrate gratuit cetatenilor. O sa incaseze cu siguranta mai multi bani (va rezolva si problema salariilor la negru) chiar daca ar reduce taxele
 • +6 (10 voturi)    
  explicatia tonului si directiei articolelor anteri (Miercuri, 1 aprilie 2015, 19:04)

  Nevermind [utilizator]

  E bine sa avem prieteni la anaf, nu? :D Tinand cont ca unele sanctiuni maxime s-au dat pe tehnicalitati, tot pe tehnicalitati trebuia insistat. Pe de alta parte, nu s-a facut asta nici in articole, dar live... Mama lui de jurnalism :D

  Desi pozitia mea a fost contra fiscului acolo unde a fost cazul, nu as lasa suma forfetara nesanctionabila de 300ron. Suma trebuie corelata cu cifra de afaceri, eventual medie numar pozitii zilnice z. Valabil si pentru sanctiune, varianta cu "nu mai putin de..." avand aceeasi meteahna.

  1. la 300 ron nesanctionabil - practic este invitatie la evaziune pana la concurenta sumei de aprox 9k lunar. Sunt firme la care asta este cifra de afaceri declarata. Chiar si la dubla, reprezinta 50%

  2. minim 10000 - aberatie. Pentru ca daca cineva are cifra mare de afaceri SI suma gasita este foarte mica raportata la ea, iar este o sanctiune fara o minima logica economica.

  Este ok in schimb ideea cu bacsisul impozabil DOAR la nivel de impozit, fara contributii. Aplicarea insa va fi insa dificila, din cauza altor taxe/impozite mari. De ex, voi prefera sa bat "bacsis" pe casa, si voi scapa de impozitul pe dividende (dubla impozitare, oricum) sau contributii salarii (si astea aberante).

  @ Dan Popa - daca tot ai si mentii "intrarea" la anaf, de ce nu iei si date din economia reala, pentru a le folosi in intrebari sau ridica probleme? Stii tu... aia cu birocratia de birouri...
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 aprilie 2015, 19:05)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  evaziune in mod legal (Miercuri, 1 aprilie 2015, 19:55)

  oslo [anonim]

  domnule presedinte,

  cu acest pas incurajati extrem de mult evaziunea fiscala. ati redeschis usita din spate pentru hotii vechi si pentru alti hoti ai banului public. incepand de la intrarea in vigoare a acestei solutii, vor face evaziune in limita legalitatii si cei care pana acum erau corupti.

  va multumim
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2015, 8:27)

   [anonim] i-a raspuns lui oslo

 • -2 (4 voturi)    
  hehe (Miercuri, 1 aprilie 2015, 20:00)

  Mazeta [utilizator]

  La firmele românești se numește evaziune; la firmele străine se numește optimizare fiscală.
 • +2 (6 voturi)    
  Covrigi de 2 lei (Miercuri, 1 aprilie 2015, 20:07)

  Gheorghe [anonim]

  Mda, seful ANAF mananca cei mai scumpi covrigi din Romania: salar sofer + combustibil daca merge zilnic la alta covrigarie... iese pe putin vreo 10 ron covrigul din care 9 lei sunt subventionati de stat.
 • +1 (1 vot)    
  there is bigger fish to fry (Miercuri, 1 aprilie 2015, 20:39)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  Pentru a obtine o "productivitate" ridicata prin folosirea eficienta a resursei umane, ANAF-ul ar trebui sa inceapa curatenia de sus, nu de jos. Atata timp cat exista dulai ai evaziunii, vor exista si catei.
 • +4 (6 voturi)    
  Nu inteleg! (Miercuri, 1 aprilie 2015, 20:42)

  un dac [utilizator]

  Aveti in mana un peste atat de mare si-l mangaiati cu intrebari super usoare? Mi-am adus aminte de Madalina Puscalau la B1Tv cu Victor Ponta in seara tragediei din Apuseni...

  1. Ok cu cofetaria si cu Xeroxul, dar ce s-a intamplat la Killer Suceava?
  2. 300 de lei de unde a aparut? In urma caror studii/calcule? Sunt absolut convins ca e din burta...procentual vorbind, raportat la vanzarile zilnice, acei 300 de lei pot sa insemne 1% sau 20%.
  3. Nu e bine cu evaziunea in centru, dar oare Dan Popa sau Gelu Stefan Diaconu nu au vazut niciodata facturile care flutura pe Calea Dudesti? Alea sunt ok? Sau mai la periferie nu e UE, 2015?
  4. Tonele de peste din Piata Obor de ce nu se vand cu bon fiscal? Mai ales ca acolo vorbim si de braconaj... Sau nici in Piata Obor nu a fost domnul Gelu?
  5. Targurile organizate de Ontanu de la sectorul 2, mici si beri date enoriasilor fara bonuri, nimic?
  Nu ma mai lungesc, desi ar mai fi multe nemultumiri, dar as vrea totusi sa remarc cum il trimite nea Gelu pe sofer sa cumpere covrigi...oare e in fisa postului sau vorbim de abuz in serviciu?
  • +2 (2 voturi)    
   OK (Joi, 2 aprilie 2015, 10:18)

   cucubau [anonim] i-a raspuns lui un dac

   as mai adauga pe lista ta, evaziunea de la parcari.
   Ma indoiesc tare ca tot ce se incaseaza intr-o zi se si declara.
 • -1 (1 vot)    
  ma intreb (Miercuri, 1 aprilie 2015, 20:48)

  anume [anonim]

  ma intreb daca domnul ofera bacis la restaurantul la care serveste masa? (ma gandesc ca nu da fuga pana acasa sa isi fiarba un ou sau sa prajeasca niste cartofi)

  daca ofera... nu este el un dobitoc stiind ca banii aceia vor fi gasiti nefiscalizati?
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 aprilie 2015, 21:03)

  [anonim]

  • -1 (5 voturi)    
   Ponta e de vina (Miercuri, 1 aprilie 2015, 21:42)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui

   Spaga la anaf nu exista inainte. Pacat ca a venit Ponta si a stricat si zona asta perfecta si curata.
 • +2 (4 voturi)    
  ciubuc (Miercuri, 1 aprilie 2015, 21:07)

  cristi [anonim]

  Daca tot e vorba de mica evaziune, oare pentru soferul pe care il trimite dupa covrigi zilnic, platit din banii nostri, plateste taxe si CAS ca fiind un beneficiu personal? Inteleg ca are sofer sa il duca in interes de serviciu, dar la cumparaturi? Stiu ca nu e mare lucru dar dupa cum spune el, de la lucruri marunte iti dai seama de om.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 aprilie 2015, 21:21)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  invitatie la evaziune (Miercuri, 1 aprilie 2015, 21:59)

  Leibnitz [anonim]

  Draga HN, Multumesc mult ca mi-ai cenzurat ce am scris adineaori...sper ca s-a intamplat din cauza culorii fontului.

  ..doar am felicitat trioul VP/RC/GSD pentru ca au reusit din nou sa gaseasca o portita de scapare pentru rudele, prietenii si partenerii evazionisti/hoti. De acum incolo "micile" evaziuni vor fi protejate prin lege, ba mai mult, dupa intrarea in vigoare a modificarilor anuntate de dl. presedinte ANAF, si comerciantii ortodocsi pana cum vor fi corupti prin invitatie la evaziune. Va multumesc,
 • 0 (0 voturi)    
  fratele de la finante (Miercuri, 1 aprilie 2015, 22:34)

  raru [anonim]

  Dar pe fratele lui dl. Diaconu cum l-a angajat la finantele sin judetul natal si sta toata ziua degeaba in fata institutiei?
 • +4 (6 voturi)    
  De exemplu, cazul Voiculescu (Miercuri, 1 aprilie 2015, 23:05)

  CristiC. [utilizator]

  Vai ce bun exemplu, domnu Gelu! Cum de v-ati gandit tocmai la el?

  "dupa inventarierea tuturor titlurilor de creanta primite in 2014 de catre ANAF, am constatat ca circa 42% din prejudiciile primite spre executare sunt nerecuperabile."

  "Rep: Ne dati si un exemplu?
  GSD: Uitati-va la cazul ICA, la cazul Voiculescu."

  Si pe urma continua cu minciuna

  "Iar iesirea din indiviziune presupune o evaluare care trebuie facuta in prezenta condamnatului sau a reprezentantului sau. Presupune sa obtii un astfel de accept din partea condamnatului, care isi are drepturile sale cetatenesti, chiar daca e condamnat.

  Sau, se presupune ca bunul care urmeaza sa fie executat sa fi fost inscris in Cartea Funciara."

  Deci ori ai nevoie de acord ori ai nevoie sa fie inscris in Cartea Funciara?

  Bai Gelu, sa stii ca nu toti suntem prosti ca votantii vostri. Iesirea din indiviziune se face in urma unui proces in cazul in care nu exista acordul partilor sau in cazul in care unul e condamnat. Si sunt sigur ca orice instanta ar aproba rapid iesirea din indiviziune ca sa puteti voi sa recuperati prejudiciul. Dar tu nu vrei sa faci asta si spui povesti nemuritoare.
 • +1 (3 voturi)    
  actiuni disproportionate si haotice (Miercuri, 1 aprilie 2015, 23:18)

  rov [utilizator]

  asa cum s-a facut totul in tara asta...
 • +1 (3 voturi)    
  ... (Miercuri, 1 aprilie 2015, 23:38)

  Sarmis [utilizator]

  Dupa ce am citit articolul am inceput sa realizez crudul adevar. Individul asta, cu IQ-ul unei amoebe conduce ANAF. Un astfel de personaj nu merita platit din taxele noastre, e aproape o datorie patriotica sa faci evaziune.

  Si dupa ce ca natura n-a fost darnica cu el mai e si excroc. Cum isi inchipuie ca o sa creada cineva ca traieste din veniturile de bugetar cand el are un hotel? Poate ii face si lui Blejnar chemare la DNA.
 • +5 (7 voturi)    
  anaf (Joi, 2 aprilie 2015, 0:04)

  scorilllo [utilizator]

  Dle ANAF , cum de dvs in calitate de sef al fiscului cu atatea probleme mai sunteti si in 3 AGA (CEC ,EXIMBANK ) cu salarii nesimtite de 18000 sau 20000 de lai / luna ???/Ce faceti domne pt banii astia ??? Cand mai aveti timp sa faceti pipi , dupaatata munca ??? R U S I N E !!!
 • +5 (7 voturi)    
  anaf (Joi, 2 aprilie 2015, 1:17)

  kita [anonim]

  nu intreaba nimeni de unde are sefu ANAF hotel international in bucuresti? cum a facut securistu asta de diaconu ,dealfel slujbas toata viata la stat,sa aiba hotel? si asta vrea sa ne controleze,hotu hotilor!!! de unde a avut bani de hotel?
 • +2 (2 voturi)    
  covrigi (Joi, 2 aprilie 2015, 7:35)

  Faur Ioan [anonim]

  Interesanta abordare de a trimite zilnic soferul dupa doi covrigi , de fiecare data la alta covrigarie.
  Banuiesc ca nu merge pe jos acel sofer , si nu din timpul liber , este platit si el si combustibilul din taxe si impozite.
  Oare domnul presedinte nu a auzit ( ma indoiesc) de performantele oficiului francez de recuperare a creantelor la care nu exista nici un autoturism si inclusiv presedintele merge cu metroul.
  Abuzul de sirene si viteza pe sosele nu o ia nimeni in seama.
  Din nou ne furam caciula ” de 10 ori suma dar nu mai putin de 10.000 lei” pentru sume intre 300 si 500 de lei , se pare ca la ANAF s-a pierdut tabla inmultirii , niciodata de 10 ori 500 nu va da mai mult de 10.000.
  Bacsisul ar trebui prima data reglementat fiscal si apoi introdus pe bon si impozitat si nu cu 16 ci cu 10 la suta , asta daca se doreste,cu toate ca nu este foarte corect dupa TVA si alte taxe sa mai platesc eu ca si client inca un bacsis STATULUI.
  Numai bine - SA SPERAM
 • 0 (0 voturi)    
  bun asa... (Joi, 2 aprilie 2015, 8:41)

  gicu [anonim]

  "Sunt organizatii profesionale care ameninta ca isi vor inchide restaurantele de 1 Mai"

  Sa si le inchida frate....n-au decat :)
 • +2 (2 voturi)    
  Opinie (Joi, 2 aprilie 2015, 9:32)

  Adrian Popescu [anonim]

  Individul asta si toti din subordinea lui sa puna mina sa inceapa o afacere cu 1000-1500 lei si sa traiasca el si familia lui din veniturile afacerii aceleia . Sa intre in sistemul privat ca la bugetari toti dau navala . Bugetari multi si scumpi in tara asta , care se hranesc din taxe si impozite platite de privati .
 • +2 (2 voturi)    
  300 (Joi, 2 aprilie 2015, 10:22)

  matematicianul [anonim]

  Inteleg ca daca la un buticar care are incasari zilnice de 300-500 lei se vor gasi in plus 295 lei ( peste 50 % din cifra de afaceri ) nu pate nimic iar daca la un mare angrosist cu incasari de 100.000 lei zilnic se vor gasi 305 lei ( 3 la mie din cifra de afaceri ) va primi sanctiuni .

  Corect .
 • 0 (0 voturi)    
  Avem mentalitate de oameni necinstiti! (Joi, 2 aprilie 2015, 11:02)

  EllenaS [utilizator]

  Acum vreo trei ani am facut o sesizare la ANAF in care spuneam indignata ca la doua unitati fiscale (impozit pe casa si automobil), una din Bd-ul Uverturii, colt cu Virtutii, si alta din spatele Tribunalului Bucuresti (fostul Junior), nu se elibereaza bon fiscal la xeroxul din incinta unitatilor. In sesizare mi-am dat toate datele personale. Am primit raspuns oficial din partea ANAF in care mi s-a spus ca s-au adeverit cele sesizate si ca respectivii au fost amendati. Anul urmator, cand am revenit in unitatile respective, doar in una din ele se elibera fara exceptie bon fiscal. In cealalta, cu intermitenta. Pai daca ANAF nu elimina in propriile locatii evaziunea fiscala, cum o s-o rezolve la nivel de tara? Mie imi este clar: nu incepe nimeni o activitate comerciala decat cu gandul ca va face evaziune fiscala. Altfel, are impresia ca munceste pe gratis!
 • +2 (2 voturi)    
  Pestele de la coada se impute ! (Joi, 2 aprilie 2015, 11:13)

  fdaniel [utilizator]

  Pare sa ne spuna dl. proprietar de hotel fara casa de marcat.

  Se mai aude ceva de recuperarea prejudiciuui de la Voiculescu, Becali s.a. ??? sau oamenii-s plecati pe teren sa confiste patrunjelul de la babele din piata?
 • +2 (2 voturi)    
  unde sunt profesionistii?!?! (Joi, 2 aprilie 2015, 12:17)

  danzigk [utilizator]

  de ce se face totul "pe genunchi" in Romania? de ce orice lege lansata va fi "ajustata" in perioada imediat urmatoare de un val de legi/amendamente/ajustari/ordonante/etc.??? de ce nu o fac BINE de la inceput???
 • -1 (1 vot)    
  opinie (Joi, 2 aprilie 2015, 12:55)

  father [utilizator]

  Cazul a fost exagerat de presa. Da ai plus de casa 20 lei, spui ca a ramas rest caate 10 20 bani de la clienti, la 20 de bani inseamna ca ai avut 100 clienti, sa vad 100 de bonuri fiscale si dupa aceea discutam daca a exagerat organul de control. Daca cunoasteti economie contabilitate, registru de casa creditul trebuie sa fie egal cu debitul, altfel apar gainariile. dar de ce nu se verifica activitatea de transport rutier de calatori microbuze, maxitaxi care sunt arhipline si nu se dau bilete. la sfarsitul turei soferul rupe bilete cate are in plan iar restul este ban negru pentru spaguiri, coruptie.
 • -1 (1 vot)    
  catre alin anonimul la raspunsul dat lui col turce (Joi, 2 aprilie 2015, 13:08)

  father [utilizator]

  Da zilnic 300 lei ori 1000 de agenti pe zi, 300.000 ori 20 de zile lucratoare, 6.000.000 lei nefiscalizati bani din care mananca multe organe de control nu bugetu, 24 % TVA inseamna circa 1 440 000 lei lipsa din buget. Bugetul este constituit de marii contribuabili persoane juridice si de catre micii, noi prin achitarea taxelor si impozitelor, asa cum in stup mii de albine colecteaza polenul iar lucratoarele produc mierea din care zeci de tantori se hranesc, matca mai ia masuri radicale cu acesti trantori sau cu hotii de miere ii KILARESC, Asa ca mai usor cu pianul, gradarea sanctiunilor pana la cea finala inchisoare precum All Capone pentru evaziune fiscala.
 • +1 (1 vot)    
  Peștele de la cap... (Joi, 2 aprilie 2015, 13:11)

  ime [utilizator]

  Acest domn Gelu Ștefan Diaconu îmi aduce în față vechii activiști de partid comunist. Același mod de a vorbi, de a pasa responsabilitatea, de a pasa vina. Aceeași aroganță... același stil de a pedepsi acarul Păun. Dacă conducătorii noștri nu ar fura și nu ar ascunde banii în conturi și proprietăți micii proprietari de magazine nu ar fi nevoiți să facă evaziune. Nu au din ce să trăiască, nu au cum să reziste. Nu susțin că e corect și nu îi susțin în mica lor evaziune. Dar mica lor evaziune se întoarce în produse cumpărate tot din țară, se întoarce tot aici, pe când marea evaziune, marea corupție se întoarce în conturi, proprietăți și consumuri tot în străinătate. Din această mare evaziune se sărăcește toată țara, excepție cei mari. De aceea trebuie stârpită marea evaziune și marea corupție. Aceasta ar aduce bani în economie și la guvern. Domnul Diaconu nu poate executa marii rechini pentru milioane, zeci de milioane sau sute de milioane de euro. Poate însă executa un mic patron de magazinaș la țară pentru 3 lei, sau poate scoate un bătrân din casă. Poate minți lumea cu loteria bonurilor fiscale pe care îți scrii numele... Doamne! câtă bătaie de joc pentru propriul popor...
 • -1 (1 vot)    
  catre mda si vlad utilizator... (Joi, 2 aprilie 2015, 13:14)

  father [utilizator]

  Domnilor daca se tine corect evidenta GESTIONARA, REGISTRUL DE CASA, banii care raman in sertar dupa depunerea incasarilor la banca sunt inregistrati ca sold. daca ai plus de casa inseamna ca nu ai fost corect cu clientul.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu, neapărat (Joi, 2 aprilie 2015, 15:44)

   ime [utilizator] i-a raspuns lui father

   Sau că ai greșit! Nu totul se face din lipsă de corectitudine sau cu intenția de a face rău. Și apoi controlul vine nu la sfârșit - la depunerea încasărilor ci în timpul lucrului! Pentru micii „buticari” controalele se fac la sânge și cu clienții de față și cu rea voință. I-am văzut!!! A le închide magazinașul pentru 30 de zile este o nenorocire și pentru ei și pentru clienți.
 • 0 (0 voturi)    
  dar e posibil ca intr-o capitala europena??? (Joi, 2 aprilie 2015, 14:17)

  Robert [anonim]

  Domnule director este posibil ca intr-o capitala europeana sa existe atatea hypermatketuri in centrul lor? Dar e posibil ca acestea sa fie deschise si sambata si duminica? Dar e posibil ca IMM sa nu fie protejate in niciun fel fata de acesti colosi? Dar e posibil sa existe aceasta concurenta neloiala ? Astept si eu raspunsul la ele. Multumesc. Robert
 • 0 (0 voturi)    
  anaf nu are voie sa legalizeze (Vineri, 3 aprilie 2015, 1:47)

  silviana [anonim]

  evaziunea,nici de 3 lei,nici de 300;pe timp nedefinit se face ca combate ce desfiinteaza in fapt.anaf are obligatia sa combata evaziunea,orice valoare ar avea;nu are voie sa suprapuna amendarii,inchiderea temporara de x zile de la prima constatare/amendare a evaziunii,ci de la a 2a/repetarea insemnind infractiune continuata,agravanta combatuta cu amendare,inchidere,dosar penal;la a 3a evaziune a aceleiasi locatii/firme-amendare,inchidere permanenta,dosar penal,radierea din registrul comertului-scoaterea din circuit a infractorului,eliberarea mediului de afaceri degradat de flagelul evaziunii,sursa coruptiei,de fapt;dar cum intelege anaf ce inseamna evaziune,bani personali,se constituie singur in propria'i definitie,caiet de bacsisuri, pus pe combaterea previziunilor astrale in materie de prag de fraudare a timpului probabil de afaceri politicos administrate de 1 mai muncitoresc;din cauza asta exista marea,mica,mijlocia,intermediara,nemijlocita,delegata,licitata etc. evaziune generalizata,de ea si de politica,se ocupa bacsisuri/2 picioare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by