Studiu de caz: Cat bacsis se da cu adevarat intr-un restaurant de cartier care fiscalizeaza? Vezi in text cifrele reale si cum se imparte bacsisul intr-un restaurant de cartier din Bucuresti

de S.T.     HotNews.ro
Vineri, 3 aprilie 2015, 17:06 Economie | Finanţe & Bănci

Am discutat ieri cu un patron de restaurant din Berceni, pe care il stiu de om cinstit, cu darile la zi. Mi-a pus la dispozitie toate datele pe care i le-am cerut, date pe care le la randu-mi, le voi da mai jos. Am discutat si de controalele ANAF si despre bacsisuri si fiscalizarea acestora. N-o sa dau numele restaurantului cu pricina ca sa nu se creada ca ii fac reclama. Spun doar ca e undeva in Berceni, ca serveste de la scoici, pana la  produse traditionale romanesti si multa pizza. Are circa 200 de locuri, iar programul e de la 10-24. Vanzarea medie pe zi e de circa 2500 de lei, iar bacsisul mediu pe zi e grosso modo, 215 lei. Sub 10%, scrie Dan Popa e blogul Hymerion.ro.


 
documente
(3 Apr 2015) PDF, 132KB
Datele mai rafinate, in fisierul din stanga. Cifrele sunt in lei si cuprind vanzarile din patru saptamani , fiecare dintr-o alta luna, pentru a varia seturile de date


O mostra aveti mai jos, dar datele pe toate cele 4 saptamani sunt in fisierul de care va povesteam (stanga, mai sus)





Acum despre salarii.
Salariile personalului sunt de circa 2000 de lei/luna, fara a lua in calcul si bacsisul (bacsisul il aveti in fisierul pdf de deasupra):




O sa spuneti ca sunt bani multi la incasari si ca ar fi fost loc de salarii mai mari, dar nu e asa. Sunt zile in care facturile de achitat furnizorilor depasesc incasarile, asa cum din fericire sunt si zile (mai multe) in care iesirile de bani sunt mai mici decat intrarile.

Una peste alta, marja de profit a restaurantului nu trece de 5% in lunile considerate bune. Media e de 2-3%.

Iata cum arata si un RAPORT ZILNIC:
documente
(3 Apr 2015) PDF, 100KB





“Pe strada vecina, daca va duceti, veti gasi un alt restaurant, putin mai mic decat al meu. Ei fac parte din ceea ce scrieti dumneavoastra ca ar fi economia informala. A inceput cu  5-6 mese, acum au douazeci. La ei vin in medie cate 200 de clienti/zi, pentru ca nefiscalizand, vand si berea – bautura in general-si mititeii sau ce mai servesc ei acolo, mai ieftin decat la mine. Mor cand vad cat pierd din cauza lor, dar daca vreau sa raman corect, trebuie sa-mi asum pierderile din cauza concurentilor incorecti. Asa incat va dati seama ca toata urgia pe care a pornit-o ANAF nu poate decat sa ma bucure. Ca daca-l inchide pe el, poate o parte din clienti o sa vina la mine iar eu o sa ma pot dezvolta. Ca anul asta nu am avut bani de investit, desi ne-ar placea sa renovam putin pe-aici”, spune patronul.

Ii tot aud pe unii cat de bine se castiga daca ai o carciuma. Va spun sincer ca daca nu am fi “piratati” de astia care lucreaza la negru, am fi mai profitabili. Eu am deschis aici de prin 2007 si daca stau sa adun, cred ca au fost cel putin 6-7 luni in timp, cand trebuia sa aduc de acasa o parte din salariile angajatilor, ca nu mergea treaba. Nu va mai spun de bacsisuri. Fiecare da cat vrea, dar sa stiti ca am avut cazuri in care au lasat la o nota de plata de 49,5 lei exact 0,5 lei. A rotunjit la 50 de lei, altfel spus. Sigur, exista si clienti generosi, dar media tipsurilor e undeva la 9%. Bacsisul se imparte la toti. Ospatarul ia 65%, ca el e interfata directa cu clientul. Bucatarii iau 15%, cel de la bar 10%, managerul ia si el 5% iar 5% tinem pentru “rupturi”, cum le spunem noi.

Angajatii lui au in fiecare zi din partea casei doar o cafea. Daca vreunul e prins baut, e zburat imediat. “Eu am lucrat 5 ani intr-un restaurant de afara si stiu cum se fura. Stiu unde sa ma uit, si le-am spus angajatilor ca suntem prieteni si ii imprumut cu bani pana la salariu, dar daca il prind pe unul ca ma fura, nu doar ca il dau afara, dar ii fac si dosar penal”, mai spune seful.

Daca ar fi bine sa se fiscalizeze bacsisul?  Da, ar fi foarte bine, dar daca ti-l impoziteaza ca pe orice alta sursa de venit, incluzand toate contributiile (sanatate, asigurari sociale samd), mai bine sa-l lase asa. Am auzit ca se vrea trecut pe bon si impus cu cota unica; cu asta am fi de acord, mai spune proprietarul restaurantului.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.


Citeste mai multe despre   











[P] JYSK Romania plateste 15 lei / zi pentru tichetele de masa ale angajatilor sai

JYSK Romania, parte a grupului scandinav JYSK Nordic, unul dintre cei mai mari retaileri de mobilier si decoratiuni interioare din Europa, a majorat, incepand cu data de 1 decembrie 2016, valoarea tichetelor de masa acordate angajatilor sai. Astfel, valoarea nominala a unui tichet de masa a ajuns la 15 lei, suma maxima prevazuta de lege.
20867 vizualizari
  • +7 (15 voturi)    
    CE TREABĂ ARE ONOR´ STATU´ (Palmă-Barbă-Cot) CU AS (Vineri, 3 aprilie 2015, 17:40)

    pointless man [utilizator]

    În privința bacșișului se perpetuează o mare confuzie: nu văd cum ar putea fi încadrat la venituri ilegale. Ce-i ilegal cînd răsplătesc un chelner pentru maniera în care m-a servit ? Este o problemă strict între mine și el, care nici măcar nu ține de calitatea produselor consumate – s-ar putea să mănînc prost, dar să las bacșiș doar fiindcă ospătarul și-a făcut bine treaba. Sau invers – mîncarea divină, iar chelnerul imbecil – deci bacșiș nula. La fel la frizer și mai știu eu unde.

    Pe de altă parte ”cultura” bacșișului la restaurant are finețurile ei, pierdute în imensa năvală a mîrlanilor spre oraș stimulată de comuniști. Tatăl meu, fost ofițer de carieră (pînă în 1946) mi-a destănuit procentul curent: 10% din nota de plată (deși, prin anii ´60, am văzut două franțuzoaice stafidite dînd bacșiș 5 (CINCI) bani – pe tata l-au apucat pandaliile). Tot el mi-a povestit un caz extrem: cică pe cavaleriști îi învățau că, dacă au în buzunar 15 lei și beau o bere de 5, să dea chelnerului 10, încît acesta, cînd ofițerul se va ridica să plece, să ia poziție de drepți, să salute cu mîna la tîmplă și să strige ”Să trăiți !”. Evident o exagerare, dar ce parfum de boierie cu ștaif !

    În rest, povestea restaurantului concurent, scufundat în Marea ”Neagră” precum submarinul, este (încă) un exemplu pur al vechiului obicei românesc (exacerbat de comunism): PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALȚII CIUMĂ. Cîtă vreme va funcționa, ZERO BARAT capitalism, stat de drept etc.
    • +3 (25 voturi)    
      Ce tampenie (Vineri, 3 aprilie 2015, 18:07)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

      Mi se pare o tamenie bacsisul. De parca ala nu ar avea salariu. De parca aia fac munca voluntara, ce mai, sclavagism. In USA ti s epune obligatoriu pe nota. Adik de fapt cand comanzi ceva trebuie sa adaugi din start 10%. Ba chiar mai mult. Uite de asta prefer Nordul Europei. Mergi unde vrei, vezi preturile clar, nimeni nu asteapta nimic de la nimeni, nimeni nu e nemultumit. Cersitoreala asta cu bacsisul (auzi, cica a lasat 0.5 bani - dar nu era obligat sa lase nimic as zice) e parte a unei culturi cu fineturi?
      Hai, ma lasi?
      • +1 (11 voturi)    
        salariile minime sunt ridicate (Vineri, 3 aprilie 2015, 18:43)

        Sophie [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

        in Europa de care vorbiti. Vedeti ca aici un ospatar e platit cu 800 lei/luna, cum vreti sa traiasca? Iar din partea casei la restaurant I se da o cafea pe zi. Mersi.
        • 0 (12 voturi)    
          Asa si ? (Vineri, 3 aprilie 2015, 21:24)

          HP [utilizator] i-a raspuns lui Sophie

          Asta e problema mea, pentru ca...??

          Alora de la Kaufland sau Carrefour le lasi ciubuc ? Si ele iau tot 8 milioane pe luna.

          As fi de acord sa includa pe nota de plata. 10%. Nu ma voi apuca sa calculez cat ar fi venit cei 90%.

          Dar daca il trec in nota de plata, atunci ma astept sa nu se uite urat la mine ca nu primesc extra, ci sa fie toti un zambet, ca au 10% garantat oricum ar servi.
      • +2 (2 voturi)    
        IATĂ REZULTATUL CELOR ÎNFĂȚIȘATE MAI SUS (Vineri, 3 aprilie 2015, 19:16)

        pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

        Cuvînt cheie ”NĂVALĂ” - restul căutați în text.
      • +10 (10 voturi)    
        Bacsisul e o placere (Vineri, 3 aprilie 2015, 22:18)

        SH [anonim] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

        Nu o obligatie
      • +3 (7 voturi)    
        Bacsisul (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 7:44)

        travis [anonim] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

        Ba,daca intelegi engleza,cauta pe goagal "utube reservoir dogs I don't gave tips" ca sa intelegi si tu.
        Ca sa-ti explic,o chelnerita cu salariu de 800 de lei care sta de dim pina seara,simbata,duminica,fara concediu,se cam bazeaza pe bacsis.
        Pe de alta parte eu niciodata nu voi da bacsis pe nota de plata,ca sa-l mai impoziteze statul.Mi se impoziteaza banii primiti din salariu,n-am alte venituri,mi se mai impoziteaza o data banii din banca,nu voi mai da inca o taxa statului!Mai ales ca taxele date se regasesc intr-un mediu degradat,lipsa asistenta sanitara,lipsa drumuri,hotie pe fata!
        • +5 (5 voturi)    
          Da' la supermarket (Duminică, 5 aprilie 2015, 13:44)

          Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui travis

          ...lasi bacsis? Ca si aia sta 12 ore la casa si bipaieste coduri de bare pe 800 lei. De aia nu ti-e mila?
          Bacsisul e numai si numai in avantajul angajatorului care isi ia mana de pe responsabilitatile salariale trecandu-le pe nota de plata a clientului.
        • +2 (2 voturi)    
          am si urmarit (Duminică, 5 aprilie 2015, 14:52)

          Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui travis

          faza bacsisului si Mr. Pink are dreptate 100%. Faptul ca celalalt ii banul cu forta e altceva.Imi demonstreaza inca odata ca "trebuie sa mergi cu main stream-ul" si nu sa te exprimi asa cum gandesti.
          In principiu: cui ii pasa ca alea au minimum wage? Mie nu. Iar daca se supara imi fac eu cafeluta acasa sau o iau de la automat.
    • -6 (10 voturi)    
      PREMIEREA ESTE MITA! (Vineri, 3 aprilie 2015, 18:13)

      schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

      Mai citeste legea din ROU!
      • +7 (9 voturi)    
        bacsisul NU e "mita"! (Vineri, 3 aprilie 2015, 18:50)

        Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

        Nu ceri servicii nemeritate in schimb, nu ceri cuiva sa faca ceva impotriva legii sau sa-si calce pe vreo urma de etica ori constiinta - samd.!!
        Probabil n-o fi ceva "corect" (dpdv. "contabilicesc" si "fiscal") insa doar atat! NU este MITA!!
        • +1 (3 voturi)    
          legal, este (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 1:51)

          Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

          De aia si-a luat-o si becali in cazul valiza. Le dadea bacsis alora daca jucau bine si corect.
        • +1 (3 voturi)    
          hai, ca-i tare! suna a slogan de jmeker! (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 3:41)

          dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

          Bacsisul nu e mita, bacsisul nu e mita! are si Miky-spaga ce sa spuna de acum incolo, daca-l intreaba vreun frantuz, care-i treaba cu porecla, monsieur Miky Le Bacsis? pai, bacsis pe romaneste e mai nimica, nu ceri servicii nemeritate in schimb, nu ceri sa faca ceva impotriva legii, adica un fel de inger, d-asta, de pe pamant, numai ca n-are aripi!
      • +5 (5 voturi)    
        ÎN CAZUL ĂSTA (Vineri, 3 aprilie 2015, 19:19)

        pointless man [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

        legea este TÎMPITĂ (în stil pur comunist). Și n-am de gînd să citesc tîmpenii - am scăpat de patroneală acum vreo 11 ani, și-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta.
    • 0 (2 voturi)    
      In Franta.... (Vineri, 3 aprilie 2015, 22:15)

      SH [anonim] i-a raspuns lui pointless man

      ... bacsisul e inclus in nota, deci fiscalizat. Cei care lasa o moneda e pentru decolteul serveozei. Problema e ca in momentul in care pleci in Italia, Spania, etc, francezii fac acelasi lucru si sunt considerati zgarciti :). In vacanta la NY la sfarsitul anului trecut (si pentru prima oara) mi-am spart capul cat sa las si cum. Cred ca am fost luat de "zgarcit" sau de "francez" :))))
      • +3 (3 voturi)    
        bacsis la NY (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 9:20)

        Nae de la pizzerie [anonim] i-a raspuns lui SH

        Nu trebuia sa-ti spargi capul la NY. Ai desigur ca strazile sunt pline de oameni dar NU CU CAPUL SPART.

        e foarte smplu: in SUA echivalentul TVA ului europeean se numeste SALES TAX si este de fix de 8,25%. Peste tot, probabil cu exceptia biletului de metrou si a ziarului la kiosk, se pune aceasta taxa.

        La restaurant regula este de "twice the tax" deci e simplu: pe nota iei taxa inmultesti cu doi si obtii valoarea bacsisului. Daca platesti cash / cu cardul pe bonul de card ai un rand unde adaugi de mana bacsisul, faci totalul pe care-l platesti tot de mana si semnezi.

        Daca nu lasi, vine kelnerul sa intrebe ce nu ti a placut. Maibine nu te mai duce acolo a doua oara. La grupurile mai mari gen peste 4 de multe ori pe menu scrie ca se adauga la nota 15 sau chiar 20 la suta.

        Daca ti a folosit ma inviti la o masa la Paris sau la New York. Platim "olandez", in engleza "we go dutch" adica jumi juma situ platesti bacsisul. Astept raspuns
        • +3 (3 voturi)    
          OK (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 12:28)

          SH [anonim] i-a raspuns lui Nae de la pizzerie

          Pai la NY eram 5 si mancam la carciuma la pranz si seara. Lasam de fiecare data intre 20 si 25$ dar n-am stiut niciodata daca era suficient. Cum citesc ca-i posibil sa-mi fi inclus bacsisul deja in nota (mai ales ca se vedea ca nu suntem din sat) inseamna ca am platit dublu :))) De aia la iesire trepidau toti sa ne revada :))) Deci in 10 zile am lasat vre-o mie de $ doar in bacsisuri, dar nu-mi pare rau, am petrecut o super vacanta intr-un super oras unde am cunoscut oameni extraordinari pe care imi face mare placere sa-i am ca oaspeti luna viitoare.

          Propunerea ta e interesanta, putem plati "olandez" dar eu iti propun "à la française", vii la Paris, te invit intr-un resto simpatic si platesc eu tot (inclusiv bacsisul) si reciproc cand oi veni eu la NY. Ce zici ?
    • +7 (7 voturi)    
      bacsis? (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 12:07)

      bogdan [anonim] i-a raspuns lui pointless man

      unde traiesc eu nu se da bacsis. daca te costa mancarea 17 euro si 45 de centi, de exemplu, ti se aduce restul la cent. daca vrei sa las ceva, bine, daca nu, nu. cand pleci oricum iti vor zambi si te vor saluta, pentru ca ai ales sa mananci la ei si nu la altii. asta e adevarata civilizatie, nu bacsisul.
  • +26 (26 voturi)    
    nu bacsis legalizat (Vineri, 3 aprilie 2015, 17:55)

    DioDreamer [utilizator]

    Las 10% bacsis in mod uzual, dar nu pot fi de acord cu bacsis obligatoriu. Daca servirea este de cacao de sa dau bacsis? De ce sa fie bacsis la carciumi si la noi nu? o sa spuna asistente, doctori si multi altii din alte domenii. Statul vrea basisul legalizat ca sa mai suga ceva si de acolo...mama lor
    • +5 (5 voturi)    
      EXACT ! (Vineri, 3 aprilie 2015, 19:19)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui DioDreamer

      Corect !
    • +2 (2 voturi)    
      In SUA (Vineri, 3 aprilie 2015, 23:31)

      Caligula [utilizator] i-a raspuns lui DioDreamer

      Bacsisul e aproximativ 18%, dar salariile sunt minime. La grupuri mai mari de 6 persoane, se obisnuieste sa se includa pe nota de plata. Se raporteaza separat de fiecare - nu e inclus in salariu - la taxele pe venit. Cred ca nu se taxeaza sub $500 pe an.
  • -9 (23 voturi)    
    Dar eu ce vina am de trebuie sa platesc mai mult? (Vineri, 3 aprilie 2015, 18:18)

    Consumer [anonim]

    In toata povestea aceasta nu vad unde e consumatorul. Patronul fiscalizat zice: "La ei vin in medie cate 200 de clienti/zi, pentru ca nefiscalizand, vand si berea – bautura in general-si mititeii sau ce mai servesc ei acolo, mai ieftin decat la mine. Mor cand vad cat pierd din cauza lor, dar daca vreau sa raman corect, trebuie sa-mi asum pierderile din cauza concurentilor incorecti. Asa incat va dati seama ca toata urgia pe care a pornit-o ANAF nu poate decat sa ma bucure. Ca daca-l inchide pe el, poate o parte din clienti o sa vina la mine iar eu o sa ma pot dezvolta."

    Deci la celalalt vin mai multi ca e mai ieftin. Se va fiscaliza sau inchide dincolo, deci va fi mai scump la restaurant.

    Ce bucurie pe consumator! Diferenta de pret se va duce la stat!

    Patronul fiscalizat are grija de capra vecinului: e invidios ca "dincolo" e mai ieftin. In loc sa isi doreasca ca si la el sa fie la fel de ieftin.

    Unde e consumatorul in toata povestea asta? Plateste nota de plata! A statului. Ca e nevoie de bani la buget, pentru salariile controlorilor.
    • -1 (7 voturi)    
      platesti un SERVICIU! (Vineri, 3 aprilie 2015, 18:52)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Consumer

      "Serviciul" acela este facut corect!

      Cand ai sa fii bolnav sau ai sa iesi la pensie (ori in somaj) ai sa te plangi ca nu sunt bani destui, ca sunt servicii proaste, ca mama lor de hotzi! Pai TU esti cel care i-ai incurajat, acceptand carciuma ieftina si nefiscalizata!
      • +3 (7 voturi)    
        Pielea ursului din padure (Vineri, 3 aprilie 2015, 20:33)

        Consumer [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

        Vraja marii. Promisiuni pentru peste 50 de ani. Poate cand o sa ai nevoie, in secolul viitor, te umplem de pensie, somaj si spitale noi-noute. Pana atunci, plateste azi de te incovoaie, ca gurile de la stat sunt multe.

        Eu vreau carciuma ieftina, cu fiscalitate mica. Raspunsul nu este sa-i aducem pe evazionisti la nivelul de fiscalitate actual, ci sa scadem fiscalitatea pana la preturile lor.
  • +15 (15 voturi)    
    Cam greu (Vineri, 3 aprilie 2015, 19:02)

    Picolo [anonim]

    Nu sunt de acord cu impozitarea bacsisului. In primul rand, daca baccsisul nu e obligatoriu, nici declararea lui nu va fi obligatorie. M-am uitat pe documentele anexate, vad ca exista o evidenta stricta a sumelor primite ca bacsis, ceea ce e laudabil, inseamna ca acei angajati sunt cu adevarat o echipa. Si acum, stiind ca urmeaza ca statul sa vina sa-si ia si el partea din sumele alea, vor fi la fel de transparenti? Eu zic ca nu si pe buna dreptate. Bacsisul e reprezentarea unei relatii particulare si informale intre client si ospatar, statul n-are ce cauta aici.
    In plus, zilele astea cand aud de fisc, finante, taxe, impozite si ANAF, primul lucru care-mi vine in minte sunt tablourile lui Darius Valcov.
    E cazul sa nu mai privim statul ca pe entitatea aia abstracta si atotputernica, facuta sa aibe grija de noi, drept pentru care e musai ca contribuim la buget. Nu, statul sunt "ei", persoane fizice, niste hoti nesatui si nerusinati, in cautarea unor noi surse de venit. Cum ar fi impozitul pe bacsis. Trebuie sa mai umblam la acest stat, aici e prioritatea, nu inventarea unor noi taxe si impozite.
  • +7 (7 voturi)    
    Asta este un caz, sa zic, aparte (Vineri, 3 aprilie 2015, 19:35)

    dbdb [utilizator]

    in care "concurentul" care face evaziune chiar are preturi mai mici, dar e doar un caz aparte, nu regula. Majoritatea restaurantelor, cluburilor, barurilor de fita din Bucuresti, din centru sau zone de fite, au preturi mari si nu dau bonuri fiscale. Evaziune mare este si in zona rurala, unde sunt preturi mult mai mari decat in orase, la aceleasi marfuri, de cele mai multe ori de proasta calitate, pentru ca acolo clientii sunt captivi.
  • +18 (18 voturi)    
    Bacsisul nu este obligatoriu (Vineri, 3 aprilie 2015, 19:39)

    Geo.B [utilizator]

    Chiar nu este. Daca vreau sa dau, daca am fost servita intr-un mod exceptional, daca mancarea a fost cu adevarat deosebita. Dar nu e obligatoriu, si nu e o suma fixa. Pot foarte bine sa nu las niciun leu.
    Se mira de cel care a dat doar 0.5, dar daca nota de plata era de 50 putea sa nu-i la se nimic, daca nimic nu a fost exceptional (nici mancarea nici servirea).
    E enervanta atitudinea asta a proprietarilor de restaurant, care pun in carca clientilor responsabilitatea de a completa cu bacsisuri salariile chelnerilor, de altfel destul de mici. Nu e obligatia mea ca client sa-i fac salariul ospatarului, obligatia mea e sa achit ceea ce consum si sa am o conduita civilizata in local.Atat.
    • +8 (12 voturi)    
      Corect (Vineri, 3 aprilie 2015, 21:29)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui Geo.B

      Si mai e o chestie, care nu se pricepe.

      Se da ciubuc pentru servirea exemplara, dar servirea ar trebui sa fie exemplara din start, face parte din normalitate.

      Ce facem aici, ii premiem ca isi fac treaba ? Fratilor, e industria serviciilor. Costul platit e pe nota de plata.

      In alte tari nu se percepe bacsis, ti se da restul la centima si nu e normal sa iti fie frica data viitoare ca iti scuipa in mancare.

      Dimpotriva, daca nu esti servit exemplar, exista condica de reclamatii.

      Nu e vina mea ca ala ia 8 sau 10 milioane. Atat l-a dus capul in viata.
      • +11 (11 voturi)    
        Servirea exemplară ține de om, nu de bacșiș (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 1:06)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui HP

        Aproximativ 2:30 noaptea, la un Tesco Extra, unul din alea mari-mari. Nu vreau decât niște croissante, iar cele din raftul cu autoservire de la brutăria/patiseria proprie arată foarte bine. Iau o pungă de hârtie, dar până să iau și cleștele pentru servit, tipul din spatele raftului îmi arată spre cuptor: ”numai un moment, tocmai trebuie să scot încă o tavă”. Și vine cu tava abia scoasă din cuptor, dar menționează foarte reținut, chiar un pic jenat: ”nu le atingeți decât pe cele pe care le luați”.

        Nu avea ce bacșiș să primească, de plătit se plătește la casă. Dar mândria lui profesională de patiser îl făcea să ofere clientului cel mai bun produs disponibil în momentul respectiv. Văzuse că n-am mai ajuns să iau cleștele și a procedat în cel mai profesionist mod posibil, a preferat să suporte jena că m-a atenționat, decât să regrete că nu m-a atenționat.

        Genul ăsta de chestii nu se pot mima, ori le faci, ori nu le faci, iar bacșișul n-are nicio legătură cu ele. Așa cum spunea Richard Branson la adresa unui angajat ipotetic, ”nu te plătim în plus ca să accepți te simți mizerabil la locul de muncă”. Sigur că în România las bacșiș, de multe ori omul ăla exact asta așteaptă și n-are niciun rost să-l dezamăgești. Dar servirea exemplară ține de om, nu de bacșiș.
      • +1 (5 voturi)    
        Si totusi, (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 1:40)

        n.dumiritu [anonim] i-a raspuns lui HP

        Daca regula este stiuta de tine, ospatar si manager restaurant ca ospatarul are salariul mic si ca trebuie sa-l recompensezi cu un bacsis, tu esti in avantaj si in control, iacasa:
        - serviciul de baza (aka haleala) are pretul mai mic cu partea de salariu a picoloului;
        - il picolo devine ca prin magie mai serviabil fata de tine pentru a te imbuna sa-i lasi un obol mititel;
        - tu ai mai multa autoritate asupra lui prin aceea ca tu ii platesti serviciul, iar daca esti nemultumit de acel serviciu, tot cu el rezolvi litigiul, nemaifiind nevoie de inca un sef de sala care sa aiba autoritate asupra ospatarilor si al carui salariu va fi nevoie sa fie inclus in serviciul de baza;
        - totalul pe care il lasi e tot acela, numai ca tu alegi muzica.

        M-am intins cu explicatia numai pt.ca in comentariul tau vad tipicul de gindire "eu am platit serviciul, de ce nu se ocupa o autoritate ca sa ma multumeasca?" . Se aplica si la felul cum ne raportam la stat, in forma: "eu am achitat contributia la sanatate, de ce nu sint acum ingrijit ?" Nu-ti ramine decit sa faci o jalba. Nu ajuta. Daca erai in control, cu banii in mina, te duceai dincolo.

        (Obs: nu mai scrie "milioane" ca imi sare inima din loc cind citesc mai ales pe site-uri de stiri cuvintul asta; sint 10 ani de cind s-a facut denominarea)
  • +7 (7 voturi)    
    Sunt un calator prin lume.. (Vineri, 3 aprilie 2015, 20:09)

    flyngangel [utilizator]

    Dar nicaieri ( cu mici excepti ) nu am auzit o asemenea tampenie, auzi sa impozitezi Bacsisul, deci imi vine sa ma iau cu mainile de par, adica in Romania se fura milione peste milione de euro, de parca mormanele de euro ar curge la ghiuveta de dimineata pana seara, e o tara plina de corupti, de la mic la mare, in proportie de 90%, cred ca cea mai mare din Europa, inafara de Bulgaria, si noi ce facem, ne luam de acei 2,3, 5 hai si 10 lei pe care eu cu draga inima ai las la un ospatar care si-a dat silinta sa ma serveasca cu zambetul pe buze, si sa ma faca sa ma simt bine??
    Chiar nu sunt alte lucruri mai bune, mai importante si mai rapide, de facut in tara asta, decat asta? desi pare o intrebare puerila, realitatea asta e.. Ca la noi, la nimenea..
  • +6 (6 voturi)    
    Povesti... (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 0:29)

    Gustav555 [utilizator]

    La 2500 lei încasări pe zi, pentru un restaurant de 200 de locuri, trebuie sa aducă patronul bani de acasă. Dacă salariile din tabel sunt nete, mai trebuie adaugat încă odată pe atât la costurile cu salariile (impozite si taxe ale salariatului plus cele plătite de societate). Deja costurile cu salariile depășesc jumătate din venituri. Mai puneți marfa, energie, utilități, amortizării, chirii, si multe alte categorii de cheltuieli.
    Profit 2-3 %? Da de unde, e pierdere curată. Omul își scoate banii din vânzarea nefiscalizată si din nunți, botezuri si cumetrii unde se înțelege cu clientul. Ca sa fie pe plus si cu toate taxele plătite, ar trebui sa încaseze zilnic minim 4000 de lei.
  • +5 (5 voturi)    
    Considerati ca aveti cititori prosti? (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 7:21)

    alizee [utilizator]

    La 200 locuri, 40-5- de mese. Spatiul bucatarie, anexe, grupuri sanitare, sala de mese, holuri, vestiare, deci cateva sute de metri patrati. Doar impozitul cat face. La cat zice ca a vandut zilnic, faliment sigur. La 20 de zile lucratoare (sa zicem), daca socotim si salariul manager, contabilitatea, prot mun., doar cu salariile se cheltuiesc 1.300 de lei zilnic. Cum a mai zis cineva, partea impozitelor, taxelor lunare catre stat etc.
    FALIMENT pe firmament. Deci tot banul castigat la negru (nu bacsisuri) da sperarnta de viata.
    Cabd o sa detaliati (HOTNEWS) urmatoru aspect?! Mica mare evaziune; mii, zeci de mii de mici comersanti de prin comune si sate majoritatea ce cumpara pe persoana fizica ulei, apa mierala, bere, sucuri etc de la marii retaileri si apoi le baga in gestiune fara acte...
    Cum poate o familie sa consume saptamanal atatea produse de acelasi fel?! S-a interesat fiscul, la marile bonuri emise de aceste magazine, daca au si o fatura in spate? A urmarit careva filmarile camerelor de securitate din parcarile acestor magazine sa indentifice acesti evazionisti? NU! mai bine mai confiscam niste urzici...
  • +10 (10 voturi)    
    Calcule. (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 9:48)

    Prea_Tarziu [utilizator]

    1. Fondul de salarii dat legal: 21000RON. Simplist X 1.9 (taxele date statului)=40.000RON
    2. Marfa: Daca adaosul este de 100% ar trebui sa coste si ea hai 30.000RON
    3. Energie, chirie, apa, rata, telefon, combustibil, o masina cu care sa faci cumparaturile, minimum minimorum 5000ron (vorbim de Bucuresti, nu de Poplaca)
    Concluzia: poate ca omul pare cinstit dar ... imi pare rau sa judec ... din datele date de dvs ... nu este. El nu este trist ca vecinul face evaziune ci ca face mai multa evaziune decat el.
    Sa fiu eu patron si sa am 5% dividende as concedia niste oameni si din salariile lor mi-as lua si eu de un 1000Euro pe luna pusi pentru zile negre. Cu 3000RON in Bucuresti esti ultimul om dupa cersetori. El de sapte ani este ultimul om? Si-a luat o casa, o chirie, un apartament, o masina? Cu ce? Daca ai 5% si 3000ron salariu cu ce? Vorbim de Bucuresti, nu Poplaca! De unde bani pentru zile negre in lunile de iarna cand vedem ca incasarile sunt 45.000RON pe luna? Nu ar fi bani nici de salarii! Ceva in calculele astea da cu virgula! Not pretty! Eu cred ca a vazut cam care este potentialul zonei, sa zicem 150.000RON/luna, apoi a vazut necesarul de oameni pentru acest potential, necesarul pentru chirie, etc, si a "albit" doar banii pentru acest necesar pentru a declara statului profit 2%. Eu cand vad profit 2% din beneficiu stiu clar: acolo este evaziune! Domnule jurnalist, nu stiu daca ati facut vreodata sfantz unu din proprie initiativa, dar macar domnului patron, macar pentru noi transmiteti-i sa nu ne ia de prosti!
    • +2 (2 voturi)    
      Foarte corect (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 15:07)

      TheLionKing [anonim] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

      In plus, faptul ca tine evidenta in excel a unor bani nefiscalizati (bacsisul) inseamna contabilitate dubla (evaziune) si este o infractiune ce pedepseste cu minim 6 ani de puscarie (da', mai mult decat dosarul microsft & co)
  • +3 (3 voturi)    
    ceva e putred in Danemarca (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 11:22)

    Robert [anonim]

    Daca stai sa faci un calcul simplu cheltuielile depasesc cu mult incasarile! Asta e o vrajeala ce este scris aici!
    1. La vanzarile astea nu ai nevoie de atata personal.
    2. Dupa ce impoziteI salariile de mai sus, numai salariile sunt aproape ca valoare cu toate incasarile declarate de acest corect patron!
    3. Daca mai are si chirie, care nu are cum sa fie sub 1000 euro, daca mai pui si cheltuieli utilitati de minim 1000 lei pe luna, daca mai pui si taxa de functioanare de la primarii, daca mai pui si tvaul de platiti, daca mai pui si pierderile, acest patron cinstit at trebuii sa vina de acasa el cu minim 1500-2000 euro ca afacerea lui corecta sa funtioneze!
  • 0 (0 voturi)    
    mda (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 11:54)

    nu zau [anonim]

    Lasind la o parte propaganda din articol,eu etit am de zis:eu dau bacsis chelnarului ,nu statului...statul are el grija sa-si traga partea leului prin asa zisele legi(care-s facute pt a baga mina cit mai adinc peste tot...iar unde nu poate scoate armata pe strazi)
  • -1 (1 vot)    
    un art. incropit a scos ce-i mai bun din oameni ! (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 12:43)

    ViR [utilizator]

    cand se incepe cu nu dau nume / persoanele de fata se exclud, din capul locului discutia este de suprafata, subiectiva. mai mereu, sunt suficiente persoane agere la artimetica , martore cu voie sa fara voie la astfel de discutii, care sa sesizeze si cele mai mici aberatii ! bravo lor ! problema de baza, care nu este lamurita inca de la 1960, ar fi : bakshis ul se da pentru competenta sau pentru amabilitate si poate exclude normalitatea/competenta ? La un serviciu mizerabil cu-adevarat, masa-marfa-servire, lasi ceva bacsis, dupa care te trezesti ca-ti zice saru` mana daca nu-ti pupa si picioarele ! Ce sa mai zici cand vezi ca are minte doar pentru adunat bani , nu si constiinta pentru ceea ce face - parca prea multi au stofa de parlamentari sau guvernanti inca de la nastere ! Sa le fie de bine tuturor si sa-i aiba-n paza DNA ul ! Bakshis ul tine de cultura estica sau are origini neaos balkanice ?
  • +1 (1 vot)    
    O prostie (Sâmbătă, 4 aprilie 2015, 19:41)

    aniod [utilizator]

    O prosite mai mare decat impozitarea bacsisului este greu de imaginat!
    Da' pe varicele chelnerilor nu vreti sa puneti impozit?
  • +4 (4 voturi)    
    Cît abcsşiş se dă... (Duminică, 5 aprilie 2015, 7:02)

    Sorin Constantin [anonim]

    Cine a scris articolul dovedeşte multă naivitate,cum se poate ţine o cărciumă cu 200 de locuri unde încasările medii zilnice sunt de 2500 lei,adică doar 12,50 pe un scaun?
    Sănătate şi vârtute.
  • +2 (2 voturi)    
    Cât bacşiş... (Duminică, 5 aprilie 2015, 15:46)

    Sorin Constantin [anonim]

    Autorul articolului este cel puţin naiv,dacă îşi închipuie că o cârciumă cu 200 de locuri are încasări medii de doar 2500 lei pe zi,adică12,5 lei pe un scaun,sau 50 lei pe o masă...
    L-au aburit la greu.
    Sănătate şi vârtute.
  • 0 (0 voturi)    
    Mda (Marţi, 7 aprilie 2015, 11:03)

    electron [utilizator]

    Bacsisul este o prostie inventata de americani undeva dupa sau in timpul celui de al doilea razboi mondial. El permite patronului sa practice preturi mai mici si sa dea salarii mai mari si lasa pe capul clientului si al ospatarului problema unui salar decent pentru ospatar.
    Daca ne uitam pe datele de mai sus, vedem ca pe o saptamana a fost bacsis la ospatari 700 lei, sunt 4 ospatari, Sa zicem ca pe acolo ar fi bacsisul in fiecare saptamana. Adica ospatarul castiga de fapt 800 lei salar plus 700 lei din bacsis. Acuma cum ar fi daca ar primi din start 1500 lei salar (da stiu ca taxe de platit la stat etc etc si ca aia 1500 lei sunt de fapt undeva la 2500 in loc de 1500 cat sunt la un salar de 800 de lei). Dar cu un salar de 1500 de lei si chelnerul ar fi mai multumit ca nu mai sta la "mila" clientului si clientul ar fi mai multumit ca nu mai sta sa isi bata capul cu bacsisul.
    Bun si de unde scoate banii aia patronul, simplu pune preturi mai mari. Problema ii ca daca ala de peste drum face totul la negrui tu cu preturi mai mari nu o sa il poti concura, decat daca oferi servicii , mai bune sau calitate mai buna, ceea ce nu totdeauna e usor.posibil.
    Asa ca sa nu mai stam sa vorbim de nonprobleme pana nu rezolvam problemele reale. La noi este o evaziunea uriasa si nu facuta de ospatarii cu bacsisurile lor.


Abonare la comentarii cu RSS





ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri