Premierul Victor Ponta a fost luni dimineata intr-o vizita la sediul Bancii Nationale, unde a discutat cu Guvernatorul Mugur Isarescu despre modalitatile de reducere a TVA, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. Potrivit acestora, Guvernatorul s-a aratat interesat de spatiul fiscal creat prin cresterea incasarilor, premierul confirmand ca dispune de circa 3,5 miliarde de lei, bani care ar acoperi in acest an "golul" lasat de scaderea TVA. Potrivit acelorasi surse, Guvernatorul ar fi sugerat ca proiectiile Guvernului sa acopere mai multi ani, nu doar 2015, intrucat odata luata masura de reducere ar fi extrem de dificil sa se renunte la ea in cazul in care colectarea inregistreaza "plusuri" temporare, doar in anumiti ani (pre-electorali). Pana la ora redactarii acestui material, masura pare a fi confirmata, urmand ca data de la care se va aplica sa fie anuntata de premier.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD, ca datele aferente primului trimestru al acestui an indica o colectare peste asteptari a veniturilor la bugetul de stat, de 3-3,5 miliarde lei in plus fata de programul de incasari, ceea ce permite Guvernului sa reduca TVA inca din acest an, scrie Mediafax.

"Dupa primul trimestru, avem o colectare mult peste asteptari a veniturilor la bugetul de stat, cam in jur de 3-3,5 miliarde lei in plus fata de ceea ce era prevazut ca program, si cheltuieli mai mici, iar aceasta situatie dupa primul trimestru ne permite sa mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscala legata de TVA chiar inainte de intrarea in vigoare a Codului Fiscal la 1 ianuarie", a spus Ponta.

La finele lunii martie, Ponta afirma ca datele estimate pentru trimestrul I indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei, adaugand ca pentru Romania, tara care vrea sa se dezvolte, excedentul bugetar nu este neaparat un lucru bun.

El argumenta astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau sa introduca TVA de 9% pentru produse alimentare de baza, incepand cu luna iunie.

Luni, Ponta a mers la Banca Nationala a Romaniei (BNR), unde se consulta cu guvernatorul Mugur Isarescu asupra variantelor de reducere a TVA, seful Guvernului anuntand anterior, la sediul PSD, ca vrea sa discute cu Isarescu inainte ca, marti, sa fie luata o decizie pe aceasta tema.

Surse oficiale afirma ca, la acest moment, intentia Guvernului este de reducere a cotei standard.

Ponta a anuntat recent ca Guvernul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmand sa stabileasca daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%.