Comenzile noi din industria prelucratoare pe total piata interna si piata externa au scazut in februarie atat fata de aceeasi luna a anului precedent, cu 7,1%, cat si comparativ cu ianuarie, cu 3,9%, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS), citat de Mediafax. Evolutia a fost influentata de scaderile inregistrate in industria bunurilor de capital (de 6,7% in termeni nominali, fata de prima luna a anului), industria bunurilor de uz curent (1,1%) si cea a bunurilor intermediare (0,5%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 0,9%.

Fata de februarie 2014 industria bunurilor de capital a scazut cel mai mult, cu 14%, iar cea a bunurilor de uz curent s-a redus cu 2,8%. Cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (22,3%) si cea a bunurilor intermediare (2,6%).

Dupa primele doua luni, comenzile noi din industria prelucratoare au avut un avans de 1,4%, sustinute de cresterile inregistrate de industria bunurilor de folosinta indelungata (24,3%) si industria bunurilor intermediare (6,2%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (1,9%) si industria bunurilor de uz curent (0,4%).

INS a anuntat, totodata, ca cifra de afaceri din industrie pe total piata interna si piata externa a crescut in februarie, in termeni nominali, fata de luna precedenta cu 2,3%, dar fata de luna corespunzatoare din anul precedent a scazut cu 1%.

In primele doua luni cifra de afaceri din industrie a fost mai mare cu 2,2% comparativ cu acelasi interval din 2014.