Banca Transilvania a anuntat marti incheierea cu succes a achizitionarii Volksbank Romaniaanuntand de asemenea prioritatile si care este viziunea noii institutii rezultate in urma achizitiei. "Sunt trei motive principale pentru care Banca Transilvania a achizitionat Volksbank Romania: este o ocazie care ne ajuta in strategia noastra de crestere si consolidare, are aproximativ 180.000 de clienti si un portofoliu mare de credite retail. In plus, avem un model de business asemanator si aceeasi piata", spun Horia Ciorcila si Omer Tetik, presedintele CA si respectiv CEO-ul institutiei de credit transilvane.

"Din 10 decembrie 2014, cand a fost semnat angajamentul ferm privind achizitionarea Volksbank Romania de catre Banca Transilvania, cele doua banci au functionat ca entitati bancare distincte, pana cand au fost finalizate formalitatile legale si au fost obtinute aprobarile necesare. Insa de acum incolo, Banca Transilvania si Volksbank Romania vor lucra impreuna si vor deveni treptat o singura echipa", mai adauga acestia.

  • Ce le propune "noua" BT clientilor Volksbank Romania

Avand in vedere cresterea agresiva a cursului CHF din ultimii ani si pentru ca aceasta a creat probleme sociale, ne angajam, ca banca, sa venim cu solutii. In calitate de actionar, primele decizii luate de Banca Transilvania sunt urmatoarele: stoparea calcularii comisionului de risc pentru clientii aflati in prezent in portofoliul Volksbank Romania si care au semnat contracte care includeau acest aspect; returnarea sumelor incasate cu titlu de comision de risc, in etape, prin diminuarea creditului in sold; reduceri la creditele celor care vor dori conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau in euro si prelungirea cu o luna, pana la data de 17 mai a.c., a deciziei privind inghetarea cursului CHF la nivelul 31.12.2014. Concret, Banca Transilvania va oferi, din 4 mai a.c., in sediile Volksbank Romania, o reducere de 22,5% pentru clientii care doresc conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau euro. In plus, la acest procent va fi adaugata, dupa caz, valoarea comisionului de risc. Este vorba de aproximativ 18.300 de clienti Volksbank Romania care pot beneficia de solutiile Bancii Transilvania. Acum este in pregatire infrastructura Volksbank Romania, asa incat totul sa mearga conform asteptarilor.

Din comunicatul BT:

Oferta Bancii Transilvania pentru clientii cu credite in franci elvetieni:

  • este valabila din 4 mai a.c., in unitatile Volksbank Romania;
  • conversia se va realiza la cursul BNR din data semnarii documentatiei in fata notarului public;
  • reducere de 22,5% pentru clientii care doresc conversia creditelor din CHF in lei sau in euro; la acest procent se adauga comisionul de risc platit efectiv de clienti pe tot parcursul derularii creditului. Valoarea efectiva a reducerii totale difera astfel in functie de situatia fiecarui client in parte, tinandu-se cont de soldul creditului, de eventuale restante si penalitati sau de situatiile particulare in care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank Romania de catre clienti;
  • stoparea calcularii comisionului de risc/administrare pentru toti clientii aflati in prezent in portofoliul Volksbank Romania si care au semnat cu Volksbak Romania contracte de credit in valuta CHF, precum si returnarea sumelor deja platite de clienti in contul acestui comision, prin diminuarea creditului in sold;
  •  prelungirea cu o luna a deciziei privind inghetarea cursului CHF, pana la 17 mai a.c., la nivelul din 31 decembrie 2014.

Fluxul ofertei:

  • incepand cu data de 4 mai a.c. clientii Volksbank Romania vor fi contactati telefonic si invitati la o intalnire, la unul dintre sediile VBRO; in prezent este in pregatire infrastructura Volksbank Romania, asa incat totul sa decurga conform asteptarilor;
  • BT va acorda prioritate cazurilor sociale si clientilor care, in ciuda greutatilor generate de cresterea cursului CHF din ultimii ani, au ramas buni platnici.

Stoparea calculului comisionului de risc/administrare se va aplica inclusiv pentru clientii aflati in prezent in portofoliul Volksbank Romania si care au semnat contracte de credit cu Volksbank Romania atat in lei, cat si in euro si USD. Returnarea va fi efectuata prin diminuarea creditului in sold care se va aplica la o data ulterioara, dupa finalizarea programului de conversie pentru clientii VBRO cu imprumuturi in franci elvetieni.