INTERVIU VIDEO Vicepresedinte al Comisiei Europene: Am discutat cu premierul Ponta si cu Parlamentul despre scaderea TVA, suntem ingrijorati pentru stabilitatea financiara si sustenabilitatea finantelor publice / Cat este de fezabila aderarea Romaniei la zona euro in 2019

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 8 aprilie 2015, 22:31 Economie | Finanţe & Bănci


Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene
Foto: Hotnews
Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a declarat, miercuri, la Bucuresti, intr-un interviu acordat HotNews, ca executivul comunitar are ingrijorari fata de noul Cod fiscal propus de Guvernul Romaniei si de scadarea TVA. Oficialul de la Bruxelles a avut discutii cu premierul Ponta si cu Parlamentul, dar este in continuare ingrijorat pentru stabilitatea financiara si sustenabilitatea finantelor publice ale Romaniei, in contextul scaderii substantiale de TVA.  Reamintim ca Guvernul a adoptat, prin ordonanta de urgenta, scaderea TVA la toate alimentele de la 24% la 9%, din 1 iunie 2015 si a propus un nou cod fiscal care prevede reducerea TVA standard de la 24% la 20% din 1 ianuarie 2016.

Cele mai importante declaratii ale lui Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru moneda euro si dialog social:
 • Aderarea la zona euro in 2019 inseamna ca in mod normal ar trebui sa aderati la ERM II deja in ianuarie 2016 cel tarziu. Or, in acest moment, aceasta prezinta unele provocari ca si calendar.
 • In paralel, trebuie sa lucrati la aspectele de convergenta reala, reforme structurale, pentru ca acestea vor fi un argument important privind celelelate statele membre ale zonei euro.
 • Este important sa nu se anuleze reformele structurale si eforturile fiscale.
 • Sunt provocari - inclusiv propaganda Rusiei - nu numai in statele baltice, dar si in alte tari UE, in primul rand, in tarile din Europa Centrala si de Est. Dar nu se limiteaza la asta, stim ca sunt foarte active serviciile de propaganda rusesti in limba engleza si asa mai departe.
 
Operator: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

HotNews.ro: Cum vedeti situatia din Grecia, ce riscuri vedeti si ce solutii intrevedeti pentru situatia Greciei?

Valdis Dombrovskis: La sfarsitul lunii februarie, eurogrupul a ajuns la un acord pentru a extinde programul de bailout pentru Grecia cu inca 4 luni si in acest moment suntem in negocieri tehnice cu Guvernul Greciei in ceea ce priveste finalizarea evaluarii programului, iar aceasta necesita indeplinirea  conditionalitatilor programului. Din partea Comisiei Europene, noi spunem ca suntem gata sa acceleram negocierile daca este nevoie, dar, pentru ca programul de bailout curent sa reuseasca, este nevoie ca toate partile, inclusiv Grecia, sa se tina de angajamentele luate.

 • Cand si cum poate adera Romania la zona euro
HotNews.ro: Dar ce ziceti despre Romania. Se pare ca unii dintre membrii zonei euro se uita cum sa iasa mai repede din euro zona, iar Romania merge mai departe pe drumul sau catre zona euro. Obiectivul de aderare a Romaniei la zona euro in anul 2019 este unul fezabil, avand in vedere ca deja de doua ori si-a amanat pana acum Romania obiectivul?

Valdis Dombrovskis: Mai intai de toate, in ceea ce priveste statele zonei euro si in cazul Greciei, Comisia Europeana lucreaza in mod clar pe un scenariu in care Grecia ramane in zona euro. De asemenea, daca va uitati la opinia publica din Grecia, 85% dintre greci sustin ramanearea tarii lor in zona euro. Asta ca o clarificare.

In ceea ce priveste Romania, bineinteles ca salut intentiile Romaniei de a adera la zona euro. Desigur, necesita eforturi foarte serioase, in termeni de convergenta reala si de posibilitatea de a face fata unor socuri interne si externe si sunt convins ca statele zonei euro vor urmari foarte atent aceste aspecte, avand in vedere recenetele experiente negative cu criza zonei euro, cu un numar de state ale eurozonei ajunse in programe de salvare.

De asemenea, sunt pasi procedurali importanti de facut. Primul pas important este patrunderea in mecanismul ratelor de schimb ERM II, care, in cazul Romaniei, presupune de asemenea si modificari de politica monetara. Aveti nevoie sa managerizati flotabilitatea cursului de schimb la o rata fixa. Practic inseamna sa fixati moneda nationala in functie de euro, dupa care sa asigurati convergenta reala si nominala.

In cel mai rapid scenariu, e nevoie de cel putin 3 ani intre aderarea tarii la mecanismul ratelor de schimb ERM II si aderarea la zona euro, cu indeplinirea tuturor criteriilor de aderare.

Asadar, inainte sa vorbim despre o tinta de aderare la zona euro, trebuie mai intai sa discutati despre tinta de aderare la ERM II, dupa care sa construiti de acolo.

HotNews.ro: Ca sa recapitulam, aderarea la zona euro in anul 2019 este un obiectiv fezabil?

Valdis Dombrovskis: Pai, asa cum spuneam, in cel mai rapid scenariu, e nevoie de cel putin 3 ani intre aderarea la ERM II si aderarea la zona euro. Deci, aderarea la zona euro inseamna ca in mod normal ar trebui sa aderati la ERM II deja in ianuarie 2016 cel tarziu. Or, in acest moment, aceasta prezinta unele provocari ca si calendar. Mai intati trebuie sa stabiliti data-tinta pentru aderarea la ERM II.

In paralel, trebuie sa lucrati la aspectele de convergenta reala, reforme structurale, pentru ca acestea vor fi un argument important privind celelelate statele membre ale zonei euro.

General vorbind, as spune ca necesita in mod sigur unele linii directoare de politici, de reforme structurale, daca fixati aceasta tinta, si trebuie sa lucati la ele.

HotNews.ro: Romania are deficit scazut, datorie publica mica, inflatie tot mai redusa, preturi destul de stabile, leul este si el destul de stabil. Pare ca indeplinim criteriile de baza de la Maastricht pentru aderare la zona euro. Cu toate astea, romanii sunt pe locul doi, poate chiar cei mai saraci din Uniunea Europeana. Pentru romani, care ar fi rezultatul aderarii la euro? Dvs. aveti experienta Letoniei, care a adoptat euro in anul 2014, cu dvs prim-ministru.

Valdis Dombrovskis: In ceea ce priveste intrarea in zona euro, acele rezultate sunt determinate de convergenta reala a economiei iar aceasta este lectia pe care am invatat-o in cadrul crizei zonei euro. Deci, ca sa ai succes in zona euro, trebuie sa ai o economie robusta, care sa reziste socurilor economice, cu rate de schimb fixe si cu euro, deci fara posibilitatea de a folosi cursul de schimb ca instrument de politica al tarii. Dar sunt, in mod cert, un numar de beneficii tangibile ale aderarii la zona euro, in termeni de integrare mai adanca in economia europeana, in termeni de comert exterior, in termeni de atragere a investitiilor straine, dar si in viata de zi cu zi - nu va mai fi nevoie de schimb valutar, nu mai e nevoie de multiple conturi bancare in moneda nationala si in euro, si asa mai departe.

HotNews.ro: Ati fost prim-ministru al Letoniei mai mult de 4 ani, ce s-a intamplat in tara dvs. cand ati intrat in zona euro in 2014? A fost vreun soc in vietile de zi cu zi ale oamenilor?

Valdis Dombrovskis: As spune ca adoptarea monedei euro in Letonia a decurs bine, iar oamenii au apreciat-o. Daca va uitati, de exemplu, sustinerea euro in Letonia, cand am inceput acele discutii, potrivit eurobarometrului, circa 43% din populatie era in favoarea euro, iar imediat inainte sa aderam, in decembrie 2013, erau cam 53% in favoare, iar acum sunt 74%. Deci, vedeti ca lumea a apreciat moneda euro, au fost unele studii despre perceptia reala a oamenilor - in primul rand e vorba de beneficiile practice pe care le simt oamenii in viata de zi cu zi. De asemenea, este perceptia asupra contributiei la integrarea in economia europeana.

Sunt inevitabile acum si anumite consideratii geopolitice mai ales in zona baltica asupra unei integrari mai adanci in structurile vestice. Vedem evolutiile din cadrul Parteneriatului Estic, erau multe ingrijorari inainte de aderarea la zona euro in legatura cu o eventuala crestere semnificativa a preturilor, dar nu a fost cazul. De fapt, tarile zonei euro se confrunta cu o inflatie prea scazuta, pentru ca stim ca inflatia din zona euro este sub tinta Bancii Centrale Europene.

 • Ingrijorari in ceea ce priveste Rusia si propaganda sa
HotNews.ro: Domnule Dombrovskis, ati fost prim-ministrul Letoniei. Se pare ca traim intr-un cartier dur, aici in flancul estic al UE. Povestiti-ne, va rugam, despre tara dumneavoastra? Simtiti presiuni - fie politice, fie propagandistice, fie militare - din partea Rusiei, asupra tarii dvs?

Valdis Dombrovskis: Cu certitudine, sunt multe ingrijorari in Letonia si in alte state baltice, in ceea ce priveste Rusia, evolutiile din Ucraina. Trebuie notat ca Ucraina nu este prima tara care se confrunta cu agresiunea Rusiei, a mai fost si Georgia. Deci, sunt ingrijotari. Mai intai de toate, sunt chestiuni de securitate de gestionat in cadrul NATO. Deci ne reasiguram acum de cresterea numarului trupelor NATO in Letonia si alte statele baltice, creste si cooperarea in cadrul NATO in ceea ce priveste apararea statelor baltice.

Dar sunt si alte provocari, inclusiv propaganda Rusiei - nu numai in statele baltice, dar si in alte tari UE, in primul rand, in tarile din Europa Centrala si de Est. Dar nu se limiteaza la asta, stim ca sunt foarte active serviciile de propaganda rusesti in limba engleza si asa mai departe. Deci sunt un numar de ingrijorari si este foarte important ca UE sa ramana unita in replica la acest comportament si la agresiunea rusa impotriva Ucrainei, sa ramana unita pentru prelungirea sanctiunilor UE impotriva Rusiei si in a arata clar Rusiei ca tipul sau de comportament este inacceptabil in Europa secolului XXI.

 • Ingrijorarile CE fata de TVA-ul romanesc
HotNews.ro: Revenind la Romania, avem inca un acord de asistenta cu FMI si Comisia Europeana. Mai avem nevoie de inca unul, dupa septembrie 2015, asa cum evaluati reformele structurale curente in Romania?

Valdis Dombrovskis:
De fapt, vedem ca Romania trece de la supravegherea macroeconomica in contextul programului la supravegherea macroeconomica normala in contextul Semestrului European. Acest an a fost primul in care am facut o evaluare normala de semestru european, inclusiv evaluarea dezechilibrelor macroeconomice, asa ca asteptam ca actualul program de asistenta sa se finalizeze in septembrie 2015 si in acest moment nu discutam niciun alt acord care sa urmeze. Ne asteptam ca Romania sa treaca pe supraveghere macroeconomica normala.

Insa sunt doua observatii importante: prima - ar fi, cu siguranta, util sa se incheie cu succes acordul curent de asitenta, ci nu doar sa fie lasat sa expire, pentru ca finalizarea cu succes a programului va oferi reasigurari in plus pentru pietele financiare, care sa imbunatateasca serviciul datoriei publice a Romaniei. In al doilea rand, este important sa nu se anuleze (undo) reformele structurale si eforturile fiscale.

Comisia Europeana are ingrijorari referitoare la noul Cod Fiscal si la planurile de reducere a TVA, pentru ca, potrivit evaluarilor Comisiei Europene si ale FMI, sunt efecte fiscale negative, considerabile.

HotNews.ro: Deci, pana la urma, mai concret, care sunt ingrijorarile dumneavoastra referitor la efectele negative, despre ce efecte negative vorbiti? Cand vorbiti despre efecte negative va referiti la decalajele bugetare sau la aspecte cu adevarat negative asupra economiei romanesti in ansamblu?

Valdis Dombrovskis: Performanta economica este legata si de stabilitatea financiara. Asadar este important ca stabilitatea financiara si sustenabilitatea finantelor publice sa fie pastrate. Aceasta este ingrijorarea noastra principala. Am avut discutii preliminare cu liderii din Parlament si Guvern, inclusiv cu premierul Ponta.

HotNews.ro: Si prim-ministrul Ponta v-a convins de sustenabilitatea scaderii TVA-ului sau nu?

Valdis Dombrovskis: In prezent, avem unele ingrijorari, dar vom continua sa lucram cu autoritatile romane si sa incercam sa gasim cea mai buna cale inainte.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3941 vizualizari

 • +6 (14 voturi)    
  mare durere, mare... (Miercuri, 8 aprilie 2015, 22:50)

  Gustav666 [utilizator]

  Ca FMI este turbat ca nu mai poate tăia si spânzura in România, e una.
  Dar durerea mare a CE e legată de scăderea TVA-ului la produsele agroalimentare. O serie de tari, cum ar fi Olanda, Polonia, Spania sau Italia vor constata o scădere semnificativă a exporturilor catre România.
  Măsura aduce prețuri mai reduse, stimulează producția interna si va duce la creșterea gradului de ocupare a forței de munca.
  • +6 (10 voturi)    
   ! (Miercuri, 8 aprilie 2015, 23:29)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   Nu neaparat! Romanii nostri sunt prea lenesi si vand samsarilor legumele la 30% din pretul final direct de pe tarla! Mafia pietelor oricum nu platea tva, asa ca preturile la ei nu vor scadea!
  • -1 (9 voturi)    
   In plus, nasol tare (Joi, 9 aprilie 2015, 0:40)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

   In plus, nasol tare ca Romania nu adera la Euro in 2019. Ce sa-ti spun !
 • +11 (15 voturi)    
  Nemultumirea d-lui Dombrovskis (Miercuri, 8 aprilie 2015, 23:24)

  I.Puscas [anonim]

  Este determinata de spectrul concurentei serioase pe care produsele agro-alimentare romanesti o vor face produselor similare din tarile est-europene, membre ale UE, ca urmare a stimulentului benefic pe care reducerea TVA la produsele agro-alimentare il va exercita asupra cresterii generale a productiei de bunuri agro-alimentare in Romania.Si aceasta va anihila acet "deficit bugetar" de care se teme d-l Dombrovskis.
  Sa ne amintim doar de perioada cu cativa ani in urma, cand Romania IMPORTA 80% DIN PRODUSELE AGRO-ALIMENTARE NECESARE, din tarile UE, in timp ce acum, prin eforturi in agricultura, acest procent a scazut la sub 40%si el va scadea sensibil in urmatorii 2-3 ani ca urmare a revigorarii productiei nationale prin reducerea TVA la produsele agro-alimentare.Unii, prin UE vor ca Romania sa continue sa ramana doar o piata de desfacere pentru produse comunitare. Dar noi nu mai vrem acest lucru.Si suntem o tara cu drepturi egale in UE.
 • +3 (3 voturi)    
  Investitiile tot mici,mici = excedent doctoral WcP (Joi, 9 aprilie 2015, 5:34)

  Plagarus [utilizator]

  TVA in UE Cote TVA Cote TVA reduse
  Marea Britanie 20% 5% / 0%
  Olanda 21% 6% / 0%
  Polonia 23% 8% / 5% / 0%
  Portugalia 23% 13% / 6%
  Romania 24% 9% / 5%
  Slovacia 20% 10% / 6%
  Slovenia 20% 8,5%
  Spania 18% 8% / 4%
  Suedia 25% 12% / 6%
  Ungaria 27% 18% / 5%
  Tentatia mentinerii preturilor la nivelul actual, prin cresterea artificiala a costurilor si implicit a profitului, este una evidenta.
  In domeniul panificatiei am asistat la astfel de exemple, in care preturile nu s-au modificat, multi dintre producatori invocand cresterea cheltuielilor de productie si distributie.
  Guvernul ar fi trebuit sa includa in acest val de reducere de TVA si industria bauturilor alcoolice, acolo unde evaziunea este, de asemenea, una generalizata.
  Romania aplica doua cote reduse de TVA de 9% (pentru paine,medicamente, manuale scolare, carti, ziare, accesul in muzee etc.) si de 5% (in cazul cumpararii de locuinte in anumite conditii,turism).
  Am redus TVAul la paine la 9% si am crescut accizele la alcool si bunuri de lux
  Evaziunea fiscala din domeniul vanzarilor de bijuterii se ridica la 300 de milioane de euro pe an, potrivit Patronatului Bijutierilor din Romania. Conform, presedintelui acestui patronat, Karl Heinz, cel putin 75% - 80% din piata este subterana, nefiscalizata.(s-a marit acciza ! )
 • 0 (2 voturi)    
  Era și timpul ! (Joi, 9 aprilie 2015, 6:34)

  Buerebista [utilizator]

  We Are Back in Business !
 • -1 (7 voturi)    
  Iresonsabilii pesedisti! (Joi, 9 aprilie 2015, 7:16)

  hotnewsfil [utilizator]

  Iresponsabilii pesedisti, sunt in plina campanie electorala, pentru 2016 : impart pomeni, promit tot ce e in luna si in stele, disperati ca se prabusesc vertiginos in sondaje.
  Pesedistii cumpara acum populatia saracita timp de douazecisicinci de ani, indiferenti total fata de viitorul tarii, dau in consum banii care trebuiau sa fie investiti in scopul cresterii sustenabile a potentialului economic al tarii - baza sigura, de durata, pentru cresterea rapida a bunei stari generale.
  Banii investiti acum ar putea aduce rapid cresteri de peste 10% ale PIB, nivel de la care se poate vorbi de o crestere efectiva a nivelului de trai al populatiei.
  PSD -isti folosesc tot ce produce tara numai pentru cumpararea alegatorilor. Altceva nu-i intereseaza.
  Asa sunt socialistii in general : ei consuma, nu produc, consuma ce produc tarile in perioadele in care sunt conduse de partide de dreapta.
  In 2008, fustangiul iresponsabil Tariceanu a pus in practica ceea ce ii comanda PSD -ul care il tinea la guvernare : a folosit miliardele de dolari care intrau in tara (din vanzarea BANCOREX si de la romanii din strainatate) pentru cumpararea alegatorilor, nefolosindu-i in investitii care sa dezvolte tara.
  Iresponsabilitatea crasa a lui Tariceanu a facut ca, in plina criza economica in lume si in tara noastra, sa nu existe bani pentru pensii si salarii.
  Traian Basescu a taiat brusc, pentru o perioada limitata, cresterile de cca. 20% date de Tariceanu, stabilizand astfel financiar tara., pastrand, in acelas timp, in buget, banii pentru investitii.
  Cum era de asteptat, populatia, starnita de armata propagandistica a USL condus de borfasul Felix, si-a transformat brusc simpatia fata de Basescu, in ura profinda. Daca sacrifica investitiile Basescu nu taia salarii si pensii.
  Asa a patit si un ministru de finante polonez care a stabilizat Polonia taind brusc veniturile populatiei aflate la limita subzistentei. Urmarea a fost ca, de atunci, Polonia s-a detasat net de celelalte tari foste comuniste.
  • -2 (2 voturi)    
   Cum te plătește Băse, la cuvânt? (Joi, 9 aprilie 2015, 11:54)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   că văd, combați bine și scrii mult. Vreau și eu.
 • +1 (3 voturi)    
  Bine ca n-ati (Joi, 9 aprilie 2015, 8:46)

  xrogo [utilizator]

  fost ingrijorati atunci cand a crescut TVA-ul,de populatie nu va prea pasa!!!
  • +2 (2 voturi)    
   Daca va bucurati ca peroana fizica e OK, (Joi, 9 aprilie 2015, 10:37)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   daca va bucurati ca persoana juridica si nu va dati seama ca trebuie sa se acopere gaura (de miliarde) de undeva , daca credeti ca statul are "plus incasari fata de ce si-a planificat" si nu cresterea gradului de colectare care sta de 20 de ani la 34% sunteti naiv ! "Surplusul" provine din nerealizarea investitiilor tot programate ale statului iar "gaura"nu se va acoperi prin rationalizarea/optimizarea cheltielilor statului ci prin realizarea planului de jumulire prin amenzi a societatilor.O sa vedeti curand pretul acestui fals "miracol" programat sa tina un an, pana dupa alegeri...
 • +1 (3 voturi)    
  ce tristete (Joi, 9 aprilie 2015, 9:20)

  epolitikon [anonim]

  Of ce l-as mai ingrijora pe nea Caisa asta prin scaderea cotei reduse de TVA de la 9% la 5%. Ca sa fim si noi ca ei.
  Ponta e chiar prost daca sta la discutii pe tema ingrijorarilor acestor maimutzoi!
 • +5 (7 voturi)    
  CIUDAT si INTERESANT (Joi, 9 aprilie 2015, 9:54)

  jidanul [utilizator]

  Este interesant si ciudat cum sunt privite de "partenerii" nostri, FMI,BM si CE. unele masuri economico-financiare de relaxare fiscala, in timp ce acest gen de masuri se aplica in mai toate tarile din UE. De asemenea, ar trebui sa ne aducem aminte ca tot "partenerii" nostrii au recunoscut ca masurile de austeritate, propuse/acceptate chiar de ei, cresterea TVA-ului si taierile de salarii si pensii, in Romania au fost gresite sau mai corect spus, aberante. Degeaba "partenerii" astia ai nostrii, "destepti si inteligenti" critica aceste masuri de relaxare fiscala, daca nu vin cu masuri si solutii cel putin la fel de bune ori chiar si mai bune. Singurul lucru la care i-as de dreptate d-lui Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, ar fi aderarea la euro in 2019, deoarece in situatia in care se afla, in prezent, Romania si cea mai mare parte a romanilor, aceasta aderare in 2019 la euro ar putea fi un fiasco economico-financiar si social. Puterea de cumparare, in Romania, este praf, gravele abuzuri ale institutilor financiare (banci, ifn-uri, car-uri s.a.) care pun in pericol siguranta financiara, sanatatea si viata romanilor, lipsa investitilor si crearea de locuri de munca, precum si alte deficiente in functionarea normala a Romaniei, ar face din aderarea la euro in 2019, pentru poporul roman, un soc extrem de greu de suportat pentru romani, asemanator, daca vreti, cu un cutremur puternic urmat de un tsunami.
 • +2 (8 voturi)    
  In Letonia tara de origine... (Joi, 9 aprilie 2015, 10:08)

  DanDare [utilizator]

  ...a dl-lui Valdis Dombrovskis TVA este de 21%, TVA redus este de 12% respectiv ZERO % ! ( wikipedia)
  Cand Letonia va creste TVA -ul la toate produsele si serviciile la 24% mai vorbim...
  Pe de alta parte UE, prin vocea dl-lui Vladis isi doreste ca Romania sa ramana un fel de China a Europei, cu forta de munca ieftina si riscuri cat mai mici. Din acest motiv tot bat tobele UE,CE, FMI, ... sa reducem taxarea muncii, pt ca investitorii straini sa aiba costuri cat mai mici. Cum va explicati altfel fenomenul de relocare a multor servicii financiare dar si de productie din tari dezvoltate in RO ? De ce sa dai un salar de 2.000 - 3,000 euro in Germania, Franta sau UK cand poti plati un roman cu 500 ???

  Il felicit pe Ponta pentru reducerea TVA si sunt convins ca in paralele cu eforturile ANAF de combatere a evaziunii fiscale si a DNA de reducere a coruptiei in 2016 nivelul de trai va fi mai bun decat acum.

  Dl Ponta a pierdut alegerile prezidentiale pentru ca lumea a votat contra lui si s-a relaxat, dar acum are sansa sa castige parlamentarele din 2016 !
  • -2 (2 voturi)    
   Masura era asteptata si normal sa fi fost (Joi, 9 aprilie 2015, 10:47)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   aplicata din 2013, ca asa a spus in campanie usl ! O sa plangeti insa cand o sa vedeti de unde se iau banii ca sa se acopere gaura cata vreme nu ni se spune planul B, C caci economia e un mecanism care da raspuns unor masuri economice in timp indelungat si nu ne-au spus ca-si redistribuie armatele de consilieri ci ca infiinteaza noi institutii cum ar fi aberatia inventata sa temporizeze recuperarea prejudiciilor din coruptie ....Va amintiti de institutia infiintata sa controleze marile averi de Ialomiteanu in 2011, chipurile reorganizata de chitoiu despre care nu am auzit decat ca exista ??!!
   • 0 (0 voturi)    
    A fost normal ca Basescu sa creasca TVA... (Joi, 9 aprilie 2015, 13:59)

    DanDare [utilizator] i-a raspuns lui deval

    de la 19 la 24 % in timp ce protejatii lui: Udrea, Stefan, Cocos furau de de la Buget milioane de euro ?

    Practic Base - Boc au marit taxele ca sa aiba de unde fura oamenii lor. Asta e un adevar care in curand va fi demonstrat printr-o sentinta !
 • +2 (4 voturi)    
  ceea ce nu intelete cel de la CE (Joi, 9 aprilie 2015, 10:18)

  liviu_ [utilizator]

  este ca pentru tovarasu ponta nu exista 2019... pt pontac exista doar alegerile viitoare si ce o fi dupa vedem...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by