Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a declarat, miercuri, la Bucuresti, intr-un interviu acordat HotNews, ca executivul comunitar are ingrijorari fata de noul Cod fiscal propus de Guvernul Romaniei si de scadarea TVA. Oficialul de la Bruxelles a avut discutii cu premierul Ponta si cu Parlamentul, dar este in continuare ingrijorat pentru stabilitatea financiara si sustenabilitatea finantelor publice ale Romaniei, in contextul scaderii substantiale de TVA. Reamintim ca Guvernul a adoptat, prin ordonanta de urgenta, scaderea TVA la toate alimentele de la 24% la 9%, din 1 iunie 2015 si a propus un nou cod fiscal care prevede reducerea TVA standard de la 24% la 20% din 1 ianuarie 2016.

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei EuropeneFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii ale lui Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru moneda euro si dialog social:

  • Aderarea la zona euro in 2019 inseamna ca in mod normal ar trebui sa aderati la ERM II deja in ianuarie 2016 cel tarziu. Or, in acest moment, aceasta prezinta unele provocari ca si calendar.
  • In paralel, trebuie sa lucrati la aspectele de convergenta reala, reforme structurale, pentru ca acestea vor fi un argument important privind celelelate statele membre ale zonei euro.
  • Este important sa nu se anuleze reformele structurale si eforturile fiscale.
  • Sunt provocari - inclusiv propaganda Rusiei - nu numai in statele baltice, dar si in alte tari UE, in primul rand, in tarile din Europa Centrala si de Est. Dar nu se limiteaza la asta, stim ca sunt foarte active serviciile de propaganda rusesti in limba engleza si asa mai departe.

Operator: Balázs Nitsch-Petioky/ Video realizat cu echipament Nikon

HotNews.ro: Cum vedeti situatia din Grecia, ce riscuri vedeti si ce solutii intrevedeti pentru situatia Greciei?

Valdis Dombrovskis: La sfarsitul lunii februarie, eurogrupul a ajuns la un acord pentru a extinde programul de bailout pentru Grecia cu inca 4 luni si in acest moment suntem in negocieri tehnice cu Guvernul Greciei in ceea ce priveste finalizarea evaluarii programului, iar aceasta necesita indeplinirea conditionalitatilor programului. Din partea Comisiei Europene, noi spunem ca suntem gata sa acceleram negocierile daca este nevoie, dar, pentru ca programul de bailout curent sa reuseasca, este nevoie ca toate partile, inclusiv Grecia, sa se tina de angajamentele luate.

  • Cand si cum poate adera Romania la zona euro

HotNews.ro: Dar ce ziceti despre Romania. Se pare ca unii dintre membrii zonei euro se uita cum sa iasa mai repede din euro zona, iar Romania merge mai departe pe drumul sau catre zona euro. Obiectivul de aderare a Romaniei la zona euro in anul 2019 este unul fezabil, avand in vedere ca deja de doua ori si-a amanat pana acum Romania obiectivul?

Valdis Dombrovskis: Mai intai de toate, in ceea ce priveste statele zonei euro si in cazul Greciei, Comisia Europeana lucreaza in mod clar pe un scenariu in care Grecia ramane in zona euro. De asemenea, daca va uitati la opinia publica din Grecia, 85% dintre greci sustin ramanearea tarii lor in zona euro. Asta ca o clarificare.

In ceea ce priveste Romania, bineinteles ca salut intentiile Romaniei de a adera la zona euro. Desigur, necesita eforturi foarte serioase, in termeni de convergenta reala si de posibilitatea de a face fata unor socuri interne si externe si sunt convins ca statele zonei euro vor urmari foarte atent aceste aspecte, avand in vedere recenetele experiente negative cu criza zonei euro, cu un numar de state ale eurozonei ajunse in programe de salvare.

De asemenea, sunt pasi procedurali importanti de facut. Primul pas important este patrunderea in mecanismul ratelor de schimb ERM II, care, in cazul Romaniei, presupune de asemenea si modificari de politica monetara. Aveti nevoie sa managerizati flotabilitatea cursului de schimb la o rata fixa. Practic inseamna sa fixati moneda nationala in functie de euro, dupa care sa asigurati convergenta reala si nominala.

In cel mai rapid scenariu, e nevoie de cel putin 3 ani intre aderarea tarii la mecanismul ratelor de schimb ERM II si aderarea la zona euro, cu indeplinirea tuturor criteriilor de aderare.

Asadar, inainte sa vorbim despre o tinta de aderare la zona euro, trebuie mai intai sa discutati despre tinta de aderare la ERM II, dupa care sa construiti de acolo.

HotNews.ro: Ca sa recapitulam, aderarea la zona euro in anul 2019 este un obiectiv fezabil?

Valdis Dombrovskis: Pai, asa cum spuneam, in cel mai rapid scenariu, e nevoie de cel putin 3 ani intre aderarea la ERM II si aderarea la zona euro. Deci, aderarea la zona euro inseamna ca in mod normal ar trebui sa aderati la ERM II deja in ianuarie 2016 cel tarziu. Or, in acest moment, aceasta prezinta unele provocari ca si calendar. Mai intati trebuie sa stabiliti data-tinta pentru aderarea la ERM II.

In paralel, trebuie sa lucrati la aspectele de convergenta reala, reforme structurale, pentru ca acestea vor fi un argument important privind celelelate statele membre ale zonei euro.

General vorbind, as spune ca necesita in mod sigur unele linii directoare de politici, de reforme structurale, daca fixati aceasta tinta, si trebuie sa lucati la ele.

HotNews.ro: Romania are deficit scazut, datorie publica mica, inflatie tot mai redusa, preturi destul de stabile, leul este si el destul de stabil. Pare ca indeplinim criteriile de baza de la Maastricht pentru aderare la zona euro. Cu toate astea, romanii sunt pe locul doi, poate chiar cei mai saraci din Uniunea Europeana. Pentru romani, care ar fi rezultatul aderarii la euro? Dvs. aveti experienta Letoniei, care a adoptat euro in anul 2014, cu dvs prim-ministru.

Valdis Dombrovskis: In ceea ce priveste intrarea in zona euro, acele rezultate sunt determinate de convergenta reala a economiei iar aceasta este lectia pe care am invatat-o in cadrul crizei zonei euro. Deci, ca sa ai succes in zona euro, trebuie sa ai o economie robusta, care sa reziste socurilor economice, cu rate de schimb fixe si cu euro, deci fara posibilitatea de a folosi cursul de schimb ca instrument de politica al tarii. Dar sunt, in mod cert, un numar de beneficii tangibile ale aderarii la zona euro, in termeni de integrare mai adanca in economia europeana, in termeni de comert exterior, in termeni de atragere a investitiilor straine, dar si in viata de zi cu zi - nu va mai fi nevoie de schimb valutar, nu mai e nevoie de multiple conturi bancare in moneda nationala si in euro, si asa mai departe.

HotNews.ro: Ati fost prim-ministru al Letoniei mai mult de 4 ani, ce s-a intamplat in tara dvs. cand ati intrat in zona euro in 2014? A fost vreun soc in vietile de zi cu zi ale oamenilor?

Valdis Dombrovskis: As spune ca adoptarea monedei euro in Letonia a decurs bine, iar oamenii au apreciat-o. Daca va uitati, de exemplu, sustinerea euro in Letonia, cand am inceput acele discutii, potrivit eurobarometrului, circa 43% din populatie era in favoarea euro, iar imediat inainte sa aderam, in decembrie 2013, erau cam 53% in favoare, iar acum sunt 74%. Deci, vedeti ca lumea a apreciat moneda euro, au fost unele studii despre perceptia reala a oamenilor - in primul rand e vorba de beneficiile practice pe care le simt oamenii in viata de zi cu zi. De asemenea, este perceptia asupra contributiei la integrarea in economia europeana.

Sunt inevitabile acum si anumite consideratii geopolitice mai ales in zona baltica asupra unei integrari mai adanci in structurile vestice. Vedem evolutiile din cadrul Parteneriatului Estic, erau multe ingrijorari inainte de aderarea la zona euro in legatura cu o eventuala crestere semnificativa a preturilor, dar nu a fost cazul. De fapt, tarile zonei euro se confrunta cu o inflatie prea scazuta, pentru ca stim ca inflatia din zona euro este sub tinta Bancii Centrale Europene.

  • Ingrijorari in ceea ce priveste Rusia si propaganda sa

HotNews.ro: Domnule Dombrovskis, ati fost prim-ministrul Letoniei. Se pare ca traim intr-un cartier dur, aici in flancul estic al UE. Povestiti-ne, va rugam, despre tara dumneavoastra? Simtiti presiuni - fie politice, fie propagandistice, fie militare - din partea Rusiei, asupra tarii dvs?

Valdis Dombrovskis: Cu certitudine, sunt multe ingrijorari in Letonia si in alte state baltice, in ceea ce priveste Rusia, evolutiile din Ucraina. Trebuie notat ca Ucraina nu este prima tara care se confrunta cu agresiunea Rusiei, a mai fost si Georgia. Deci, sunt ingrijotari. Mai intai de toate, sunt chestiuni de securitate de gestionat in cadrul NATO. Deci ne reasiguram acum de cresterea numarului trupelor NATO in Letonia si alte statele baltice, creste si cooperarea in cadrul NATO in ceea ce priveste apararea statelor baltice.

Dar sunt si alte provocari, inclusiv propaganda Rusiei - nu numai in statele baltice, dar si in alte tari UE, in primul rand, in tarile din Europa Centrala si de Est. Dar nu se limiteaza la asta, stim ca sunt foarte active serviciile de propaganda rusesti in limba engleza si asa mai departe. Deci sunt un numar de ingrijorari si este foarte important ca UE sa ramana unita in replica la acest comportament si la agresiunea rusa impotriva Ucrainei, sa ramana unita pentru prelungirea sanctiunilor UE impotriva Rusiei si in a arata clar Rusiei ca tipul sau de comportament este inacceptabil in Europa secolului XXI.

  • Ingrijorarile CE fata de TVA-ul romanesc

HotNews.ro: Revenind la Romania, avem inca un acord de asistenta cu FMI si Comisia Europeana. Mai avem nevoie de inca unul, dupa septembrie 2015, asa cum evaluati reformele structurale curente in Romania?

Valdis Dombrovskis: De fapt, vedem ca Romania trece de la supravegherea macroeconomica in contextul programului la supravegherea macroeconomica normala in contextul Semestrului European. Acest an a fost primul in care am facut o evaluare normala de semestru european, inclusiv evaluarea dezechilibrelor macroeconomice, asa ca asteptam ca actualul program de asistenta sa se finalizeze in septembrie 2015 si in acest moment nu discutam niciun alt acord care sa urmeze. Ne asteptam ca Romania sa treaca pe supraveghere macroeconomica normala.

Insa sunt doua observatii importante: prima - ar fi, cu siguranta, util sa se incheie cu succes acordul curent de asitenta, ci nu doar sa fie lasat sa expire, pentru ca finalizarea cu succes a programului va oferi reasigurari in plus pentru pietele financiare, care sa imbunatateasca serviciul datoriei publice a Romaniei. In al doilea rand, este important sa nu se anuleze (undo) reformele structurale si eforturile fiscale.

Comisia Europeana are ingrijorari referitoare la noul Cod Fiscal si la planurile de reducere a TVA, pentru ca, potrivit evaluarilor Comisiei Europene si ale FMI, sunt efecte fiscale negative, considerabile.

HotNews.ro: Deci, pana la urma, mai concret, care sunt ingrijorarile dumneavoastra referitor la efectele negative, despre ce efecte negative vorbiti? Cand vorbiti despre efecte negative va referiti la decalajele bugetare sau la aspecte cu adevarat negative asupra economiei romanesti in ansamblu?

Valdis Dombrovskis: Performanta economica este legata si de stabilitatea financiara. Asadar este important ca stabilitatea financiara si sustenabilitatea finantelor publice sa fie pastrate. Aceasta este ingrijorarea noastra principala. Am avut discutii preliminare cu liderii din Parlament si Guvern, inclusiv cu premierul Ponta.

HotNews.ro: Si prim-ministrul Ponta v-a convins de sustenabilitatea scaderii TVA-ului sau nu?

Valdis Dombrovskis: In prezent, avem unele ingrijorari, dar vom continua sa lucram cu autoritatile romane si sa incercam sa gasim cea mai buna cale inainte.