UPDATE De luna viitoare, platile si incasarile cash efectuate de firme si persoane fizice vor fi limitate.

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 9 aprilie 2015, 14:54 Economie | Finanţe & Bănci


Mita
Foto: sxc.hu
Platile din avansuri spre decontare vor putea fi facute in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare, se arata in Legea pentru intarirea disciplinei financiare prinvind incasarile si platile, publicata joi in Monitorul Oficial. Documentul limiteaza si platile facute intre persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro la cursul de joi al BNR). Cu alte cuvinte, orice vanzare, cumparare/imprumut intre doua persoane fizice poate fi facuta cash doar pana la acest plafon, restul prin banca. Legea va intra in vigoare peste 30 de zile. Limitarea platilor in numerar include si persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, cele familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica. Legea isi are si parti bune dar si mai putin bune, dat fiind gradul redus de bancarizare din mediul rural.


Practic, Guvernul intinde o mana bancilor, care vor comisiona orice tranzactie cu pana la 0,2%, ceea ce pentru sistemul bancar unde activitatea traditionala a unei banci- acordarea de credite si atragerea de depozite este la limita supravietuirii.

Partea buna a acestei legi este ca limiteaza circulatia in economie a banilor cash, lasand mai putine posibilitati celor care s-au obisnuit sa dea spaga la punga, prin cimitire sau alte asemenea locuri.

Daca insa doi cetateni din mediul rural vor sa faca o tranzactie ( sa vanda un teren sau un tractor), iar in sat nu au niciun sediu de banca, lucrurile se complica intrucat ei vor fi nevoiti sa se deplaseze in localitatea cea mai apropiata in care exista o banca, sa isi faca un cont bancar si abia apoi sa poata incheia targul.


In ce cazuri NU se aplica limitarea plafoanelor cash:

 • depunerea de numerar in conturile deschise la banci, inclusiv in automatele de incasari in numerar (art.5a);
 • plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute;((art.5b)
 • plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului (art 5c);
 • retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal (art 5d);
 • transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR (art 5e);
 • depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede (art 5f)

Ce trebuie sa stiti neaparat:
 • Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de Ia beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
 • Se pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.
 • Incasarile in numerar de la persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei/persoana. Fac exceptie incasarile de la persoanele fizice ce pot sa depaseasca acest plafon pentru contracte de vanzare cumparare cu plata in rate
 • Incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se vor putea efectua intr-o limita zilnica de 50.000 de lei/tranzactie. Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 de lei, dar si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 de lei. (art.10)
 • Incasarile in numerar efectuate de firme, de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, urmeaza sa se efectueze in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana (art.4)
 • Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar mentionate anterior, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei (exceptie facand platile in rate convenite prin intermediul unui contract de vanzare-cumpare special intocmit in acest sens)
 • Operatiunile de plati in numerar efectuate de firme, catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari. Acestea s-ar putea efectua cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana pentru tranzactii mai mari de 10.000 de lei (art. 4.4)
 • Este interzisa acordarea oricaror avantaje clientilor pentru efectuarea platilor in numerar. Acordarea unor avantaje clientilor ce platesc cu numerar sau acordarea de banci a unor sume cu numerar mai mari decat plafoanele ori fragmentarea solicitarilor de numerar se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 lei si 4.500 lei.
 • Foarte important: plafoanele pentru persoanele aflate in sfera legii ce au mai multe casierii sunt aplicabile pe fiecare casierie. Si sucursalele sau sediile secundare ale persoanelor juridice ce au casierii proprii sau cont deschis la o institutie bancara aplica aceleasi prevederi.
 • In cazul retururilor de bunuri si servicii pentru facturi stornate, sumele restituite catre beneficiari se pot face cu numerar intr-un plafon de 5.000 lei respectiv 10.000 lei iar diferenta numai prin instrumente bancare.
 • In cazul returnarii de bunuri catre persoane fizice sau neprestarii de servicii catre persoane fizice, restituire sumelor poate fi facuta in numerar in limita a 10.000 lei.

 • Pentru depasirea plafonului de plati se aplica o amenda contraventionala in valoare de 10% din suma incasata/platita peste plafonul reglementat.

 • Ordonanta mai are si cateva prevederi aplicabile institutiilor financiar bancare, respectiv comisioanele interbancare nu vor depasi 0,2% cand sunt utilizate cardurile de debit respectiv de 0,3% cand sunt utilizate cardurile de credit.
 • Potrivit legii, Cap. I intra in vigoare la 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 • Prevederile art. 15 se aplica la 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.


Cum sunt in alte tari tratate tranzactiile cash?

 • Inca de la sfarsitul anului 2011, Italia a limitat tranzactiile in numerar la 1.000 de euro pentru rezidenti. "Avem nevoie de revolutionarea gandirii italienilor", spunea la acel moment premierul italian Mario Monti, potrivit Bloomberg. In Italia, costul evaziunii fiscale este estimat la 120 de miliarde de euro anual.
 • In Spania, a intrat in vigoare, in octombrie 2012, actul normativ prin care sunt interzise tranzactiile in numerar care depasesc 2.500 de euro. "Realitatea sociala si economica in contextul crizei si al austeritatii bugetare face astazi frauda fiscala mai demna de repros ca oricand", se afirma in preambulul legii. Economia subterana se ridica la 245 de miliarde de euro, respectiv 23% din produsul intern brut al Spaniei.

 • In Suedia, operatiuni banale precum cumpararea biletelor pentru transportul in comun sau donatiile la cutia milei se fac doar in forma electronica.
 • Doar 5% din tranzactiile anuale din economie care au loc in Norvegia se mai fac cu bani lichizi, iar institutiile financiare din aceasta tara sustin ca autoritatile de la Oslo ar trebui sa renunte la banii lichizi pana in 2020


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

51542 vizualizari

 • +43 (59 voturi)    
  mda (Joi, 9 aprilie 2015, 15:18)

  mda [anonim]

  bun.. limitam platile cu cash...

  dar de ce nu eliminam sau reducem si comisioanele platilor interbancare ????

  acum e minim 2% din suma transferata, adica la 50.000lei, banca ramane cu 1000 lei

  DE CE ?? inteleg comisioanele la pers juridice, dar la pers fizice de ce sa ma FURE banca cu 1000 lei ? ce a facut banca pentru acei 1000 lei ?

  an de an vin bancile si ne spun ca suntem inapoiati, ca nu folosim carduri, nu folosim tranzactii online...

  cum naiba, cand banca ia comision MARE pentru orice suma, sa puna comisioane pe sume, sau pe tipul tranzactiei, nu pentru un amarat care scoate bani de la ATM, sau isi plateste rata dintr-un cont de salar, la o alta banca.

  ti-e si sila sa mai intri intr-un sediu de banca, dar bancherii nu vor sa inteleaga asta, ei zic ca daca din ce in ce mai putini romani folosesc servicii bancare, nu e ceva rau... asa ca mai bine cocosam pe restul care folosesc si marim comisioanele

  as vrea sa vad si eu prima banca din romania care elimina comision de administrare cont curent, sau micsoreaza comisionul pe plati interbancare... dar probabil visez la ceva din vest
  • -12 (30 voturi)    
   2%?! (Joi, 9 aprilie 2015, 14:32)

   calinetz [utilizator] i-a raspuns lui mda

   Ce banca ia, frate, 2% comision la un transfer?! Zi-ne si noua, sa stim sa o evitam... dupa cate stiu, la bancile cu care lucrez constant, comisionul la astfel de sume este undeva in jur de 3-4 RON... daca nu stii sa folosesti internet (ai auzit de ebanking?) si preferi sa te deplasezi la banca pentru un simplu OP, atunci se cam dubleaza: 7-8 RON.

   Inca o noutate: exista banci unde nu exista comision de administrare cont curent... nu spun care, nu fac reclama gratuita pe-aici... dar poti cerceta, banuiesc, daca chiar vrei sa afli.
   • +10 (20 voturi)    
    2% (Joi, 9 aprilie 2015, 15:44)

    ionut [anonim] i-a raspuns lui calinetz

    raiffeisen
    • +6 (24 voturi)    
     2% (Joi, 9 aprilie 2015, 17:46)

     calinetz [utilizator] i-a raspuns lui ionut

     M-ai facut curios, asa ca am verificat... intr-adevar, raiffeisen e un pic mai scumpa: 12 RON in caz ca te duci la banca. Altfel, prin ebanking, e 4 RON/operatiune de peste 500 RON.

     Despre ce discutam noi aici?! 4 RON?!

     Daca transfer valuta atunci e un pic mai sus comisionul: 0.1% min. 10 Euro.

     Hai s-o lasam mai usor cu aberatiile... ce zici?

     Culmea e ca eu imi iau calificative negative si tu, cu aberatii de genul 2%, pozitive... amuzant. :D
     • +6 (16 voturi)    
      no, stai putin... (Joi, 9 aprilie 2015, 18:25)

      neter [anonim] i-a raspuns lui calinetz

      stai. te-a "negativat" cel pe care l-ai combatut.... e doar un vot negativ, nu o condamnare irevocabila.
      romanul e mai catastrofic din fire, crede ca tot cerul pica pe el, cand stranuta guvernul, alea alea.
      in principiu e o masura corecta, ne mai apropie cat de cat de europeni. eu unul veau sincer sa prind momentul in care voi plati intretinerea la bloc cu cardul. vad ca nimeni nu isi pune problema asta, desi sunt atatea asociatii de locatari, ca e imposibil sa nu gasesti pe unul mai betiv care fuge cu banii oamenilor
      in alta ordine de idei, eu iti spun altceva: daca cineva crede ca asa va muri spaga in rromanica, ori e prost ori e total inutil pe terra.
      eu cred ca valcov, mazare si vanghele se caca pe ei de ras la faza asta.
      hai noroc.
     • +4 (4 voturi)    
      mda (Vineri, 10 aprilie 2015, 11:13)

      SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui calinetz

      baga comisioane lunare (administrare cont, token.. etc) si ai sa vezi ca ajungi la un cost de 20-30 lei LUNAR numai ca ai un cont deschis la raiffeisen si transfer rata pe alt cont la alta banca
      • +9 (9 voturi)    
       Despre comisioane (Vineri, 10 aprilie 2015, 12:15)

       T.G. [anonim] i-a raspuns lui SoulSearcher

       Am citit cu multi ani in urma un articol dintr-un ziar american in care autorul calculase in cit timp se "topesc" 100$ depusi la diverse banci fara ca tu sa te atingi de contul respectiv. Doar stai si te uiti cum luna de luna din suta initiala ai tot mai putin. Si intr-o buna zi, fara sa fi miscat un deget, s-a dus suta de dolari pe apa simbetei si incepi sa acumulezi datorii la banca. Iar daca esti rau intentionat si nu vrei sa-ti platesti "datoriile fata de banca", te raporteaza la Equifax si ti-au nenorocit "credit score"-ul.
      • 0 (0 voturi)    
       administrare cont (Marţi, 14 aprilie 2015, 14:52)

       Florin [anonim] i-a raspuns lui SoulSearcher

       Astia sunt bani care se vad ...da banii care ii dai pe taxi,motorina sau cu ce te deplasezi tu si timpul tau cat te costa?
     • +10 (14 voturi)    
      Despre ce discutam noi aici?! 4 RON?! (Vineri, 10 aprilie 2015, 12:05)

      T.G. [anonim] i-a raspuns lui calinetz

      Discutam despre impunerea implicita a unei taxe ascunse, indiferent cit ar fi ea de mica acum, taxa care, ca toate taxele, va fi platita de consumatorul final fiindca firmele nu platesc taxe, ele doar le colecteaza. In plus, la inceput toate taxele sint mici, iar apoi cresc pe nesimtite putin cite putin in fiecare an. Asa cum se fierbe broasca. Va mai amintiti cit a fost TVA cind guvernul Roman, bine sfatuit de occidentali, a introdus si in Romania aceasta taxa "moderna" (asta a fost argumentul lui P. Roman, ca e o taxa moderna)?

      Si mai discutam si despre un principiu: cine esti tu (guvern) sa imi dictezi unde sa-mi tin banii MEI si cum sa-i folosesc?

      Iar daca pentru tine legea asta e minunata si 4 RON (sau cit o fi) e un fleac, esti dispus sa platesti si comisioanele mele bancare dupa intrarea in vigoare a legii? Sau, de ce nu, ale tuturor celor nemultumiti sa plateasca chiar si 1 ban in plus fara nici un rost? Iti trimitem facturile lunar? Anual?

      Ori sa-mi dai si mie 1 ban, nu mai mult, la fiecare tranzactie bancara pe care o faci? De ce sa nu-mi dai si mie 1 ban daca bancii ii dai oricit iti cere, iar 4 RON e un fleac pentru tine?

      As deveni rapid cel mai bogat om din Romania daca as primi 1 ban pentru fiecare tranzactie financiara derulata prin bancile romanesti.
      • -1 (5 voturi)    
       Excelent (Vineri, 10 aprilie 2015, 18:29)

       mopsu [utilizator] i-a raspuns lui T.G.

       acest inconstient de calinet este de acord ca bancile sa traiasca si mai bine, taxand cu ajutorul lui copipaste si afemeiatul de la finante pe oamenii de rand, cei multi. Rusine...
     • +5 (9 voturi)    
      4 RON zici? (Vineri, 10 aprilie 2015, 21:37)

      TMWNN [anonim] i-a raspuns lui calinetz

      Un singur ban sau eurocent e mult prea mult pentru un serviciu pe care nu il doresti, dar esti constrins sa il folosesti.

      Statul te obliga sa te folosesti de un serviciu pe care nu il vrei, care nu doar ca nu te ajuta cu nimic, dar iti complica viata cu inca o formalitate birocratica cronofaga (deci costisitoare dincolo de "maruntul" comision bancar, pentru ca timpul inseamna bani), favorizind cu ocazia asta bancile in detrimentul intregii populatii.

      Oamenii platesc de buna voie produse si servicii de care au nevoie, care le simplifica viata, inclusiv servicii bancare atunci cind le sint utile. Nu e nevoie sa vina niste birocrati de prin guvern sa le recomande sau impuna ce sa faca pentru a le fi mai bine. Dar cind cineva te forteaza sa treci strada, pretinzind ca iti face un bine desi tu nu ai nici o treaba pe trotuarul celalalt, asta nu mai e serviciu, asta e un DESERVICIU.

      Si sa mai si platesti pentru asa ceva?
   • +3 (17 voturi)    
    Ce destept esti... (Joi, 9 aprilie 2015, 19:29)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui calinetz

    Crezi ca toata lumea are posibilitati de e-banking ca tine, sau ce rost are acesta pentru 2-3 transferuri mari in viata...aqltul decit sa jupoaie lumea si mai mult si sa ingrase bancherii???
  • -6 (14 voturi)    
   Banca (Joi, 9 aprilie 2015, 16:24)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui mda

   Nu stiu la ce banca ai tu cont dar mie Unicredit imi ia 50 de bani pentru un transfer bancar (ebanking), indiferent de suma.
   • +7 (11 voturi)    
    Leana din capul satului spune... (Joi, 9 aprilie 2015, 19:33)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    ...adauga nene si altele: administrare cont, pret e-token, taxe ptr coduri ca toate astea costa, chiar daca fac 1-2 tranzactii intr-o viata de om...
   • +7 (9 voturi)    
    Dar invers? (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:23)

    T.G. [anonim] i-a raspuns lui tudor74

    Dar din profitul pe care banca il face imprumutind sau investind banii tai fara sa iti ceara consimtamintul, iti da ceva?

    Dar din banii facuti din tastatura (in sistemul numit "fractional reserve banking" si care tot pe banii tai se bazeaza), primesti macar o multumire in fata frontului?
  • 0 (14 voturi)    
   serios? (Joi, 9 aprilie 2015, 19:01)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui mda

   retragere de la ATM uzual 0,5% cu exceptii si mai jos.
   Daca o banca ia mai mult decat alta, muta-te!
   Daca toate iau acelasi comision denunt la Consiliul Concurentei.
   • +6 (12 voturi)    
    mda (Vineri, 10 aprilie 2015, 11:14)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    cum naiba sa te muti, daca firma iti vireaza banii numai intr-un cont la o banca aleasa de ei ???

    daca te duci si faci cerere ca vrei alta banca, zice ca nu se poate, ca ei au negociat cu banca respectiva si da alte beneficii firmei la care lucrezi.. nu tie ca din salariul care ti-l baga pe card, teoretic iti baga mai putin cu 10-15 lei lunar, din cauza comisioanelor bancii
   • +5 (7 voturi)    
    De ce se ia un comision procentual? (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:32)

    T.G. [anonim] i-a raspuns lui cinic

    Poate banca explica de ce percepe mai mult pentru retragerea a 300 de lei decit pentru retragerea a 100 de lei?

    In alte parti ale lumii o tranzactie are un cost fix, indiferent de suma retrasa de la ATM. La fel e si in cazul celorlalte tipuri de tranzactii (plati in magazine etc.).
   • +4 (4 voturi)    
    multumesc pentru sfat! (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:57)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Dar ce ma fac cu salariul?
    Din 2004 fabrica la care lucrez a decis unilateral ca banii ii primim pe card, iar cadrul este la BRD ...
    Ce pot face daca nu imi convin taxele si comisioanele?
    Trebuie neaparat sa imi cau alt loc de munca?
    Si in loc de ce stiu sa faca si de pretentiile salariale, in Resume trebuie sa figureze cerinta mea pt o banca ce are comisioane mai acceptabile?!
    • +2 (6 voturi)    
     cere in cash. (Vineri, 10 aprilie 2015, 21:35)

     emzeperix [anonim] i-a raspuns lui hot news

     Eu am depus o cerere ca vreau in numeral, ca nu sunt de acord cu comisioanele practicate de banca respectiva si contractual am dreptul de toti bani despre ce am convenit in contractul de munca. In ziua urmatoare mi-au intrebat in ce banca vreu sa-mi vireze banii. Bancile sunt disperate. La noi vine saptamanal cineva de la banca cu care lucreaza firma sa faca consultanta.
  • +4 (8 voturi)    
   din (Joi, 9 aprilie 2015, 20:29)

   gopo111 [utilizator] i-a raspuns lui mda

   o mie de lei banca plateste politicieni care au facut legea plus le ramine si lor bani de vaselina sa poata f..e in continuare populatia cum vor ei :)
  • +1 (9 voturi)    
   mnu (Vineri, 10 aprilie 2015, 4:03)

   Sakura [utilizator] i-a raspuns lui mda

   La ING comisionul de administrare cont curent este zero dacă îţi intră salariul pe acel cont. Indiferent de asta la bancomatele proprii au comision zero pentru depuneri sau extrageri de bani. Comision fix la transferuri de bani, 1 leu către altă persoană cu cont la ING şi undeva pe la 2,5 lei către alte bănci. Mie mi se pare foarte de bun simţ, n-am ce să le reprosez în cei doi ani de când le folosesc serviciile.
  • +2 (4 voturi)    
   completare (Vineri, 10 aprilie 2015, 4:04)

   Sakura [utilizator] i-a raspuns lui mda

   Comisioanele de transfer amintite sunt pe internet banking. La ghişeu habar nu am, n-am fost niciodată.
  • +3 (3 voturi)    
   DAR LA PERS. DE CE SA LE FURE? (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 18:21)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui mda

   Vreti salarii mari, dar daca sunt pers. juridice, da-le in ma-sa! Sa plateasca daca au vrut firma, nu-i asa?
   Cap ai, minte ce-ti mai trebuie!
 • +20 (28 voturi)    
  mda (Joi, 9 aprilie 2015, 15:22)

  calin [anonim]

  Foarte buna masura dar ca de obicei in Romania lucrurile sunt facute doar pe jumatate astfel incat tot cetateanul de rand este cel care este jupuit. Concomitent cu aceasta lege puteati sa impuneti un plafon pentru comisioanele bancilor. Daca se unesc toate bancile si pun comisioane aberante la platile cu cardul la POS sau cele prin ordin de plata?
  La retragere numerar exista deja comisioane la majoritatea bancilor. Multe au si la depunere numerar, incasare etc. Practic orice bani misti banca iti ia comision... Cam nasol..
  • +2 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 9 aprilie 2015, 15:51)

   Metec [anonim] i-a raspuns lui calin

  • +9 (13 voturi)    
   BUNA PENTRU CINE? (Joi, 9 aprilie 2015, 16:31)

   anonym [anonim] i-a raspuns lui calin

   SAU BUNA SA FACI CE ANUME CU EA?
   Adica, la cash and carry, fisc, ... merge .
   La pulime , nu merge .
   Cine este fraier, sa fie pana la capat
  • -1 (5 voturi)    
   Comisioane bancare (Joi, 9 aprilie 2015, 20:37)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui calin

   Este aproape imposibil sa se intample asa ceva. In primul rand, comisionul este luat de procesatorul de card-uri (Visa, MasterCard, Amex), si in functie de card, poate fi si de 0.2% - este suportat de comerciant. Ar fi o premiera in Europa cred ca taxa sa fie transferata la client.
   Eu personal am cont la ING, si depunerile si retragerile de numerar de la ATM-uri sunt gratuite. Fiecare transfer ma costa 0.5 RON, deci nu vad asta ca o problema majora.
   Intr-adevar, in UK nu am vazut sa iti ia niciodata comision - fie ca e vorba de transferuri intre conturi, retragere de numerar sau retragere de bani de la orice bancomat. Pe de alta parte, in UK am platit prima luna de chirie si deposit cu Mastercard :)
   • 0 (0 voturi)    
    :) (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 10:08)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Radu

    In UK e alt sistem, platesti o suma fixa si ai cateva servicii de baza gratuite- consultarea contului, transferuri interne, retrageri de la bancomat.
    Nu stiu cumva daca nu sunt si conturi gratuite.

    In Romania intr-adevar e o problema cu costurile bancilor (cred ca Cons Concurentei ar trebui sa se sesizeze, cam toate bancile par in sincron cu niste costuri care nu au fundament economic), in rest legea mi se pare buna si ar trebui aplicata.

    PS: alta viata in UK, banuiesc ca deposit ai platit in insured scheme si chiria ai rulat-o printr-o agentie (cel putin prima chirie) :)
   • 0 (0 voturi)    
    Mda (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 10:51)

    Luthor [utilizator] i-a raspuns lui Radu

    Probabil esti student, dupa ce implinesti 26 de ani se baga si comisioanele.
 • +9 (27 voturi)    
  lege si faradelege (Joi, 9 aprilie 2015, 15:23)

  NU E OK [anonim]

  este complet inacceptabil ca statul sa reglementeze intrumentul de plata ales.

  Daca eu Gigi vreau sa cumpar o proprietate de la Ion sa zicem de 100.000 lei sunt obligat sa o platesc in 10 zile sau prin banca.

  Comisionul de transfer mi-l plateste statul ?

  Dar pentru platile in EUR unde comisionul ajuinge la 500 EUR?

  Daca vor sa combata evaziunea sa o faca fara a ne acuza pe toti de evazionism.
  • -7 (21 voturi)    
   carcotasi (Joi, 9 aprilie 2015, 16:05)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui NU E OK

   Comisionul este de cativa la lei. Si daca ai "sa zicem" 100.000 lei unde-i tii? Sub pat? Probabil ca la banca. Daca ii scoti ptr. a plati cash banca iti ia 0.5% (adica 5oo RON) daca ii transferi iti ia cativa lei. Ia fa o socoteala...
   • +7 (15 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2015, 18:29)

    [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   • +2 (4 voturi)    
    Dar daca cel care vinde... (Joi, 9 aprilie 2015, 19:37)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

    .l..vrea toti banii "curati", atunci la suma respectiva tu trebuie sa adaugi si comisionul bancii, suma pe care el ar pierde-o daca scoate banii din banca. Sper ca m-am facut inteles.
    • +6 (6 voturi)    
     Plateste Cristian... (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:39)

     T.G. [anonim] i-a raspuns lui IancuJianu

     Il trimiti la Cristian, ca doar "Comisionul este de cativa la lei." Plateste el...
   • +9 (9 voturi)    
    Nu e vorba de cativa lei (Joi, 9 aprilie 2015, 23:36)

    Ricochet [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

    Cea mai importanta pentru ele, si totodata cea mai odioasa inventie a bancilor o reprezinta comisioanele PROPORTIONALE cu sumele manipulate.

    Astfel ca, odata cu taxele pentru serviciile prestate, bancile profita de pozitia lor privilegiata si DIJMUIESC aceste sume fara nici un drept, nici o justificare, alta decat lacomia fara margini.

    Pe de-o parte statul ne obliga sa depunem banii la banci, pe de alta parte bancile ne fura la fiecare pas, cand banii sunt miscati.
    Sau chiar si cand nu sunt miscati.

    Cine castiga din asta?
    Bancile si, sa nu uitam! statul asta de hoti.
   • +8 (12 voturi)    
    Cristian (Joi, 9 aprilie 2015, 23:37)

    edi [anonim] i-a raspuns lui Cristian

    E o chestiune de principiu .... Nu ar trebui NIMENI sa te oblige sa faci ceva cu un bun al tau (banii). Poti sa ii tii la saltea, la ciorap...unde vrei, sa ii dai cui vrei ... Sunt ai tai ....

    In plus, comisionul de la banca , cat ar fi de mic, cine il plateste ? Statul ? De ce sa ma oblige sa platesc comision ? Eu unul NU VREAU sa dau comision bancii ... Eu muncesc pt banii mei si nu vreau sa dau comision bancii ! care e problema?
    Cei care nu muncesc pt banii lor, pot da comisioane , nu-i doare sufletul ! Dar eu, care stiu cum am adunat banii , cat de greu, nu sunt de acord.
    In plus, in banca va lua comision si de la cel la care ajung banii, când ii va scoate de acolo.
   • +7 (9 voturi)    
    ihi (Vineri, 10 aprilie 2015, 0:43)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

    1.ii tin unde vreau EU
    2. se vede ca nu stii ce e aia pos si sa ai o afacere. Sa vezi cum mergi pe adaos minim si banca iti mai ia 2% din fiecare tranzactie cu cardul. Oare o sa maresti preturile sau nu, cand un cost ocazional va deveni permanent? ce-mi place mie optica de angajat...
  • -3 (17 voturi)    
   Daca (Joi, 9 aprilie 2015, 16:26)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui NU E OK

   Daca tu Gigi esti manelist, ai milioane de lei si nu ai platit in viata ta un leu in taxe mi se pare normal sa vina ANAF sa te intrebe daca ai platit taxa pe profit pt proprietatea de 100.000 de lei.
  • +4 (4 voturi)    
   . (Joi, 9 aprilie 2015, 16:32)

   TTN [utilizator] i-a raspuns lui NU E OK

   Partea mai proastă e că, din ce citesc, fragmentarea sumei e interzisă. Deci nu poți plăti cash 10 zile la rând pentru banii ăia; doar prima zi e cash, pentru restul te obligă să mergi tot la bancă.
  • -2 (14 voturi)    
   500 euro comision (Joi, 9 aprilie 2015, 17:51)

   calinetz [utilizator] i-a raspuns lui NU E OK

   Da, in Euro comisionul maxim e de 500 Euro... corect. Dar spune pana la capat: 0.1% max. 500 Euro... cu alte cuvinte, la plati de la 500.000 (cinci sute de mii!) de euro in sus, comisionul se plafoneaza la 500 euro.

   Scuze, dar cand transferi o astfel de suma te plangi ca-ti ia 500 comision?!

   Pe de alta parte, te plangi ca nu poti plati cash 500.000 de euro?!

   Undeva pe-aici neuronul meu cedeaza si nu mai intelege logica.
   • +5 (5 voturi)    
    Cum se transfera cei 500.000? (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:06)

    T.G. [anonim] i-a raspuns lui calinetz

    Cu vagonul? Cu camionul? Cu avionul? In spinare? Nu cumva tot prin sirma si prin apasarea tastei ENTER, exact la fel ca si sumele de 500, 50 sau 5 euro? Si-atunci de ce iti cer 500 euro? Pentru ca ai de unde sa dai? Pentru ca valoarea banilor e invers proportionala cu suma pe care o detii?

    Si cine plateste, la urma urmelor, cei 500 de euro? Nu cumva firma ii va introduce in pretul marfii la fel ca toate celelalte taxe? Nu cumva asta va insemna o crestere a pretutilor marfurilor de pe raft?

    Ii va plati, bineinteles, cumparatorul produsului sau serviciului, consumatorul, nu firma.
 • +2 (6 voturi)    
  Comisioane (Joi, 9 aprilie 2015, 15:46)

  Cristian [anonim]

  Nu este asa! Comisioanele de transfer bancar sunt in suma fixa in functie de valoarea transferului. Valoare acestor comisioane este in general de cativa lei. Mult mai mari si procente din suma sunt comisioanele pentru retragere cash!!!
 • +3 (7 voturi)    
  Plati fragmentate (Joi, 9 aprilie 2015, 15:57)

  Johny Cash [anonim]

  Pai si nu se pot da banii fizic toti odata dar sa faci 10 chitante cu zile diferite?

  Ca asa nu cred ca zice nimeni nimic...

  Dai 100.000 lei lui Ion, dar el iti da 3 sau 4 chitante cu date diferite si gata asta e.

  Sa vina sa demonstreze cineva ca ai dat banii o singura data... sau pui luni diferite pe cele 3 sau 4 chitante si asta e.

  Cash..
  • +2 (2 voturi)    
   Plati fragmentate (Joi, 9 aprilie 2015, 19:06)

   walhalla [anonim] i-a raspuns lui Johny Cash

   Nu poti fragmenta nici tranzactia, nici plata. Cu alte cuvinte, daca contractul de vanzare spune ca trebuie sa dai 100000 lei noi, poti da o singura data numerar cel mult 50000 lei, iar restul prin banca. Sau, daca dai 20000 numerar o data (prima plata), restul 80000 prin banca...
   • +3 (5 voturi)    
    atentie la D E T A L I I (Joi, 9 aprilie 2015, 22:02)

    basarescu [anonim] i-a raspuns lui walhalla

    Si daca predai suma de bani cu titlul de garantare a platii sau a obligatiei, iar detentorul executa garantia pentru ca nu am efectuat plata ?
    Si daca predau suma cu titlul de garantare a platii sau a obligatiei in euro la o soc com iar aceasta executa garantia, intocmeste nota contabila si trasforma euro, in lei (culmea, intr-o zi cu un pret extrem de convenabil) ?
 • +12 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2015, 16:32)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   AI DREPTATE CU BRD! (Joi, 9 aprilie 2015, 19:03)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu am ales eu banca, de la fabrica ne-au facut cardul de salariu acolo, dar ai perfecta dreptate, de fiecare data imi facea copie dupa cardul de identitate, chiar pentru sume derizorii sau solicitare de extras de cont ...
 • +10 (18 voturi)    
  big brother in economie (Joi, 9 aprilie 2015, 16:52)

  nicu iancu [anonim]

  Problema e de limitare a libertatii economice , nu de pret.
  Statul mai invadeaza cu un pas teritoriul libertatii individului sub un pretext de 'interes public'. Si ce cadou pentru banci, executori, anaf, consumatori de Big Data (Big brother included) . Puneti lucrurile cap la cap: supraveghere economica + supraveghere informatica (vezi legea securitatii cibernetice) + supraveghere comunicatii + supraveghere date de sanatate. Dupa supraveghere urmeaza urmeaza controlul. Pur si simplu pentru ca vor putea.
 • +9 (19 voturi)    
  totul pentru banci, nimic pentru cetatean (Joi, 9 aprilie 2015, 17:53)

  cashul [anonim]

  toate guvernele au dat legi in favoarea bancilor si in defavoarea cetateanului. programul prima casa ajuta bancile si mafia imobiliara, acum platile si incasarile trebuie efectuate prin banci.... si povestea va continua... de ce ma obliga pe mine statul sa dau comisioane unei banci? adica statul, rahatul asta de guvern, ce a fost votat de cetateni, de o majoritate, acum ne pune in situatia sa ne supunem unei minoritati - bancile - si sa le dam bani pentru ceva ce nu dorim. Cred ca este si putin neconstitutional ce face acest guvern comunist. Din ce in ce mai multe constrangeri, mai multe obligatii si din ce in ce mai putine libertati. Totul sub masca ipocrita a luptei cu coruptia, cu evaziunea....
 • +20 (26 voturi)    
  nice (Joi, 9 aprilie 2015, 18:09)

  Nevermind [utilizator]

  O lege cretina si aplaudaci manipulati. Dragilor, cei care au luat, iau si vor lua spaga, o vor face cash, ca si pana acum, tot prin cimitire. Pentru ca banii aia "nu exista". Asta inseamna ca vor circula ca si pana acum.

  Este o limitare a libertatilor. Inca una, dar ambalata frumos ca sa puna lumea botul si sa se simta bine pe principiul ce mie nu mi se aplica, e ok. Bancherii zic saru'mana si sunt singurii care castiga clar. Sa inteleg ca tineti cu ei? :D (da, stiu... contracarez manipularea prin manipulare, dar asta e nivelul)
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2015, 20:54)

   [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

   • +5 (7 voturi)    
    divergente la politica (Vineri, 10 aprilie 2015, 0:49)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

    Ti-e iti place de base, mie de niciunul. ;) Ma mir ca nu m-a facut nimeni rus pana acum, ca doar am atacat o valoare "vestica" si am subliniat o manipulare clasica, tot vestica. Dar nu e timpul pierdut, ca am fani :D

    Cum am mai scris si intr-un comentariu in curs de aprobare (daca), putini se gandesc la costurile pos si la transferarea lor in preturi in momentul in care tranzactiile prin card nu vor mai fi ocazionale. si costul va fi permanent. Eh... detaliile astea...
    • +2 (4 voturi)    
     pe mine da! (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:10)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Precum vezi, pe mine deja bec m-a facut "platit de Gazprom", atunci cand m-am bucurat ca la Pungesti a incetat asediul jandarmilor asupra satenilor.
     Imi pare rau ca am putut sa iti dau un singur plus, ai pus in evidenta foarte bine ca masura asta absurda nu va elimina shpaga, nu ii afecteza decat pe cei ce au bani legali, pt. ca acele sume pentru shpagi, asa cum spui, "NU EXISTA!"
  • +2 (4 voturi)    
   Parerea mea ! (Joi, 9 aprilie 2015, 22:03)

   vacarescu [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

   Pai, daca nu mai dau credite, macar sa isi faca si ei vile, concedii din ceva . Nu ?
 • -1 (11 voturi)    
  Libertatea se pierde usor (Joi, 9 aprilie 2015, 20:47)

  GRadu007 [utilizator]

  E fascinant sa vezi cum, desi li se limiteaza in fiecare zi libertatile, desi li se restring constant si cu tenacitate putin cite putin in fiecare zi drepturile naturale, desi sint taxati in regim de jaf atit de stat cit si de banci, desi au tot mai putin aer, tot mai putina libertate de miscare, de initiativa sau de exprimare, ei aplauda stringerea surubului, se bucura ca s-a mai strins lațul, se cearta cu cei care, pentru ca se simt tot mai sugrumati, se opun, se razvratesc, refuza belciugul in nas si lanțul la gît.

  Si e la fel de fascinant sa vezi ca ideile astea vin dinspre clasa politica, adica dinspre cei mai corupti, cei mai imorali, cei mai obscen de bogati, cei mai mari hoti si banditi din tara.

  Adevarul e ca toate ideile astea vin de "afara", iar clasa politica le accepta cu slugarnicie sperind ca astfel, supunindu-se fara cricnire Inaltei Porti, sa-si pastreze privilegiile in raport cu saracimea. Surubul se stringe peste tot in lumea in care bancherii sint adevaratii stapini, nu doar in Romania, si scopul e CONTROLUL TOTAL.

  Libertatea se pierde usor daca nu lupti pentru ea in fiecare zi.
  • +6 (8 voturi)    
   dap (Vineri, 10 aprilie 2015, 0:50)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui GRadu007

   hilar si trist, daca te uiti la cei care aplauda
   • -5 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 10 aprilie 2015, 11:16)

    Metec [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

    • +4 (4 voturi)    
     Curat de maidan (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:13)

     T.G. [anonim] i-a raspuns lui Metec

     Auzi, sa huiduie doar fiindca guvernul si bancile l-au mai strins un pic de c@#^e...
    • +4 (4 voturi)    
     oglinda (Vineri, 10 aprilie 2015, 15:44)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Metec

     ai trecut pe langa una azi sau negi realitatea din chistia care reflecta fidel un/o obiect/persoana si spui ca nu exista?
  • -2 (10 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 10 aprilie 2015, 8:14)

   Metec [anonim] i-a raspuns lui GRadu007

   • +3 (7 voturi)    
    Nu e treaba ta, nici a guvernului... (Vineri, 10 aprilie 2015, 14:40)

    T.G. [anonim] i-a raspuns lui Metec

    ... unde imi tin banii, sub ce forma si cum ii folosesc. Faptul ca unii dau spaga in numerar, ca asa se finanteaza crima organizata, se face contrabanda etc. nu justifica oprimarea si jefuirea celorlalti 99% care nu fac nimic din toate astea.

    Spaga se da doar functionarilor statului. Intre doi particulari spaga nu isi are nici locul, nici sensul. Problema e statul. Trebuie desfiintate ministere, agentii, inspectorate etc., redus statul roman la 10% din ce e azi si coruptia se va evapora instantaneu.

    Un stat minimal are si cheltuieli minimale, ceea ce inseamna reducerea uriasei poveri fiscale de pe umerii romanilor, prima cauza a evaziunii fiscale. Oricine va intelege ca trebuie sa contribuie, daca i se cere o suma REZONABILĂ, la finantarea armatei, a politiei, a justitiei, a parlamentului etc. Ceea ce se intimpla azi e TÎLHĂRIE. Iar taxarea muncii e cea mai mare TÎLHĂRIE POSIBILĂ.

    Contrabanda se face tot din cauza statului si a taxelor sale aberante. Daca tigarile nu ar fi taxate cu 900%, nu ai avea nici o contrabanda cu tigari.

    S.a.m.d.

    Argumentatia ta e tipica functionarasului din minister, a impingatorului de hirtii care se teme sa nu-si piarda locul de linga soba. Sau a propagandistului sistemului bancar.

    p.s. Libertatea nu e de mai multe feluri. E sau nu e.
    • -2 (8 voturi)    
     Comment sters de user (Vineri, 10 aprilie 2015, 13:55)

     Metec [anonim] i-a raspuns lui T.G.

     • +1 (7 voturi)    
      serios? (Vineri, 10 aprilie 2015, 15:42)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Metec

      Daca esti barbat, te-as castra. Stii de ce? Pentru ca posezi intrumentul necesar unui viol. Iti dai seama cate violuri au loc zilnic? Ar fi prevenite toate... yeeeeiiiii. Mda, logica de colhoz.
     • 0 (6 voturi)    
      Ce tiran zace in tine, mititelule! (Vineri, 10 aprilie 2015, 15:49)

      Unul mai putin scolit [anonim] i-a raspuns lui Metec

      Ah, de-ai avea putina putere, ce ne-ai face tu, cum ne-ai mai baga in viteza, ce ne-ai mai schingiui!

      Si Ceausescu se credea teribil de destept, ba chiar si scolit.. :-) Si ai vazut unde si cum a sfirsit.

      Ai grija de tine, mititellule, ca risti sa-ti faci singur rau.
     • -1 (1 vot)    
      Anarhistii??? (Luni, 13 aprilie 2015, 13:02)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Metec

      Sic e facem cu o minoritate mai anarhista care NU VREA sa faca parte din sistemul capusat de politicieni si structurile "organizate"? Pe astia de ce ii pedepsim? Uite, ei nu vor sa foloseasca instrumentele bagate pe gat de "majoritate". Ii schingiuim, ii eliminam?
      PS. Si eu evit pe cat posibil plata taxelor. Si mi se pare corect. The cash is the king.iar sistemului nu-i ramane decats a dispara. Ca e mai nefolositor decat folositor, oricat ai crede tu altceva. Dar probabilc a tu esti un bugetar amarat care n-a facut in viata lui o afacere in care sa-si puna toata viata si efotul si pe care sa o dijmuiasca socialistul lui peste prajit cum vrea pupulimea care-l voteaza.
 • +9 (9 voturi)    
  tot prostimea sustine sistemele (Joi, 9 aprilie 2015, 21:00)

  axinte [anonim]

  Evaziunea, dobitocior, se combate pe teren, prin retele, prin strategii. Nu de la birouri, prin "metode specifice", delatiuni, declaratii, autosesizari,... etc.
  Mi-e jena sa stiu cat de bine o duc luptatorii anticoruptie (si uitati-va pe declaratiile lor, daca sunt reactualizate), fara sa faca nimic altceva decat sa ii ierte pe unii ca sa is rotunjeasca patrimoniile , si cat de rau o duce pulimea (vorba unuia de mai sus).
  Poate odata cu fisa fiscala unica (cu formularul in sistem SAP), vom vedea mai multe de prin 2017, incolo . Mai ales in randul celor de la ANAF. Totusi, in afara de Blejnar, nu mai exista nimeni anchetat. Sa nu mai vorbim ca pana acum, MILIOANELE, ZECILE DE MILIOANE si SUTELE DE MILIOANE, ieseau din preacinstitele banci BANCI, care obligatoriu trebuiau sa anunte TRANZACTIILE SUSPECTE. Ba unii, mai treceau cu sacosele cu MILIOANE, prin aeroporturi.La vedere, scannere
  • 0 (0 voturi)    
   Se combate... (Luni, 13 aprilie 2015, 13:04)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui axinte

   ...si mai simplu. Maxim 10% taxe. Atunci,d e buna voie si nesiliti de nimeni, marea majoritate isi va dori sa platesca taxe, mai ales daca i se explica in amanunt pe ce se cheltuiesc. Daca nu, n-au decat sa faca structuri si suprastructuri care vor fi ocolite de structuri si suprastructuri de evaziune.
 • +8 (8 voturi)    
  Comisioanele bancare (Joi, 9 aprilie 2015, 21:29)

  Alfabetix [utilizator]

  de ce nu le reduc?
  La fiecare stranut prin cont te taxeaza banca!
  Suntem niste oi de tuns si jumulit, avem doar obligatii nu si drepturi!
  Shylock era copil mic pe langa jigodiile astea de bancheri.
 • +13 (13 voturi)    
  Comentam si noi , (Joi, 9 aprilie 2015, 21:52)

  EuIoan [utilizator]

  dar din pacate , se va trece , ca si de la capitalismul din 1930-47 , la comunism , din putinul dram de libertate , la corporatism .
  Oamenii liberi , destepti , muncitori si descurcareti au fost urmariti , infierati , amendati si incarcerati .
  In rest , puteai fi numai muncitor in fabrica si/sau nomenclaturist .
  Acum vei putea fi , angajat la stat sau corporatist . Incolonati in structuri , atent observati si controlati , acestia reprezinta noua societate . Restul suntem specie pe cale de disparitie .
  Se eliminate cash-ul , initiativa privata si tot ceea ce tine de individualismul la intamplare .
  Welcome tot he New World Order .
  • +3 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 aprilie 2015, 23:25)

   [anonim] i-a raspuns lui EuIoan

 • +5 (7 voturi)    
  Faceti ceva cu bancile...cu camataria first (Vineri, 10 aprilie 2015, 17:47)

  Fu Leng [utilizator]

  Ca destule tari avansate folosesc cash undeva pana la maxim 5% din tranzactii.
  Varianta e simpla, cheques, bank drafts, wire transfers, e-transfers, credit cards.
  Diferenta e ca la unii bancile chiar usureaza flow-ul banilor...in Romania ajungi la balance ZERO doar verificandu-ti contul la bancomat. INFIORATOR.
 • -1 (3 voturi)    
  Deci tot (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 14:34)

  RedGuard [utilizator]

  nu vreti sa faceti transferuri prin Bitcoin?

  No problem, platiti bancile in continuare.
 • +1 (1 vot)    
  inca o limitare abuziva (Duminică, 12 aprilie 2015, 14:02)

  tontu [utilizator]

  Nu asta este solutia. Trebuie gasite alte solutii pentru limitarea evaziunii fiscale. Nu e normal ca in guvernantii sa ne ingradeasca anumite drepturi, ba in favoarea SRI si SIE, ba in favoarea bancilor, ba pentru a aduce mai multi bani la buget, ca sa aibe de unde fura. Si asa o mare parte din noi suntem scavii bancilor; acum ne maresc si mai mult povara...
 • +3 (3 voturi)    
  Mie nu-mi place masura, dintr-un motiv (Duminică, 12 aprilie 2015, 23:23)

  dbdb [utilizator]

  foarte practic: in criza, o gramada de firme au intrat in vrie si nu s-au mai redresat din cauza ca si-au dat marfa cu termen de plata si instrumente bancare unora care au intrat si ei in vrie si n-au mai platit. Firmele au intrat sau au fost bagate voit in faliment si au declansat un efect de domino in piata. O solutie pentru un intreprinzator netepar a fost sa ceara plata cash a produselor lui, ca sa fie sigur ca clientul ii plateste marfa. Nu mai amintesc ca au functionat si o gramada de firme tepare, gandite din start sa ia marfa si sa n-o plateasca, cu administratori boschetari pusi de fatada. Mie nu-mi place masura de loc, pentru ca mediul de afaceri din Romania este distorsionat de tot felul de disfunctionalitati care fac antreprenoriatul o activitate cu risc mare de a pierde bani, oricum statul nu face nimic sa te protejeze de astfel de cazuri, datul in judecata e degeaba!
  • 0 (4 voturi)    
   defineste te rog... (Luni, 13 aprilie 2015, 13:07)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

   ..."netepar". Adik obedientul, sclavul. Platitorul fara cracna. Asta e considerat "netepar".
   Socialisti pe toate forumurile astea.
   PS. Cand poluiticienii vor avea o structura transparenta de cheltuieli, anagajari, structuri, atunci sa considere cei care nu vor sa le platesca "partea leului" tepari. pana atunci, structurile astea sunt singurele "tzepare".
   • +1 (1 vot)    
    Ca oricare altul care se autodeclara (Marţi, 14 aprilie 2015, 11:51)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    "Atoatestiutorul", esti intr-o mare eroare: netepar e ala care nu da teapa firmei de la care ia marfa, adica o ia si o si plateste, nu ca teparii, care iau marfa si nu o platesc. Si sunt mult prea multi astia care nu platesc marfa pe care o iau!

    In Romania, nici un instrument sau modalitate de plata alta decat banii cash pe loc nu este 100% sigur, infailibil si usor de facut. De ex: un client firma - sa zic - iti solicita un mai compactor, care e peste 1000 de euro; nu stii firma, n-ai mai lucrat cu ea, ai urmatoarele posibilitati: ii ceri sa-ti faca plata in avans, prin Ordin de plata - firma respectiva trimite la banca pe cineva cu OP-ul, revine la birou si iti transmite OP-ul vizat de banca pe fax sau e-mail, ca sa certifice ca plata s-a facut, dupa care tu verifici ca informatiile cuprinse in OP sunt corecte si OP-ul nu va fi anulat de banca. S-au intamplat cazuri cand OP-ul transmis de "client" era falsificat sau scris in asa fel incat sa fie anulat? Da. Ce a urmat? Teapa! Ai dat marfa si ai ramas fara banii pe ea. In plus, a trebuit sa platesti TVA si impozit pe profit pentru teapa asta! Ce trebuie sa faci mai departe? sa dai firma in judecata, chiar daca ai aflat intre timp ca firma aia da tepe irecuperabile, deci mai cheltui si cu judecata si tot nu-ti recuperezi teapa luata. Ai fi putut sa dai marfa si "clientul" sa-ti dea la livrare un CEC sau un Bilet la ordin - ambele sunt o forma de plata care amana incasarea efectiva a banilor si pot fi fi tepe de plata. Singura modalitate de a te asigura ca iti iei banii pe marfa este plata in numerar la livrare, modalitate care este facila si clientului, ca are banii in casa si nu mai e nevoie sa mearga la banca si sa-i depuna, inainte de a efectua OP-ul. Mai multa birocratie, mai multa nesiguranta si scopul declarat al legii ramane neatins, ca nu va avea nici un efect asupra spagilor sau a banilor negri.
 • +2 (2 voturi)    
  globalizare,sclavia sub alta denumire (Marţi, 14 aprilie 2015, 0:27)

  rep [anonim]

  Cel mai bine a sintetizat un antevorbitor ,nu e vb de cit la % ia banca sau ca-i scump sau ieftin...e vorba de un formidabil control al maselor si am impresia ca nu izvoraste din capul iubitilor nostri politicieni ca nu ar fi nebuni sa-si taie craca de sub picioare,ci de dincolo(habar n-am daca de cei ce detin america sau nustiu ce tari prin europa)..cert e ca ai nostri(politicieni)stau drepti si pocnesc din calcii ca la armata in fata directivelor de mai sus(pe mine personal ma cam ia cu fiori)..am impresia ca acum se reincepe un nou ciclu al unei noi revolutii..cauzele incep sa se contureze din ce in ce mai clar,vom vedea cit va dura si cit de mare va fi..
 • 0 (0 voturi)    
  comisioanele interbancare sunt mici (Sâmbătă, 22 octombrie 2016, 11:35)

  noname [anonim]

  Chiar daca dorim sa ne cumparam un imobil sau orice alt lucru de valoare cu banii jos trebuie facuta tranzactia prin banca , spre exemplul eu cand am cumparat apartamentul am trimis banii pe contul vanzatorului si nu mi s-a luat decat 2 lei comision de catre banca . Ar fi fost culmea sa mi se ia comision in functie de suma pe care am platit-o pe imobil , iar daca suma se trimite de la o banca la alta dureaza maxim 5 lei . Problema este daca aveti toata suma pe card , niciodata sa nu va retrageti suma de la ghiseu din nu stiu ce cauza se ia 1% comision care este exagerat si in bataie de joc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by