Euro a continuat sa piarda teren in fata francului elvetieni, nefiind exclus ca pe termen scurt si mediu sa asistam la paritatea de 1:1 intre moneda unica si cea a Elvetiei. Cert este ca la cursul pe care il afiseaza Banca Centrala ca medie a tranzactiilor realizate pana la pranz, euro era cotat la 4,41 lei, iar francul elvetian la 4,27 lei.Dolarul SUA se intarise si el in fata leului, de la 4,15 la 4,17/leu. "Foarte discret, francul continua sa se intareasca in raport cu moneda unica. Marti dimineata, el a ajuns la un nivel care nu a mai fost intalnit de la sfarsitul lunii ianuarie, iar reuniunea Bancii Centrale Europene (BCE)de miercuri ar putea accentua aceasta tendinta", scrie presa elvetiana.

HotNews.roFoto: Hotnews

E drept, presedintele BCE, Mario Draghi, ar putea anunta miercuri continuarea programul sau de relaxare cantitativa, ceea ce s-ar traduce prin slabirea monedei euro, francul capatand astfel o si mai importanta sustinere.

La slabirea euro mai contribuie si situatia confuza a Greciei, al carei viitor in cadrul Eurogrupului are o nota consistenta de incertitudine, lucru care ii face e investitori sa stea deoparte fata de moneda unica.

Nu mai putin adevarat este ca in ciuda pronosticurilor pesimiste privind evolutia economiei Elvetiei dupa renuntarea de catre Banca Centrala la pragul de 1,2 euro/chf,indicatorii macro nu par sa confirme o criza in Tara Cantoanelor, iar francul si-a intarit si mai tare imaginea de moneda de refugiu . Pana si oficiali ai agentiei de rating Standard & Poor`s au declarat luni ca "socul unui franc puternic va fi mai putin daunator pentru economie decat s-a crezut".

"Cu o sarbatoare legala in Romania, leul a incheiat ziua de ieri aproape fara variatie in apropiere de 4,41/EUR, intr-o sesiune cu volume foarte reduse, dupa ce vineri s-a depreciat cu 0,2%. Lucrurile ar trebui sa se intoarca astazi la normal din prisma volumelor si uitandu-ne la calendarul zilei, ne asteptam la o sedinta fara variatii, dar cu Grecia din nou in centru atentiei. Ceva mai tarziu vor fi publicate datele privind evolutia comertului cu amanutul din SUA pentru martie, iar ING crede ca acestea ar putea contura viziunea pietelor cu privire la o posibila majorare a dobanzii Fed in iunie. Acesta va fi, probabil, evenimentul principal in a doua parte a zilei.

Agentia Standard & Poor`s a fost destul de indulgenta cu Romania vineri, spunand ca reducerea TVA la alimente ar fi partial compensata de cresterea economica "robusta", anticipata aproximativ 3% in urmatorii ani. S&P nu ia in calcul alte masuri propuse, care trebuie aprobate de Parlament, inclusiv reducerea cotei standard TVA, cu impact mai mare asupra veniturilor. Cu toate acestea, agentia a spus ca o reducere a rating-urilor ar fi posibila daca deficitul bugetar s-ar deteriora semnificativ fata de nivelul de 2,0-2,2% din PIB anticipat pentru anii urmatori. Acest lucru inseamna ca o inrautatire a perspectivei rating-urilor la negativ ar putea fi posibila la urmatoarea evaluare de anul acesta, avand in vedere ca ne asteptam ca Parlamentul sa aprobe noul Cod Fiscal asa cum a fost propus de guvern. Aceste comentarii au fost facute in contextul in care S&P a confirmat rating-ul Romaniei la BBB-, cu perspectiva stabila. Ar putea urma in aprilie o noua evaluare din partea Moody¬s¬, scriu si economistii subsidiarei locale a ING intr-un raport destinat investitorilor.