Legat de "discutia pe baza sesizarilor cu privire la controalele efectuate de ANAF, avand drept consecinta inchiderea activitatii unor operatori economici", asa cum este precizat in invitatia primita, vreau sa subliniez ca ANAF a informat in mod repetat ca acele cazuri in care publicul a fost informat ca s-au "inchis" afaceri pentru 2-3 lei gasiti in plus in casa, sunt pure inventii. Consider ca aceasta convocare a presedintelului ANAF de catre Comisia parlamentara a Senatului, pe marginea acestor inventii, este neavenita in contextul politicii guvernamentale actuale de combatere ferma a evaziunii fiscale, a ecplicat joi seful Fiscului Gelu Stefan Diaconu.

Gelu DiaconuFoto: AGERPRES

Redam mai jos mesajul primit de la seful ANAF:

"Din respect fata de institutiile democratice ale statului si opinia publica, doresc sa aduc cateva precizari legate de ultimele informatii vehiculate in mass-media cu privire la absenta mea de la dezbaterile din Comisia de buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat. Pe ordinea de zi a respectivei comisii, conform adresei primite, se afla proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala. In conditiile in care initiativa legislativa apartine exclusiv Ministerului Finantelor Publice, ANAF a participat la aceste dezbateri prin specialistii pe care i-am desemnat. Procesul legislativ este coordonat in cadrul ministerului de un alt secretar de stat prezent in toate situatiile de acest gen, care a fost informat asupra neparticiparii mele si cu privire la expertii nostri care vor asigura suportul de specialitate.

egat de "discutia pe baza sesizarilor cu privire la controalele efectuate de ANAF, avand drept consecinta inchiderea activitatii unor operatori economici", asa cum este precizat in invitatia primita, vreau sa subliniez din nou cateva aspecte:

1. ANAF a informat in mod repetat ca acele cazuri mediatizate excesiv, in care publicul a fost informat ca s-au "inchis" afaceri pentru 2-3 lei gasiti in plus in casa, sunt pure inventii.

2. Consider ca aceasta convocare a presedintelului ANAF de catre Comisia parlamentara a Senatului, pe marginea acestor inventii, este neavenita in contextul politicii guvernamentale actuale de combatere ferma a evaziunii fiscale.

3. ANAF este o agentie care aplica legea. Nu face legi si nu are voie sa actioneze altfel, in desfasurarea activitatii, decat respectand fara exceptie prevederile legale aflate in vigoare. Prin urmare, orice incercare de a trage la raspundere persoane sau institutii care nu fac decat sa aplice legea, facuta de cei in drept, nu este altceva decat un exercitiu de imagine.

Raman pe deplin increzator in rolul fundamental al institutiilor statului, inclusiv al Senatului Romaniei, in demersul nostru de combatere a evaziunii fiscale care este o premisa obligatorie pentru orice masura de relaxare fiscala, menita sa intareasca mediul de afaceri si sa asigure un cadru concurential onest si real", mai spune seful ANAF- Gelu Stefan Diaconu,