In saptamana care se incheie azi, leul si-a mentinut valoarea in fata monedei unice (4.41 lei/eur) si a francului elvetian (4,27 lei/chf), dar a castigat teren in fata dolarului SUA (de la 4,17/usd la 4,07/usd). Dolarul american a scazut fata de celelalte valute majore incepand de joi seara, afectat de anunturile economice slabe. Euro s-a intarit in dimineata de vineri, depasind nivelul de USD 1.0833/EUR, mentinandu-se in momentul redactarii in preajma acestuia. Forintul a continuat sa piarda teren fata de euro ajungand la 302.420/EUR in timp ce zlotul si coroana s-au tranzactionat in intervale inguste. Leul a deschis la 4.4085/EUR si a scazut pana la 4.4100/EUR.

Ministerul Finantelor a imprumutat joi intreaga suma planuita de doua sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate de zece ani platind un randament mediu de 3.20% si un randament maxim de 3.22%.

Contextul international

​Joi, oficiali ai Rezervei Federale au dat semnale diferite privind actiunile imediate ale bancii centrale. Vicepresedintele Fischer a declarat ca Fed va astepta sa vada o reluare a cresterii economice inainte de a creste ratele, presedintele Atlanta Fed a spus ca datele recente ar indica necesitatea amanarii unei actiuni iar presedintele Boston Fed, vorbind la Londra, a sustinut ca este favorabil unei asteptari mai indelungate. In schimb presedinta Cleveland Fed a declarat ca prefera ca Fed sa inceapa sa creasca ratele relativ curand.

Investitorii asteapta datele privind inflatia in martie in SUA estimand o crestere a acesteia pe seama preturilor in urcare ale combustibilior la pompa si raportul privind sentimentul consumatorilor, scriu economistii Piraesu Bank intr-un raport destinat investitorilor.

Randamentul obligatiunilor grecesti la 10 ani crestea ieri la un moment dat cu peste 1 punct procentual pe fondul stirilor potrivit carora tara ar cere amanarea platilor catre FMI. Directorul FMI Lagarde a negat ca s-ar putea acest lucru, in timp ce ministrul german de finante Schaeuble a pus accent ceva mai devreme pe nevoia de reforme in Grecia. Avand in vedere legaturile bancare puternice cu Grecia, divergenta leul fata de tendinta regionala sugereaza o miscare indusa de ordine comerciale. Licitatia puternica de ieri in contextul unei valori planificate mici nu pare sa fie o cauza din spatele aprecierii, in conditiile in care piata locala de obligatiuni a incheiat sedinta cu randamente in crestere. Cu un calendar relativ linistit pentru astazi, este de asteptat ca o directie pentru leu sa vina din partea stirilor privind Grecia, in contextul viitoarei intalniri de la Riga a ministrilor de Finante europeni. Ne asteptam la o consolidare dupa miscarea de ieri, cu un potential de depreciere pentru a ajunge din urma evolutiile regionale, noteaza si economistii ING.

Piata metalelor pretioase

Scaderea dolarului fata de celelalte monede majore in urma unui set de anunturi economice dezamagitoare privind economia americana a ajutat preturile metalelor pretioase sa creasca vineri dimineata. Aurul a depasit nivelul de 1,200.00 dolari pe uncie, argintul a urcat peste 16.40 dolari pe uncie, platina a fluctuat in jurul valorii de 1,160.00 dolari pe uncie iar paladiul a urcat pana aproape de 780.00 dolari pe uncie.