In editia sa de vineri, ziarul elen Kathimerini a publicat o informatie potrivit careia statele din vecinatatea Greciei ( Albania, Bulgaria, Cipru, Romania, Serbia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei) ar fi introdus masuri destinate sa minimizeze eventualele consecinte pentru sistemele lor bancare nationale, fortand subsidiarele bancilor grecesti din tarile respective sa-si reduca expunerea pe titlurile de stat elene, pentru a se proteja si a reduce riscul de contagiune in cazul in care negocierile intre Guvernul grec si zona euro nu se vor finaliza cu succes. Stirea a fost in topul celor mai citite, insa oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei au infirmat aceasta informatie.

Banca Nationala a Romaniei BNRFoto: Hotnews

Oficialul BNR spune ca de cand a inceput criza, bancilor elene li se acorda o atentie deosebita si ca media de solvabilitate a instututiilor de credit cu cpital elen este de 16%, acestea avand o calitate a activelor buna si o provizionare foarte buna. "Nu a existat nicio solicitare in sensul celei de care scrie presa elena, cel putin nu in Romania", mai spune oficialul citat.

BNR a stat in video-conferinte cu reprezentantii Autoritatii Bancare Europene si cateva ore pe zi in perrioadele mai sensibile, dar asemenea cereri nu au fost formulate. Bancile din Romania cu capital grecesc sunt Alpha Bank, Bancpost (detinuta de EFG), Piraeus Bank, Banca Romaneasca (detinuta de National Bank of Greece).

E drept, Grecia are de rambursat sume importante de bani catre UE si FMI (detalii aici), dar nu s-a pus problema carantine, mai spune oficialul BNR.