Cele mai importante declaratii ale Guvernatorului BNR:
- Era si timpul sa discutam despre drumul pe care il avem de parcurs catre zona euro.
- Ne-am stabilit aceasta tinta, e drept ca deocamdata mai mult printr-un acord verbal.
- De la o anumita data incolo, zilele intra in sac
- Se vorbeste in general despre convergenta durabila si din acest punct de vedere apare extrem de importanta convergenta reala
- In 2008 eram codasi in privinta respectarii criteriilor de la Maastricht. In 2015, suntem fruntasi
- Dupa experienta Greciei si Spaniei, UE a introdus noi indicatori de convergenta. De pilda, datoria sectorului privat, care inainte nu aparea.
- Cu exceptia pozitiei investitionale nete, Romania indeplineste toate criteriile. Stam mai bine chiar decat Cehia
- In privinta PIB/locuitor, suntem la jumatate din media europeana, dar suntem din pacate pe penultimul loc in UE
- Bulgaria, Cegia, Ungaria si Polonia nu au stabilite o data tinta de aderare.
- Noi am optat pentru 2019, an care nu a fost ales fara temei. Trebuie insa sa ne gandim foarte bine daca mentinem aceasta tinta si sa vedem ce avem de facut
- In prezent, cel mai mare pericol este incetatenirea ideii ca adoptarea euro e doar o schimbare de bancnota si ca e doar responsabilitatea BNR. E vorba de o schimbare culturala.
- Cu motivatii dintre cele mai bune, Romania obisnuieste de deraieze repede de la politicile macro. Vrem sa crestem mai repede, sa ne mearga mai bine cat mai repede, etc, uitand ca costurile acestor derapaje sunt foarte ridicate. E drept, in ultimii 25 de ani pot afirma acum ca nu am stat macroeconomic mai bine ca acum.
- Noi suntem uneori preocupati sa facem deficite bugetare cat mai mari si facem chiar o obsesie din asta
- Problema noastra e ca nu facem reforme structurale. Avem doua asemenea programe- unul cu Comisia si altul cu FMI- si ambele sunt intarziate
- Credibilitatea poate fi pusa sub semnul intrebarii daca angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiune detaliat, care sa aiba o sustinere explicita
- Din punct de vedere tehnic, adoptarea euro la 1 ianuarie 2019 ar presupune intrarea in ERM II la 1 ianuarie 2016 si participarea la aranjament pentru minim doi ani. E drept, mai persista incertitudini cu privire la nivelul cursului de schimb, din cauza interventiilor noastre.
- In ERM II e ca in antecamera sefului: trebuie sa stai nemiscat, sa nu cumva sa tremuri, ca nu mai intri. Si cu cat mai lunga e asteptarea, cu atat tentatia de a te misca e mai ridicata
- Dispărând ajustarea prin cursul de schimb toată povara politicilor economice cade pe fiscalitate, pe întreprinderi.
- Teoretic în cazul României nu va fi nevoie de mai mult de 2 ani de stat in ERM II, dar s-ar putea totuși să fie nevoie.
- Am colaborat exemplar până acum cu băncile cu capital grecesc cu cu supravegherea Băncii Naționale a Greciei.
- Analizele CE si FMI identifica lipsa infrastructurii ca obstacol major in calea cresterii economice
- Nu banii ne lipsesc ca sa facem autostrazi. Drumurile se fac cu ingineri de buna calitate. In plus, oportunitatile de finantare prin fonduri structurale nu sunt suficient fructificate. Sa ai bani gratis si sa nu ii iei....Ce pacat mai mare iti trebuie!?
- taieri de pensii
- taieri de salarii
- cresterea tva/impozite
- precarizarea muncitorilor prin flexibilizarea contractelor de munca
probabil numai ptr benere este o surpriza ca populatia, deci politicienii, nu doreste reforme "structurale"
Reforme structurale inseamna privatizarea sau inchiderea tuturor gaurilor negre din economie, gen oltchim sau cfr marfa, care sunt o sursa permanenta de capusare, nu platesc taxe la stat, tocmai la fondul de pensii si asigurari sociale, dau salariile cu mare intirziere, au 20 de directori la suta de angajati, etc, etc.
Reforme structurale inseamna eficienizarea administratiei, eficientizarea controlului (de exemplu cardul de sanatate), eficientizarea justitiei, etc, etc
Da' pentru cei ca tine, politica se opreste la ziua de miine si la stomac. Exact cum un copil mic nu poate intelege ca prea multe ducliuri ii fac rau pe termen lung desi lui i se pare ca ii fac bine, la fel si tu nu poti pricepe ca traiul pe datorie nu poate tine la infinit si de obicei se termina cu ajustari dureroase.
Ajustari pe care poti sa le faci brutal, ca in Romania lui 2010, sau incetisor, incetisor, gen reforma lui Ion Iliescu din anii '90-2000, sau ca Grecia zilelor noastre.
La conferinte zice CORECT, onorandu-si pozitia de Guvernator, la intalnirile cu Ponta sau cu guvernantii o da la intors si se fofileaza in afirmatii in care pratic nu spune nimic.
Azi il auzim vorbind corect despre aderarea la Euro, numai ca aseara Ponta a facut analiza celor 3 ani de guvernare si mai-mai sa "dam pe rascoale" de bine, de reforme facute, de progrese nemaivazute, de cresteri nemaintalnite in Europa, de BINE PSDist.....!!!
Nimic din toate astea nu vede si nu aude Dl Isarescu, uitati-va la el, vorbeste la modul impersonal, nu ajunge la nimeni niciodata mesajul lui.
Mi-amintesc bine ca a avut aceeasi atitudine in perioada inceputului crizei, cand deja la sfarsit de 2008 criza bantuia si in Romania, in timp ce Romania continua sa dea credtite cu buletinul sub privirea ingaduitoare a BNR si a Guvernatoprului Isarescu, care vorbea tot asa, despre generalitati, fara nimic CONCRET.
Acum vorbeste la fel, ca la o conferinta, care nici nu obliga, nici nu implica.
Vorba aceea: nu mai implic, nu ma complic...
Pacat, odata il vedeam cu totul altfel, dar nu este.
De ce la Conferinta asta NU participa Premierul Ponta, cine participa din partea Guvernului Romaniei?!
Astazi Primul Mincinos a fost extrem de ocupat cu frecatul mentei la Presedintie - tema de discutie cu Presu este extrem de apropiata si draga Primului Minicinos: cum alegem....
P.S.
Chestia asta cu generalitatile guvernatorului ma da pe spate - exista o propunere avansata, au fost facute niste programe si implementate de catre BNR - de aceea ce parea imposibil in 2008 este in 2015 posibil...In rest numai de bine sa auzim!
2....Drumurile se fac cu ingineri de buna calitate. In plus, oportunitatile de finantare prin fonduri structurale nu sunt suficient fructificate. Sa ai bani gratis si sa nu ii iei....Ce pacat mai mare iti trebuie!?
Doua obs. la pct.2 -
a. pacatul mai mare este acela de a minti neincetat...
b. numai daca vezi asfaltul turnat pe trotoar iti dai seama ca inginerul de drumuri si lucratorul -turnatorul- roman nu sunt in stare sa faca o treaba ca la carte...
Daca nema putirinta geaba chichirez galceava! - zice un proverb mai vechi.
Apoi Ponta ar trebui sa compenseze strecuratoarea bugetara...
Nu vom vedea...
"Raspunsuri" la conferinte de la Guvernatorul Isarescu sau la Antena 3 de la primul Ministru Ponta!!!
Un articol foarte bun in Romania libera!
http://www.romanialibera.ro/economie/finante-banci/adoptarea-euro--dupa-2022-375563