Cand, in toamna lui 2013, actionarul majoritar al fostei Romanian International Bank, Daniel Roberts, s-a prezentat in biroul supraveghetorului sef al sistemului bancar (Nicolae Cinteza) spunandu-i ca nu mai poate sustine propria banca, Cinteza a inlemnit. "Domnule Cinteza, nu mai pot sustine banca, luati-o!", i-a spus Roberts, sec. Timp de doua luni au durat cautarile si gasirea unui investitor care sa preia RIB. Discutii au existat si cu banci romanesti, dar nu s-au inteles la pret. "Ce a tinut in loc vanzarea a fost capacitatea actionarului de a intelege ca banca lui nu mai valoreaza cat valora in 2008. Aici a fost dificultatea in a vinde bancuta aceasta mica. Au existat solicitari de a o vinde, chiar si de pe plan local. A fost o oferta foarte buna la un moment dat, insa au tinut sus nivelul de pret", isi aminteste Cinteza. In cele din urma, RIB a fost preluata la finalul anului 2013 de grupul polonez Getin Holding si va opera incepand de marti sub numele de Idea Bank.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inainte de preluarea de catre polonezi, RIB era controlata de omul de afaceri american Daniel Roberts si de fosta sotie a acestuia. Cei doi detineau fiecare cate 44,7% din actiuni. Banca a intrat pe piata romaneasca in 1998, RIB incheind 2014 cu un profit net de 22 milioane de lei, dupa ce in 2013 fusese pe pierdere.

  • Cine este Leszek Czarnecki, fondatorul Getin Holding: recordman mondial pentru scufundari intr-o pestera submarina

Grupul financiar Getin Holding, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, preluase in 2014 compania VB Leasing intr-o tranzactie estimata la 55 milioane de lei. Cu o avere estimata de Forbes la 1,4 miliarde de dolari, Leszek Czarnecki este unul dintre cei mai bogati oameni din Polonia, controleaza un imperiu financiar in Europa de Est si detine recordul mondial pentru scufundari intr-o pestera submarina. Czarnecki (51 de ani) a facut avere dezvoltand in anii '90 cea mai mare companie de leasing din Polonia, pe care a listat-o in 2000 la bursa de la Varsovia si a vandut-o un an mai tarziu catre banca franceza Credit Agricole pentru 280 milioane de dolari, potrivit Forbes. De atunci, el si-a extins afacerile in Ucraina, Rusia, Belarus si in final Romania.

Czarnecki s-a plasat pe locul al patrulea in cel mai recent top Forbes al miliardarilor din Polonia. Doctor in economie, omul de afaceri este actionar majoritar la Getin Holding, vehiculul prin care a preluat RIB. El controleaza de asemenea Getin Noble Bank, a sasea banca din Polonia dupa active(13,5 miliarde euro).

O afacere mai noua a miliardarului polonez este fondul de investitii Open Finance TFI, prin care cauta oportunitati in zona actiunilor, obligatiunilor, pietelor valutare si fondurilor mixte, potrivit Forbes.

Site-ul personal al lui Czarnecki este dedicat scufundarilor si explorarii pesterilor si coridoarelor submarine. El a stabilit in 2009 recordul mondial pentru scufundari in pesteri submarine, explorand 17 kilometri din complexul Dos Ojos (Mexic) intr-o sesiune de 10 ore, la o adancime medie de 72 metri.

Schimbari in structura sistemului bancar romanesc in ultimii ani

  • Intesa Sanpaolo Group a finalizat fuziunea subsidiarelor bancare din România - Intesa Sanpaolo Bank şi CR Firenze (octombrie 2012)
  • Libra Internet Bank a trecut din grupul bancilor cu capital majoritar romanesc in categoria institutiilor de credit cu capital privat majoritar strain, ca urmare a consolidarii pozitiei de actionar majoritar a Fondului American Broadhurst Investments, prin majorari succesive de capital social;
  • Raiffeisen Bank a preluat portofoliul de retail al Citibank Romania, dupa decizia acesteia de a se retrage din zona operatiunilor cu persoane fi zice;
  • In  iunie 2012, Emporiki Bank devine Credit Agricole S.A , dupa ce BNR si-a dat acordul pentru cumpararea pachetului de actiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din Romania de catre Credit Agricole S.A.
  • Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus Public Company Limited active incluzand credite si colateralul aferent, cash si alte active lichide, precum si depozite ale clientilor;
  • The Royal Bank of Scotland plc si RBS Bank Romania au fuzionat prin absorbtie, operatiunea fi ind finalizata la inceputul lunii septembrie 2013. Ca urmare a fuziunii, RBS Bank Romania (banca absorbita) si-a schimbat regimul juridic, trecand de la statutul de filiala la cel de sucursala a The Royal  Bank of Scotland plc, noua entitate devenind operationala imediat;
  • ATE Bank Romania s-a divizat, o parte semnifi cativa a activelor si pasivelor sale fi ind transferata catre Piraeus Bank Romania, in timp ce partea ramasa a fost preluata de catre un investitor privat autohton- actionarul majoritar al Bancii Romane de Credite si Investitii;
  • Operatiunile Millenium Bank din Romania au fost preluate de OTP Bank
  • Incepand cu 26 mai 2014, Banca Italo Romena a devenit Veneto Banca, urmare a fuziunii prin absorbtie a acesteia de catre banca-mama Veneto Banca
  • Volksbank Romania a fost in sfarsit vanduta, dupa  eforturi care au durat mai multi ani de zile. Cumparatorul este Banca Transilvania
  • Nextebank se afla in discutii cu Directoratul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) pentru a stabili conditiile unei potentiale fuziuni,
  •  UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing au achizitionat portofoliul de retail al RBS Romania
  • La finele lui 2013, grupul polonez Getin Holding preia integral Romanian International Bank;
  • TBI Bank EAD Sofia si-a inceput activitatea pe piata romaneasca, prin deschiderea unei sucursale locale;
  • Finicredito - Sucursala Romania si-a schimbat numele in Montepio Credito - Sucursala Romania;
  • Caixabank - Sucursala Bucuresti si-a incetat activitatea in Romania in 2013

Ce s-a schimbat in timpul crizei in clasamentul bancilor

Intre 2008-2014, cea mai mare banca din Romania, BCR, a pierdut din cota de piata aproape 4 puncte procentuale, de la 20,35% la 16,61%, in timp ce BRD, ocupanta pozitiei a doua, a coborat cu mai putin de un punct, de la 13,14% la 12,39%, potrivit unei analize a Mediafax. In schimb, Banca Tranilvania (TLV), care era deja locul trei, si-a majorat cota de piata de la 7,2% la 9,7%, inregistrand cea mai mare crestere organica din sistemul bancar.

Spre desosebire de primele doua banci, care si-au ajustat portofoliile in primele noua luni de anul trecut, ramane de vazut daca in ultimul trimestru al anului trecut institutia de credit din Cluj-Napoca a scos vreun portofoliu de credite in afara bilantului, asa cum a solicitat banca centrala.

Pe de alta parte, Banca Transilvania a semnat la finele anului trecut un acord de preluare a Volksbank Romania, care detinea in septembrie 3,62% din activele bancare, in scadere de la 5,25% in ianuarie 2012 si 3,81% in decembrie 2013.

Pe pozitia a patra se plaseaza Raiffeisen Bank, cu o cota de piata de 7,48%, urmata de CEC Bank, care si-a majorat usor cota de piata, de la 7,08% la 7,28%. Raiffeisen Bank a preluat in 2013 portofoliul de peste 100.000 de clienti detinut de Citibank Romania.

Cota de piata a UniCredit Tirac, a coborat cu 0,5 puncte procentuale chiar in primul trimestru din 2014 (externalizari si vanzari de credite), pentru a reveni usor pana in septembrie, la 7,17%, ceea ce o plaseaza pe pozitia a sasea. Grupul bancilor cu o cota de piata de peste 5% este incheiat de ING Bank Amsterdam Sucursala Bucuresti, care detine o cota de 5,73%, in crestere de la 4,52% in ianuarie 2012 si 5% la fnele lui 2013.

Grupa bancilor cu o cota de piata intre 1 si 5% este condusa de Alpha Bank, cu o cota de piata de 4,68%, in crestere de la 4,51% in 2012, urmata de Bancpost (3,35% - stabil), Piraeus (2,59%, usoara crestere), Citibank Europe Sucursala Romania (2,2%), Garanti Bank (2,08% fata de 1,75%), Banca Romaneasca (1,91%, usoara scadere), Credit Europe (1,3%, usoara scadere) OTP Bank (1,29%, usoara crestere), Intesa Sanpaolo (1,4%) si Veneto Banca (1,29% fata de 1,195).

In septembrie anul trecut, Eximbank figura cu o cota de piata de 0,98%, comparativ cu 1,05% in 2012 si chiar 1,2% in iunie 2014, in timp ce Banca Carpatica a coborat la 0,94%, de la 1,3% in 2012.

Topul bancilor este incheiat de Millennium Bank (0,7%), care a fost preluat intre timp de OTP Bank, BCR Locuinte (0,66%), Marfin Bank (0,64%), Bank of Cyprus Sucursala Romania (0,45%), ProCredit Bank (0,44%), RBS Sucursala Romania (0,38%), Credit Agricole Bank (0,35%), Leeumi Bank (0,34%), RIB (0,30%), Nextebank (0,29%), Creditcoop (0,25%), Banca Romana de Credite si Investitii (0,19%), Bloom Bank Sucursala Romania (0,15%), Banca Feroviara (0,15%), Raiffeisen Locuinte (0,12%), TBI Bank sucursala Bucuresti (0,11%), BNP Sucursala Bucuresti (0,11%) si Porsche Bank (0,09%).