Romania a avut in primul trimestru un excedent bugetar de 4,89 miliarde lei, reprezentand 0,69% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor anuntate de Ministerul Finantelor Publice. Veniturile bugetului general consolidat au fost de 54,95 miliarde lei (7,8% din PIB) au fost cu 12,6% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, se arata in comunicatul Finantelor. Desi binevenite, aceste cresteri (care lasa un confortabil spatiu fiscal Guvernului) nu reprezinta cresteri organice, ci mai degraba este efortul ANAF de imbunatatire a clectarii, efort pe care va fi dificil sa il mentina anual in acest ritm.

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (+20,8% ), accize (+11,4%), impozitul pe venit (14,6%), venituri nefiscale(+21,2%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au crescut doar cu 0,5% fata de anul anterior reflectandu-se masura de reducere cu 5 pp a contributiilor angajatorilor.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 6,6%, in timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,4%.

Pe partea de cheltuieli, bugetul general consolidat a inregistrat 50,1 miliarde lei, aceste cheltuieli fiind mai mici in termeni nominali cu 0,6% fata de aceeasi perioada din anul precedent, respectiv 0,3% pp ca pondere in PIB.

In structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri semnificative la subventii (-3,4%), bunuri si servicii (-3,1%), iar cea mai mare diferenta inregistrandu-se la dobanzi (-34,1%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat la nivel maxim istoric.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 3,42 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, in crestere usoara (+2,5%) fata de nivelul investitiilor aferent aceleasi perioade a anului precedent.

Din total, veniturile fiscale au fost de 34,87 miliarde lei, din care impozitul pe profit, salarii, venit si castiguri din capital au insumat aproape zece miliarde de lei.

Dupa ce veniturile bugetare au crescut peste asteptari, Guvernul a decis reducerea TVA la alimente, de la 1 iunie, la 9%, de la 24% in prezent.

Guvernul s-a angajat pentru acest an sa se incadreze intr-un deficit de 1,83% din PIB.

"Guvernul a incheiat T1 2015 cu un surplus bugetar de 4,9 miliarde lei (0,7%/PIB), aproape dublu fata de excedentul de la finalul lunii februarie, de 2,3 miliarde lei (0,3%/PIB). Credem ca vom asista la o reeditare a executiei bugetare din 2014, cand aproape tot deficitul programat pentru acel an a fost generat in decembrie. Veniturile bugetare raman puternice si au urcat cu 12,6% in T1 2015 fata de anul precedent, mult peste cresterea de 3,4% programata pentru tot anul in legea bugetului, evolutie sustinuta de incasarile din TVA care urca pe fondul unei camapanii nationale impotriva evaziunii. Daca ritmul poate fi sustinut, atunci ar veniturile in plus ar compensa partial efectele taierilor de taxe", spun economistii ING Bank intr-un raport destinat investitorilor.