Ordonanta de Urgenta care defineste bacsisul si care stabileste situatiile in care ANAF poate suspenda activitatea firmelor a fost publicata in Monitorul Oficial

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 28 aprilie 2015, 12:48 Economie | Finanţe & Bănci


Ordonanta de Urgenta 8/2015 care stabileste situatiile in care pot fi sanctionate de catre ANAF firmele care sunt gasite cu nereguli a fost publicata marti in Monitorul Oficial. Actul normativ defineste si bacsisul. "Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar", se arata in ordonanta de urgenta.

Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct. Operatorii economici stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. In cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii. Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

La ora inceperii programului de lucru, trebuie asigurata inregistrarea sumelor de bani detinute de personalul operatorului economic care isi desfasoara activitatea in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens. Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru, nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali. Modelul, continutul registrului de bani personali, precum si procedura de inregistrare a acestuia la organul fiscal se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

La solicitarea organelor de control, atunci cand se afla in incinta unitatii de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor in care isi desfasoara activitatea si in timpul programului de lucru, personalul operatorului economic este obligat sa prezinte sumele de bani detinute.

Prin suma nejustificata se intelege contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate pentru care nu s-au emis bonuri fiscale, valoarea bacsisurilor incasate pentru care nu s-au emis bonuri fiscale, diferenta pana la pretul de vanzare a bunului sau tarifului cu o valoare inferioara.

In cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, pana la repunerea in functiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special, intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita chitante, in conditiile legii, pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientului. Obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special nu se aplica operatorilor economici care desfasoara activitatea de transport in regim de taxi

Prin unitate de vazare a bunurilor sau de prestare a serviciilor se intelege suprafata destinata accesului consumatorilor pentru achizitionarea produsului/serviciului, expunerii/prelucrarii/depozitarii produselor oferite, prestarii serviciilor, incasarii contravalorii acestora si circulatiei personalului angajat pentru derularea activitatii.

Ce amenzi pot primi firmele gasite cu nereguli si cum poate fi suspendata activitatea


    1. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv , din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu avertisment, fara aplicarea sanctiunii complementare.
    2. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei  este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de  3% , din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.
    3. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei  este cuprinsa intre 300 lei  si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.
    4. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei  este cuprinsa intre 300 lei  si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 3%  din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni.
    5. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.
    6. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei  si  mai mare de 3%, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situatiile prevazute mai sus a fost aplicata sanctiunea la prima abatere, in cadrul termenului de 24 de luni.
    7. Pentru situatiile prevazute la punctele 4 si 6, daca operatorul economic achita atat amenda, cat si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara (suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea in care s-a constatat contraventia) inceteaza de drept in termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.

Dispozitiile referitoare la stabilirea si sanctionarea contraventiilor intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii ordonantei de urgenta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33849 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Penibil. (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:08)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Un vax pesedist. Mita cand se impoziteaza? Dar plagiatul si hotiile electorale?
  • +3 (3 voturi)    
   gunoaie politice (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:44)

   florcren [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   plagiatul si hotiile la alegeri se platesc
   • +5 (5 voturi)    
    pe naiba (Marţi, 28 aprilie 2015, 14:55)

    Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui florcren

    nu au platit nimic
  • +1 (1 vot)    
   imbe... manifesta! (Marţi, 28 aprilie 2015, 20:44)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   1. personalul operatorului economic este obligat sa prezinte sumele de bani detinute. Adica ANAF are drept de PERCHEZITIE????? de ce ne mai trebuie procurori si legi?
   2. restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Adica daca las CINCI BANI pe tejghea la paine trebuie emis bon fiscal?? Are idio... limita?
   3. In cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, pana la repunerea in functiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special, intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita chitante,!!! Registru special la covrigarie? de unde apar super-inteligentii astai?
 • +4 (6 voturi)    
  Bacsisul pe nota de plata! (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:34)

  qwerty srl [utilizator]

  Sa ne tinem bine acum pentru ca, cel mai probabil, va aparea pe nota de plata un 'Serviciu' distinct de 10-12-15% pe care vom fi nevoiti sa-l platim. Si uite asa, o plata voluntara, in functie de gradul de satisfactie al clientului, dar nefiscalizata se transforma intr-o plata obligatorie, dar fiscalizata. Noroc ca va scadea TVA la mancare si bauturi nealcoolice ca sa mai acopere din diferenta. Hahaha! Ce gluma buna am scris acum pe final!
 • +5 (5 voturi)    
  Registru de bani personali... (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:48)

  Coddy [utilizator]

  Pentru ca stiti de ce au inchis unele magazine? I-au cotrobait pe vanzatori in buzunare si daca au gasit X lei au considerat ca aceia au venit din vanzarea fara a emite bon fiscal... Cu ce drept si-au bagat mainile in buzunarele lor si in gentile lor? Nu stiu, dar mie imi pare un pic deplasat...
 • +3 (3 voturi)    
  Dr. Ponta, cita aritmetica stiti? Da' guvernu'? (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:48)

  ofCAER [utilizator]

  "7. Pentru situatiile prevazute la punctele 4 si 6, daca operatorul economic achita atat amenda, cat si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara (suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea in care s-a constatat contraventia) inceteaza de drept in termen de 24 de ore..."
  Pct.4: "... amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei".
  Pct.6: "...amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei".
  Rezulta: daca patronii nu vor sa aiba unitatea inchisa 30 de zile, platesc (4) 150.000 - 200.000 lei respectiv (6) 250.000 - 300.000 lei! Cit e de simplu si de lesne de aplicat! Si prostu' de mine habar nu aveam cit cistiga circiumarii si hangii si bacanii in Romania lu' dr. Ponta!!! Pai si sa le mai las io bacsis?! S-astepte...
  Ordonanta asta mi se pare mie ca are damf de Harvard - hahaha.
 • +8 (8 voturi)    
  munca in zadar (Marţi, 28 aprilie 2015, 14:32)

  B.T. Alexandru [utilizator]

  Publicarea in MO a Ordonantei care defineste bacsisul + alte prevederi face niste modificari alambicate la Ordonanta din decembrie care modifica regimul de utilizare al caselor de marcat fiscale.
  O dezbatere serioasa, consistenta in timp ( nu 10 zile in timpul sarbatorilor de iarna), consultari serioase cu oranizatiile patronale, puteau genera o legislatie asezata, durabila, necontestabila si aplicabila.
  Acum suntem in fata unei bulversari a mediului economic care se aplica peste cateva zile, pompieristic, pe nepregatite. Daca firmele vor sta zile intregi sa studieze legislatia si sa puna cap la cap modificarea modificarii, apoi sa se apuce sa faca regulamente cu destinatia banillor, sa faca registre cu banii, sa inregistreze aceste registre la fisc ( dupa ce apar normele !) atunci aceste firme trebuie sa inchida activitatea ca sa faca birocratie. Altfel nu pot sa faca decat riscând controale si amenzi.In ultimii ani nici un ministru de finante nu a reusit sa stapaneasca propriul aparat functionaresc.
  Acest aparat il conduce pe ministru si acest aparat isi conserva privilegii, mentalitati si un stil de lucru arhaic pentru o economie performanta. Acest aparat nu acepta ca functionarii publici organizati in ministere au datoria de de a ajuta mediul economic sa functioneze eficient ( cu profit), corect (in concurenta) si legal ( sa plateasca taxele). Ei se comporta ca un aparat represiv de adunare a dijmei si trateaza cu ostilitate actorii economici ca prezumtivi infractori. Iar rolul politicienilor ( acestor politicieni) in discutiile din media au acelasi efect cu debaterea conflictelor dintre Oana Zavoreanu si mama sa.
 • +8 (8 voturi)    
  ... (Marţi, 28 aprilie 2015, 14:54)

  Sarmis [utilizator]

  Sa vedeti acum excedent bugetar si autostrazi Bucuresti-Paris si retur cu 10 benzi.

  Noroc ca s-au gandit sa impoziteze bacsisul chelneritelor.
  • +3 (3 voturi)    
   Corect! (Marţi, 28 aprilie 2015, 17:10)

   kolo1 [utilizator] i-a raspuns lui Sarmis

   Asta în timp ce popii fac averi ilegale de milioane fără să-i știe nimeni. Dar bacșișul unei chelnerițe trebuia musai impozitat!
 • +9 (9 voturi)    
  de rah at (Marţi, 28 aprilie 2015, 14:57)

  Obama [anonim]

  O lege inaplicabila.

  1. In 90 % din cazuri cand las bacsis ma si ridic de la masa. Cui va mai aduce ospatarul bon fiscal?
  2. Daca si vreau bon sau il astept, il voi pune pe ospatar sa faca un drum in plus sau sa ma intrebe inainte: Doriti sa lasati bacsis? In orice situatie calitatea serviciilor va scadea.
  3. Cum poate stii un patron de restaurant cati bani are efectiv in buzunar un angajat? Normal ar fi sa fie amendat cel care umbla cu banii, respectiv ospatarul, casierul sau barmanul. Nu poti sanctiona localul pentru ce face angajatul. Atata vreme cat nu e minor sau fara drepturi civile raspunderea ar trebui sa fie a angajatului.
  4. Cu aceasta lege orice firma din romania este la mana angajatului. Vine unu cu 301 la el in buzunar si uite necazu. Asta da comunism.
  5. Nu se specifica nicaieri cum se plateste impozitul de 16 %. Sunt zvonuri ca s-ar retine la sursa. dar in Ordonanta nu se specifica.
  6. Daca tot sunt fiscalizate ciubucurile... Vor fi ele recunoscute de banci pentru un eventual credit?
  7. Ce va face anaf daca verificand banii unei caiere de la un hipermarket va gasi in portofel 1000 RON (pe care nu i-a declarat la caiet dimineata). Va inchide tot lantul respectiv? Sau va inchide ochii? Cum poti fanctona o firma care nici macar nu e din ROmania fiindca un angajat nu declara o suma?
  8. Guvernul prezuma ca toti angajatii sunt corecti (vor bona bacsisul, vor declara sumele avute aupra lor, vor da buna ziua), in tip ce sanctiunile sunt ale firmelor. Ca si cum toti angajatii romani sunt niste handicapati care pentru 5 lei se arunca in cap fara sa analizeze ce fac.
 • +3 (3 voturi)    
  Bacsisul in USA (Marţi, 28 aprilie 2015, 15:35)

  gigi marga [anonim]

  Teoria e "simpla":
  - se da bacsis daca ai fost multumit de serviciile oferite;
  - toti ospatarii primesc bacsis!
  - bacsisul este impozitabil;

  Aplicarea:
  - esti impozitat la cat ai raportat ca ai primit dar NU mai putin de 6%! Concret: daca ai vanzari de 1000USD si rapotezi mai putin de 60USD bacsis, esti impozitat la 60; daca raportezi mai mult, la cat raportezi.

  Restaurante:
  - in general bacsisul acordat pleaca de pe la 8-10% minim;
  - in general ospatarii au un salariu de baza MINIM pe economie (adica o medie de vreo 8-9USD/ora);
  - din cate stiu eu multi pun bacsisul la comun si apoi este impartit intre toti (inclusiv bucatari);
  - bacsisul este preferat sa fie lasat cash, in acest fel castigul peste 6% este net; daca este lasat de pe cartea de credit - voie buna :) nimic de ascuns!
  - unele restaurante prefera sa "ajute" clientul si ii specifica pe factura cat ar reprezenta un bacsis de 15%, 18% sau 20% (deh, stim cu totii ca americanii sunt prosti si nu stiu sa calculeze :)) dar in final tot clientul este cel care decide daca si cat lasa. Si aici intervine "paradoxul" - daca nu lasi nimic, personalul tot va fi nevoit sa plateasca impozit la cei 6% minim pe care se considera ca i-a primit. In realitate cred ca astfel de "probleme", cand apar, sunt compensate din plin de bacsisul mai mare de 6%. Oricum, personalul face tot posibilul sa te simti cat mai bine si sa pleci multumit stiind ca numai atunci lasi bacsis (> 6%)!

  P.S. nu am lucrat niciodata in domeniu, deci sunt numai supozitii
 • +3 (3 voturi)    
  Nelamurire (Marţi, 28 aprilie 2015, 16:11)

  Observer [anonim]

  Daca dau fetei care m-a servit o ciocolata, cum se impoziteaza?
  • +2 (6 voturi)    
   Simplu! (Marţi, 28 aprilie 2015, 17:38)

   qwerty srl [utilizator] i-a raspuns lui Observer

   Se duc inspectorii ANAF la 3 magazine mari, iau pretul ciocolatei respective și fac o medie ponderata cu cota de piață a magazinului și la rezultat se aplica impozitul!
   • +2 (2 voturi)    
    pai... (Miercuri, 29 aprilie 2015, 11:51)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui qwerty srl

    Daca e ciocolata de casa home made, fac sondaj de pret la clubul gospodinelor care nu fac parte din asociatia femeilor manager de succes?
    • 0 (0 voturi)    
     :) (Miercuri, 29 aprilie 2015, 12:34)

     qwerty srl [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Bine că măcar tu ai sesizat tonul ironic, că alții...
 • +5 (5 voturi)    
  ce mai urmeaza? (Marţi, 28 aprilie 2015, 16:47)

  terka [utilizator]

  gulagul ?
 • 0 (0 voturi)    
  guvernare de bacsis !!! (Miercuri, 29 aprilie 2015, 8:51)

  andreesanu [utilizator]

  Marea preocupare a guvernului a ramas BACSISUL !!!,ce autostrazi ??,ce sanatate ??,ce invatamint ??,ce locuri de munca ???,bacsisul e ultima speranta a guvernului Ponta in materie de reglementare.
 • +2 (2 voturi)    
  Neconstitutional (Miercuri, 29 aprilie 2015, 10:37)

  Liana Tauberg [anonim]

  Asta e o lege neconstitutionala,. Cum vine treaba cu perchezitia chelnerilor? Cine are dreptul sa perchezitioneze in buzunare un ospatar, sau un vanzator? Pentru perchezitie trebuie mandat... Altfel e ilegala. Punct. Avocatul poporului ce spune?
  • +2 (2 voturi)    
   bacsis (Joi, 30 aprilie 2015, 1:39)

   liviusmaximus [anonim] i-a raspuns lui Liana Tauberg

   Enormitati sau tampenii:
   - sa definesti BACSISUL prin OUG :).
   - sa definesti domeniile de aplicare cu " ETC...".
   - sa presupui ca oamenii accepta sa ii buzunaresti fara mandat.
   - sa presupui ca daca omul are bani in buzunar sunt "bacsis". Daca-i imprumutul de la vara-sa returnat in timpul programului unui ospatar ? sau sunt banii proprii scosi de la bancomat in pauza de pranz ? pot fi confiscati doar pt ca te numesti tu gica antifrauda ?
   -sa faci "registre inregistrate la fisc" pt activitati imposibil de inregistrat. daca se strica o casa de marcat, faci registru special si emiti chitante de mana...hai domne, se poate...1 paine, 1 leu, 1 chitanta, 5-7 minute.
   - camerista de la hotel tre sa mearga la sefu sa ceara bon cand primeste un banut ?
   - baiatul care-mi face plinul si imi spala parbrizul, imi da bon de la casa din peco sau de la mama sa de acasa ?
   - daca vrei sa fiscalizezi niste bani aflati in zona gri, trebuie sa actionezi cu tact si inteligenta. cu bocancii si cu hei-rup-uri pionieresti obtii contrariul. si mai esti si amuzant mai nene ponta. o sa ingropi statul in procese si o sa-ti creasca statisticile pe insolvente si radieri de firme. si atat.
   - cand il vezi pe sova sa-l intrebi daca si cati bani s-au platit la bechtel !
   - cand te uiti in oglinda sa iti spui daca ai incasat banii de la kazmunai pt rompetrol !
   - cand il vezi pe hrebenciuc, sa-l intrebi daca...
   - cand radiezi datorii de sute de milioane la "regii autonome" sa compari cu estimarile de venituri suplimentare din impozitarea "bacsisului" . cum sa dai mai lege cu tremenul "BACSIS" ? :))) haios foc.
 • 0 (0 voturi)    
  Impotriva Impozitarii Bacsisului (Miercuri, 6 mai 2015, 13:05)

  Impotriva Impozitarii Bacsisului [anonim]

  Aceasta pagina se adreseaza coalizarii impotriva OUG 8/2015: https://www.facebook.com/impotriva.impozitarii.bacsisului


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by