Statistica a numarat numarul grupurilor de firme care opereaza pe piata romaneasca, gasind 44.575 asemenea grupuri, din care 5248 erau rezidente si 39.327 erau grupuri de firme multinationale ( dintre acestea, 60 controlate din interior, respectiv 39.267 controlate din strainatate), se arata intr-un comunicat transmis joi de INS. In cadrul grupurilor de firme rezidente majoritatea sunt cele formate din doua sau trei intreprinderi, iar un grup de firme din trei activeaza in comert, mai arata datele INS.

Mai exact, din totalul grupurilor de intreprinderi, cel mai mare procent de grupuri de intreprinderi au fost identificate in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (31%), sectiunea constructii (13%), sectiunea industria prelucratoare (11%).

Grupurile de firme rezidente activeaza in comert (21%), industria prelucratoare (12%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11%) si constructii (11%).

Raportat la ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de companii aflate in Romania sunt controlate din Germania, Olanda sau Austria.

In functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (15,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Olanda (12,6%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Austria (11,4%).

In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (7,4%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2,5%) si in sectiunea activitati profesionale, stiintifice si tehnice (2,4%).

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Olanda, 4,8% se regasesc in industria prelucratoare, 2,3% in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor si 1,5% in sectiunea informatii si comunicatii. Subgrupurile de intreprinderi controlate din Austria domina in industria extractiva (2,8%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2,4%) si in sectiunea industria prelucratoare (2,4%).