Ministerul Finantelor Publice vrea sa lanseze la finele lunii proiectul de lege pentru transformarea EximBank in banca de dezvoltare, care ar putea deveni functionala in 3-4 luni de la promovarea legii, statul suplimentand capitalul de risc al bancii, potrivit secretarului de stat MFP Enache Jiru. "Am promovat la inceputul lunii martie un Memorandum pentru transformarea EximBank in banca de dezvoltare. Am studiat mai multe modele din tarile vecine; ne apropiem cel mai mult de modelul polonez. Speram ca la sfarsitul lunii mai sa venim cu un proiect de lege care va modifica statutul EximBank si care va pune bazele unei banci de dezvoltare. (...) Mergem putin spre modelul de dezvoltare al creditului pentru studenti- pentru dezvoltarea sectorului universitar privat, dar si al fermierilor si al IMM-urilor", a declarat Enache Jiru intr-o conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Enache Jiru, consilier al lui Mugur IsarescuFoto: MFP

Asculta mai jos interventia lui Enache Jiru la conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania:

Descarca fisierul audio in format MP3

El a aratat ca statul a optat pentru transformarea unei banci existente in banca de dezvoltare, respectiv EximBank, intrucat aceasta are experienta locala, iar extinderea sa nu implica bani de la buget, care ar fi fost necesari in cazul constructiei unei entitati noi.

Enache Jiru a mentionat totodata ca statul detine un capital de risc la EximBank, care va fi suplimentat. "Statul are oricum un capital de risc la EximBank, in baza acestuia EximBank isi asuma riscul. Vom suplimenta resursele la capitalul de risc, astfel incat sa cream spatiul de risc pentru noua banca de dezvoltare", a mai spus Enache Jiru.

Acel capital de risc, de circa 1,5 miliarde lei, poate fi plasat in creditare printr-o paleta mai larga de instrumente. In acest context, aria de activitate a bancii se va extinde, precum si sectoarele unde va fi prezenta.

In acest moment, Eximbank este o instituţie cu regim special, acţionând atât în numele statului, pentru emisiune de garanţii, cât şi în nume propriu prin creditarea companiilor.

Misiunea iniţială a băncii, care se adresează exclusiv persoanelor juridice, a fost susţinerea exportatorilor, dar ulterior obiectul de activitate al EximBank s-a extins către aproape întreg mediul de afaceri.

Discutiile privind infiintarea unei banci de dezvoltare dureaza de cativa ani, in prima faza Statul avansand ideea transformarii CEC Bank in banca de investitii. Conducerea CEC Bank dar si BNR nu au privit cu ochi buni aceasta idee, convingand guvernantii sa opteze pentru Exim ca viitoarea banca de dezvoltare.