In luna martie 2015, salariul mediu brut a fost de 2.529 lei,iar cel net a fost de 1.829 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 98 lei, arata datele transmise joi de Statistica. Salariile cele mai mari s-au castigat in domeniul fabrigarii tigaretelor (5.799 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (995 lei). Sa ne uitam insa si la un alt aspect legat de salarii. Cat de calificati sunt lucratorii romani si cum au evoluat din 1991 incoace ponderea lucratorilor slab, mediu si cu inalta calificare?

Ponderea lucratorilor slab calificatiFoto: Hotnews

Inainte de asta, aveti mai jos un grafic cu evolutia salariului mediu in lei si euro din februarie 2007 pana in februarie 2015. Calculul in euro s-a facut la cursul mediu comunicat de BNR pentru fiecare luna in parte (nu cursul de la sfarsitul lunii, deci).

Si acum sa ne uitam la calificarile lucratorilor romani. Datele pentru 2015 le aveti mai jos, sunt luate de pe ilo.org. Acest grafic nu ne spune mare lucru decat daca ne uitam putin comparativ. Unde eram in 1991 si unde suntem acum

In 1991, situatia statea ca mai jos:

Observam ca ponderea lucratorilor cu slaba calificare a crescut cu viteza mai mare decat a crescut ponderea celor cu calificari inalte. Pentru a putea face o comparatie cu alte tari, ganditi-va ca ponderea lucratorilor inalt calificati atinge 60% in Luxemburg (se apropie si Singapore de aceasta cifra), urmate de Elvetia si de Israelcu jumatate dintre lucratori fiind inalti calificati.

Ca idee, in toata aceasta perioada (1991-2015), lucrurile au evoluat ca mai jos:

Si acum, sa revenim la salarii:

Martie 2015 comparativ cu Martie 2014

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,4%.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  19,8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  •  intre 12,0% si 16,0% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria metalurgica, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din tutun, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a;
  •  intre 8,0% si 11,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;    intre 6,5% si 8,0% in comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea bauturilor, activitati de posta si de curier.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2015 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi au fost inregistrate in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (-8,6%), in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite) (-4,3%), respectiv telecomunicatii (-4,0%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (6,1%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale din actele normative in vigoare , precum si ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat si in sanatate si asistenta sociala (1,7%), respectiv in administratia publica (1,4%).