Enache Jiru, in prezent secretar de stat la Finante a fost nominalizat de actinarul principal al CEC Bank- Ministerul Finantelor Publice (MFP) - sa preia postul actualului executiv , Radu Gratian Ghetea. Jiru urmeaza sa obtina avizul BNR pentru a intra deveni oficial functia de Director general - Presedinte al Consiliului de Administratie. Ghetea, unul dintre cei mai longevivi bancheri locali (44 de ani de cariera), va ramane presedintele Consiliului de Administratie al CEC Bank. Ghetea, considerat un apropiat al Guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a rezistat mai multor tentative de inlocuire atat de la CEC Bank, cat si din functia de sef al Asociatiei Romane a Bancilor.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro
  • Schimbarea lui Ghetea, dupa mai multe tentative nereusite

Cea mai recenta tentativa de schimbare a lui Ghetea a avut loc in 2013, pe vremea cand la Finante era liberalul Daniel Chitoiu. Acesta a admis ca insusi presedintele Basescu l-a sunat pentru a nu-l inlocui pe veteranu Radu Ghetea. Reamintim ca Radu Ghetea este seful bancii care a acordat un controversat imprumut Ioanei Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, banii fiind utilizati pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumutul fiind garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

In decembrie 2013 Ministrul de Finante al vremii (acelasi Daniel Chitoiu) declara dupa audierile din Comisia de buget-finante a Senatului, ca activitatea manageriala a CEC Bank nu a adus impulsul dorit si ca a propus o conducere duala, formata din Directorat si Consiliu de Supraveghere. "Au facut analize lunare reprezentantii ministerului, indicatori, nenumarate intalniri cu domnul Ghetea. (..) Dansul imi prezenta activitatea CEC Bank de asa natura incat ea evolua bine de la luna la alta, dar in prezent ne aflam in situatia in care banca este pe pierdere, nu si-a indeplinit tintele pe care si le-a asumat prin bugetul de venituri si cheltuieli, respectiv nivelul de creditare este undeva la 93% fata de tinta asumata. De asemenea, banca nu este pe profit, ci pe pierdere, neta. Activitatea manageriala nu a adus impulsul necesar pe care mi l-am dorit eu de cand am preluat mandatul", a spus atunci Chitoiu.

In cele din urma, cel care a plecat din functie a fost ministrul Finantelor, nu seful CEC Bank.

"La CEC, ca sa nu fie confuzii, pentru a simplifica, trebuie sa va spun ca, fiind vorba de modificare de structura de conducere, de trecerea de la un sistem cu un etaj la un sistem cu doua etaje, Directia de Supraeghere, pe buna dreptate, vrea intreaga structura. Nu este vorba de domnul Jiru. Pe domnul Jiru il cunoastem, a plecat de aici. La BNR, era un tanar arbitrajist prin 1991-1992", a spus Isarescu, intrebat despre situatia la CEC.

Vineri seara, Adunarea Generala a Actionarilor CEC Bank a decis reinnoirea mandatelor membrilor executivi ai Consiliului de administratie al CEC Bank, respectiv a mandatelor membrilor neexecutivi ai institutiei bancare pana la data aprobarii de catre BNR a noilor membri nominalizati. In functiile de membri executivi ai Consiliului de administratie al CEC Bank pentru un mandat de patru ani, incepand cu data aprobarii de catre BNR, Adunarea Generala a Actionarilor bancii a nominalizat urmatoarele persoane: Enache Jiru (Director general - Presedinte al Consiliului de administratie), Lucian Claudiu Anghel (Director - Prim-Vicepresedinte, membru al Consiliului de administratie), Mihaela Lucica Popa (Director - Vicepresedinte, membru al Consiliului de administratie), Cristian Tudorancea (Director - Vicepresedinte, membru al Consiliului de administratie). De asemenea, in locul veceprededintelui Mirela Iovu este propus Andrei Razvan Micu.

  • Portret de bancher

De numele lui Radu Ghetea se leaga fara indoiala foarte multe realizari bancare, dar si multe controverse. Ghetea, care implineste in august 66 de ani, este artizanul modernizarii CEC Bank, multa vreme considerata cea mai "prafuita" banca din sistemul bancar local. In 2007, CEC a inceput procesul de transformare in CEC Bank, proces incheiat cu succes la sfarsitul anului 2011. Intregul proces a costat in jur de 135 de milioane de euro. In prezent, CEC Bank ocupa locul 5 si are o imagine mult imbunatatita fata de perioada 2005-2007.

Executivii din banci spun despre Ghetea ca este o persoana a carui experienta nu poate fi pusa la indoiala, cu certe calitati de lider, care care, la fel ca orice om, isi are propriile defecte. "Daca nu era Ghetea, CEC Bank-ul de azi nu exista. Vrem sau nu sa recunoastem, a reusit sa tina atata vreme unita o comunitate formata din 40 de banci comerciale, ceea ce nu poate oricine", a spus luni pentru HotNews.ro executivul unei banci comerciale de top. "Plusurile sale: inteligenta, ambitie, diplomatie. Defecte: intransigenta. Are de asemenea abilitatea de a se strecura cu succes printre obstacole", mai spun cel care il cunosc pe Ghetea, considerat un apropiat al Guvernatorului Isarescu.

E drept, acelasi Radu Ghetea se impotrivea in 2009 ( cu un an inaintea aparitiei celebrei OUG 50/2010) sa dea clientilor bancari cate un exemplar din contractul de credit pentru ca acestia sa le poata studia acasa, pe motiv ca "unele banci au platit consultanti pentru acele contracte si nu le-ar placea sa le vada in mana concurentei". De asemenea, Ghetea se opunea incurajarii negocierii contractelor de credit de consum, argumentand ca "nu se practica nici in alte tari"

A avut de-a lungul timpului opinii proprii contraresiesi. "Trebuie sa se inteleaga ca economia de piata functioneaza dupa principiul echilibrarii cererii cu oferta. Ori noi avem cerere de credite in valuta. Cum sa explici omului care vine la banca si cere un credit in valuta ca este mult mai bine sa ia unul in lei?", spunea el in 2002, pentru ca dupa cativa ani sa anunte ca va propune introducerea unei norme care sa restrictioneze accesul persoanelor fizice la creditele in valuta. Masura ar fi menita sa protejeze populatia in fata riscului valutar.Radu Gratian Ghetea considera ca o decizie a Bancii Nationale in acest sens ar fi necesara, pentru a putea fi impusa intregului sistem bancar. "Este o parere personala dar o sa o ridic si in cadrul asociatiei. Nu cred ca e bine sa lasam populatia sa se imprumute in alte valute.

Este unul din factorii principali de blocaj ai infiintarii institutiei numite Ombudsman Bancar, pe care si l-ar fi dorit a fi recrutat din randul bancherilor, ceea ce nu era deloc ok. "In privinta Ombudsmanului, nu avem doritori. Trebuie sa avem mediatori bancari. In Romania exista cativa mediatori scoliti prin America, dar pe care nu-i cunoastem. Si atunci am pornit doua actiuni consecutive. Am lansat functionarilor bancari o invitatie sa vina la niste cursuri de mediere", spunea in 2009, Ghetea. In 2009, s-a organizat o mare conferinta, tot a Bancii Mondiale, care facuse o diagnoza si cateva recomandari. Faceti-va Ombudsman. ￯Infiintarea institutiei Ombudsmanului bancar, dar si al unui birou in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) care sa dezvolte programe de informare cu privire la sectorul financiar ar fi foarte utile￯, se arata in acele documente. "Atunci cand simti ca banca te nedreptateste, trebuie sa ai la cine sa te duci. Pentru Romania sugerez si infiintarea unui Avocat al Poporului, specializat pe probleme financiare. Nu costa mult, dar cladeste increderea consumatorilor. Oamenii nu stiu unde sa se duca, iar o asemenea institutie e necesara", se arata in documentele BM.

Cunoscut ca o persoana care renunta greu la punctul sau de vedere, Ghetea si-a creat inamici in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, existand doua tentative de "puci", care nu au avut insa succes. Prin urmare, cateva banci au decis in aprilie 2014 infiintarea unei asociatii paralele, numite Consiliul Patronatelor Bancare din Romania.

In plan personal, Ghetea este pasionat de pescuit si de gatit. Bancherul a precizat ca si-a dorit o viata intreaga sa pescuiasca in Alaska si a reusit, prinzand chiar un somon si un halibut. "Totusi, cel mai fericit moment petrecut la pescuit a fost in Caraibe, cand acesta prins un merlin alb de un metru si jumatate, un peste asemanator cu cel din romanul Batranul si marea de Ernest Hemmingway. “Dorinta mea este sa mai prind unul si sa-l impaiez, pentru ca aceluia i-am dat drumul”, explica presedintele CEC Bank intr-un interviu acordatWall Street.ro.

Radu Ghetea a absolvit Facultatea de matematica din cadrul Universitatii Bucuresti (1972) si Facultatea de Stiinte Economice din cadrul ASE (1985). El a urmat de-a lungul timpului mai multe cursuri de perfectionare in informatica si telecomunicatii bancare, comert exterior si mai multe stagii de pregatire desfasurate la banci din Europa. El a intrat in sistemul bancar in 1977 la fosta Banca Romana de Comert Exterior (Bancorex), unde a ocupat, pe rand, functia de analist programator, sef serviciu al Departamentului de Informatica, director, director general, membru in Consiliul de Administratie. In 1991 devine membru in Consiliul de Administratie al Bancii Anglo-Romane si presedinte al Comisiei IT a Asociatiei Bancherilor din Romania. In 1994, Ghetea se transfera la Alpha Bank (fosta Banca Bucuresti), unde ocupa functiile de vicepresedinte al CA, membru in comitetul de Directie, prim-vicepresedinte al Consiliului de Administratie, iar la 1 februarie 2007 preia functia de presedinte al CA Alpha Bank, dar demisioneaza trei luni mai tarziu, dupa numirea sa in functia de presedinte al CEC. De asemenea, Ghetea a condus foarte multi ani Asociatia Romana a Bancilor.