"Desi Victor Ponta recunoaste ca ANAF-ul a aplicat in mod gresit legea privind impozitarea persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente sau din alte surse, vrea sa-i amnistieze pe cei care nu au platit sumele datorate si ii sfideaza pe cei care si-au achitat in termene obligatiile fiscale, desi stiau ca au castig in instanta", a declarat joi fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, membru in Comisia de Buget a Camerei Deputatilor. Cu o zi inainte, deputatul Andreea Paul acuza Guvernul Ponta ca se incapataneaza sa mentina masuri fiscale aberante, prin respingerea eliminarii supra-accizei si a taxei pe stalp, masuri propuse chiar de Paul. Joi dimineata are loc o noua runda de discutii pe marginea amendamentelor propuse la Codul Fiscal, Finantele fiind reprezentate de o echipa coordonata de secretarul de stat Dan Manolescu. Vezi in atasament situatia amendamentelor propuse, aprobate sau respinse, pana joi,14 mai, ora 11.

Codul Fiscal ar trebui sa relaxeze birocratiaFoto: Hotnews

"Prin acest mod de a repara greselile ANAF-ului, Victor Ponta creeaza discriminari intre platitorii de impozite si taxe si ii descurajeaza pe viitor pentru a nu plati. In gandirea lui Victor Ponta contribuabilii de buna-credinta sunt fraieri, iar cei care se sustrag sunt prietenii lui Victor Ponta. Ar fi grav ca Victor Ponta sa-si fi anuntat prietenii sa nu-si plateasca obligatiile catre buget, promitandu-le ca va veni cu aceasta masura. Mai grav este faptul ca, desi recunoaste ca actualul cadru legal privind impozitarea persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente sau din alte surse este prost, Victor Ponta mentine prevederile legale care s-au demonstrat profund defectuoase. Probabil ca Victor Ponta isi pregateste din timp campania electorala si isi mai lasa o portita pentru o noua amnistie fiscala in 2016, inaintea alegerilor parlamentare. Il avertizam pe Victor Ponta ca acest mod de guvernare nu o sa-l ajute prea mult, pentru ca a mai apelat la acest tip de masuri si in anul 2014, iar rezultatele sale electorale au fost dezastruoase", mai spune Ialomitianu.

"Din pacate, majoritatea controlata de PSD din Camera Deputatilor a refuzat adoptarea propunerilor clare ale PNL de eliminare a doua dintre cele mai aberante taxe impuse de Guvernul Ponta: supra-acciza la carburanti (Pl-x nr. 374/2014) si taxa pe cladirile speciale (taxa pe stalp) (Pl-x nr. 373/2014). Acestea sunt doar doua dintre cele 40 de taxe noi si impozite majorate pe care Guvernul Ponta le-a pus in aplicare in ultimii trei ani", explica Andreea Paul.

O alta decizie a Guvernului PSD in dezavantajul contribuabilului tine de raportarea accizei la carburanti, nu la cursul Bancii Centrale Europene, ci la un curs mult mai mare, de 4,7 lei pe euro, ales abuziv de Victor Ponta. Impactul economic este devastator! Intr-o tara cu resurse bogate, romanii platesc azi benzina si motorina mai scump decat austriecii, polonezii, bulgarii sau ungurii, in tari fara resurse.

"Consumul de carburanti in Romania a scazut pentru ca pretul este mult mai mare decat in alte state, ceea ce face ca transportatorii romani sa treaca granita pentru a alimenta. PSD a promis, in luna februarie a acestui an, ca va face ceea ce PNL a cerut inca de anul trecut si anume sa elimine aceasta supra-acciza aberanta. Surpriza insa: Premierul-bacsis s-a razgandit! Din nou deputatul Ponta a aratat ca gandeste si actioneaza altfel decat premierul Ponta! Eliminarea supra-accizarii carburantilor este o minciuna grava a PSD, la fel de grava ca si cei zero km de autostrada facuti de PSD din banii colectati din supra-acciza. Ar fi trebuit sa renuntam si la suprarealista taxa de stalp, care ii face pe investitorii straini sa plece din Romania, iar pe cei care aveau planuri de investitii in tara noastra sa renunte la ele. Eliminarea acestor doua taxe aberante ar fi un adevarat si imediat impuls, eficient, pentru cresterea puterii de cumparare, dezvoltarea economiei, a afacerilor intreprinzatorilor romani. Abia apoi vor creste locurile de munca, preturile vor scadea, iar nivelul de trai se va imbunatati. Nu populist, ci in mod real", a mai spus Andreea Paul.

"Romania are nevoie de investitii masive pe infrastructura, iar aceasta taxa pe cladirile speciale este de fapt un impozit pe investitii. Dupa ce in 2014 circa 1,5 miliarde lei din investitiile private au fost blocate in bugetul de stat prin introducerea impozitului pe cladirile speciale, in acest an un alt milliard de lei urmeaza sa fie inghitit de bugetul public. Niciun alt stat in lume nu si-a nenorocit investitiile si echipamentele de productie cu o taxa atat de aberanta cum a facut Guvernul Ponta. Nimeni in lume nu aplica o taxa atat de mare pe cladirile speciale asa cum a facut PSD in Romania. Romania nu are nevoie de o reducere a taxei pe cladirile speciale, asa cum propune mai nou Guvernul Ponta, ci de una complet eliminata", crede deputatul liberal.