"Dorim sa adaugam si alte criterii care sa ajute la clarificarea separarii activitatilor independente de dependente. Noi vom veni saptamana viitoare cu exemple din practica altor state, pentru ca aceasta distinctie intre activitatea dependenta/independenta nu este specifica doar Romaniei, ci fiecare tara are criterii proprii de separare. Am introdus deja un set de cinci criterii din care trebuie indeplinite minim trei pentru a declara o activitate independenta, iar acum va propunem sa discutam si alte criterii inspirate din ceea ce alte state au dezvoltat in aceasta directie", a spus joi secretarul de stat Dan Manolescu, in cadrul sedintei Comisiei de Buget Finante unde se discuta amendamentele la Codul Fiscal. Manolescu a detaliat pentru HotNews faptul ca noile criterii propuse sunt insiprate din practica celebrului IRS- Fiscul american. Vezi in text pdf-ul american dupa care se inspira Finantele

"Americanii vad totul din punct de vedere al contribuabilului. Au niste formulare pe care le completezi iar ei iti spun daca esti dependent sau independent. Daca ai neclaritati, ai la dispozitie un sistem in care IRS te ajuta sa intelegi cum e cu dependenta si respectiv independenta, pentru ca o anumita activitate poate fi in acelasi timp dependenta sau independenta, in functie de persoana care o practica. Daca un instalator vine acasa si iti schimba o teava, dupa care pleaca, e independent. Dar daca vine instalatorul si tu ii ceri sa iti schimbe o teava cu o alta pe care tu i-o indici in mod expres, si mai pui si alte asemenea conditii tu practi te transformi intr-un fel de angajator al lui iar el poate ajunge intr-o relatie de dependeta cu tine. Repet, vrem sa propunem cateva criterii in genul celor ale IRS-ului pentru ca totul sa fie cat mai limpede pentru cat mai multi contribuabili", a explicat Manolescu pentru HotNews.ro.

  • Modelul indicat de Manolescu ca sursa de inspiratie pentru propunerile pe care le va inainta saptamana viitore se afla aici (pdf).

Potrivit unui amendament adoptat joi, "activitate dependentă se clasifica fiind orice activitate desfăşurată de o persoană fizică in scopul obtinerii de venituri, indiferent de forma contractuala in baza careia se desfasoara si care nu indeplineste conditiile pentru a fi considerata activitate independenta"

In prezent, cele cinci conditii propuse in Codul Fiscal pentru declararea unei activitati ca independente sunt:

  • persoana fizică dispune de libertatea de alegere a desfăşurării activităţii, a locului de desfăşurare a acesteia și a programului de lucru;
  • activitatea poate fi desfăşurată pentru unul sau mai mulţi clienţi;
  • riscul inerent activității desfășurate este asumat de contribuabil;
  • activitatea se poate desfășura prin utilizarea cu preponderență a patrimoniului afacerii, prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice, în funcție de specificul activității;
  • desfăşurarea activității se realizează direct sau cu personalul angajat în condiţiile legii;

“Cei de la Finante vor sa introduca criterii noi pentru definitia activitatii dependente si acum anuleaza ceea ce exista in legislatie. Aceste criterii vor fi diferite fata de cele din prezent, insa apare o problema de timing: daca apare HG inainte ca regulile sa fie clare, pot aparea probleme. Ce fac, imi modific contractele de munca iar dupa ce apar criteriile, le refac? Noile criterii ar trebui sa intre in vigoare prin Codul Fiscal, probabil de la 1 iulie. Intentia Finantelor este de a elimina tratamentul preferential pentru profesiile liberale. Ceea ce e activitate dependenta/independenta sa fie pentru toata lumea, nu doar pentru profesiile liberale”, a explicat pentru HotNews.ro Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale și juridice la Deloitte România. .

"Am vazut si eu modificarea propusa, parerea mea este ca avem de-a face cu o mutare diabolica din partea autoritatilor, al carei rezultat pare sa fie o lovitura puternica data celor aflati in aceasta situatie. Lucrurile trebuie privite in perspectiva: la momentul aparitiei criteriilor de reclasificare in Codul Fiscal a fost introdusa in textul Normelor aceasta exceptie care era vadit in contradictie cu textul legii: Codul Fiscal spune ca orice activitate poate fi reclasificata ca fiind dependenta, pe cand Normele Metodologice de Aplicare spun ca nu se pot reclasifica profesiile libere. Desi la acea vreme au existat voci care au cerut clarificarea situatiei, lucrurile au fost lasate in coada de peste si fiecare a interpretat cum a considerat de cuviinta. Acum se pare ca autoritatile vin sa isi ia cuvantul inapoi si sa nu mai ofere “imunitate” profesiilor liberale. Daca aceasta modificare va trece va urma un “genocid” fiscal", explica pentru HotNews.ro surse din cadrul Big 4.

“Norma adauga la lege, adica cu alte cuvinte ANAF isi invoca propria culpa (de a fi scris prost normele), ceea ce este inadmisibil. Intelegerea mea este ca modificarea asta vine la pachet si cu modificarea definitiei activitatilor dependente (se devanseaza definitia din noul cod fiscal)”, explica pentru HotNews.ro Gabriel Biris.

La randul lui, consultantul fiscal Adrian Benta, este si mai vehement: "Vor sa abroge urmatorul text normativ ,,1. O activitate poate fi reconsiderată, potrivit criteriilor prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependentă, în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia.

Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul fiscal.,,

"Aceasta situatie este ca si cum ai da o Lege sa abrogi legea gravitatiei. Profesiile independente tot activitati independente presteaza, indiferent de formula textului normativ. La fel si drepturile de proprietate intelectuala, raman activitati independente prin natura lor. Acest lucru e precizat foarte clar chiar in Codul fiscal, atat acesta in vigoare cat si in cel nou trimis la aprobare in Parlament. Problema e ca cei de la Ministerul Finantelor nu sunt in stare sa gaseasca criterii clare prin care sunt demascati impostorii ce folosesc astfel de metode de optimizare fiscala, cand femeile de serviciu sunt platite pe drepturi de autor.

Nu legea in sine este problema aici ci faptul ca ANAF nu poate demonstra cuiva ca activitatea unei persoane este dependenta, iar cele 4 criterii din Codul fiscal de reincadre a activitatii sunt bazaconii. Auzi criteriu de reincadrare...i s-a platit diurna la deplasare...de parca eu nu pot negocia un tarif mai mare care sa acopere si cazarea sau masa. Ca sa-i ajutam pe cei de la Minister le sugeram un criteriu de chestionare sa introduca in criterii o intrebare : ce-ai creat de esti platit cu drepturi de autor ? Pentru ce-ti asumi responsabilitatea cand pui stampila de profesie independenta? Daca raspunsul real este am debarasat mese la restaurant, atunci solutia e clara" spune si Adrian Benta, de la Bentaconsult.

Foarte scurt istoric:

Cand, in iunie 2010, Emil Boc a dat OUG 58/2010, cea care reconsidera profesiile liberale drept activitati dependente el voia probabil sa se razbune pe o anumita parte a presei, stiut fiind faptul ca in media existau foarte multe contracte pe Drepturi de Autor, iar presa nu ii era deloc favorabila. Miza era ca in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.

Prin respectiva Ordonanta, daca beneficiarul de venit isi desfasura de exemplu activitatea la sediul platitorului de venit sau daca ii folosea baza tehnico-materiala se chema ca desfasoara o activitate dependenta. Ordonanta respectiva a fost extrem de criticata la vremea ei, ceea ce a dus la aparitia unor mici corectori, o luna mai tarziu. Gurile rele spun ca acele corecturi ar fi aparut ca urmare a unor presiuni eercitate la Finante de cativa mari jucatori din economie. Corecturile s-au materializat printr-o Hotarare de Guvern (791/august 2010), care aduce o norma metodologica importanta: “O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal.”, se arata in norma respectiva.

Discutiile in Comisia de Buget din Camera Deputatilor se vor relua saptamana viitoare.