Trei functionari de la ANAF sunt cercetati pentru compromiterea intereselor justitiei si favorizarea faptuitorului, dupa ce ar fi dat unei persoane cercetate informatii despre probe, audieri de martori si cereri de inscrisuri dintr-un dosar de evaziune cu un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro, scrie Mediafax. Tribunalul Bucuresti arata, intr-un comunicat de presa, ca in dosarul in care miercuri au loc 34 de perchezitii, in Bucuresti si judetele Ilfov, Valcea si Prahova, sunt cercetati si trei functionari din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pentru savarsirea infractiunilor de "compromitere a intereselor justitiei" si "favorizarea faptuitorului".

Cei trei functionari ANAF sunt suspectati ca ar fi divulgat unei persoane cercetate in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani, cu un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro, mai multe date si informatii privind "data si mijloacele prin care urmau a fi administrate anumite probe in prezenta cauza penala (audieri de martori, obtinerea de inscrisuri etc.), in scopul ingreunarii efectuarii urmaririi penale".

Anchetatorii urmeaza sa audieze 31 de persoane, pe numele carora au fost emise mandate de aducere.

Potrivit procurorilor, in perioada 2009 - 2014, reprezentantii a 11 societati comerciale care au ca obiecte de activitate lucrari de constructii, servicii de curatenie, comert cu produse petroliere, lucrari de demolare si restaurante, ar fi inregistrat in evidentele contabile si ar fi declarat organelor fiscale cheltuieli privind achizitii fictive de la doua firme de tip "fantoma", producand astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ sapte milioane de euro.

"Dupa incasarea in conturile bancare ale societatilor cu ᅡcomportament de tip fantomaᅡ a sumelor inscrise in facturile fictive pe care acestea din urma le-au emis, acestea au fost fie retrase in numerar direct din conturile societatilor cu comportament ᅡde tip fantomaᅡ, fie revirate in conturile personale ale reprezentantilor acestora din urma, de unde au fost retrase in numerar si restituite dispunatorilor platilor sau virate in conturile personale ale acestora din urma, in scopul disimularii provenientei ilicite a acestor sume. Suma ce formeaza obiectul procesului de ᅡspalare a banilorᅡ este in cuantum de aproximativ 9,5 milioane euro", a precizat Parchetul Capitalei.

Anchetatorii au facut perchezitii, in acest dosar, la firme si la persoane suspectate de spalare de bani si evaziune fiscala.

Potrivit unor surse judiciare, printre firmele perchezitionate ar fi si Athenaeum Construct, Euro Estate si Alpha Grup Oil.

La perchezitii au participat peste o suta de politisti de la Politia Capitalei, sub supravegherea Parchetului Tribunalului Bucuresti, cu sprijinul Inspectoratelor de Politie ale judetelor Ilfov, Prahova si Valcea. Actiunea este sprijinita de Serviciul Roman de Informatii si Directia Operatiuni Speciale din Politia Romana.