Dolarul american a trecut miercuri de pragul psihologic de 4 lei, BNR calculand la pranz nivelul mediu al cursului principalelor valute, iar dolarul SUA a fost cotat la 4,0013 lei. Dolarul a mai fost cotat la un nivel de peste 4 lei la sfarsitul lunii aprilie, dupa care a reintrat pana miercuri intr-un interval inferior acestui nivel. Moneda americana a continuat sa se intareasca fata de euro inca de dimineata, tranzactionandu-se in momentul redactarii in jurul a 1.1110 dupa ce a atins un maxim al ultimelor trei luni la USD 1.1061/EUR. Monedele Europei emergente au slabit fata de euro. RON a deschis la 4.4435/EUR, cotatiile BNR pentru eur/leu fiind de 4,44 iar pentru chf/leu, de 4,26, nivel aproximativ la fel cu cel inregistrat marti.

Economia Japoniei a avansat in primul trimestru al anului cu 0.6% QoQ (2.4% QoQ anualizat) ajutata de cresterea stocurilor. Consumul gospodariilor si investitiile in economie au crescut intr-un ritm mai slab ridicand intrebari asupra amplitudinii expansiunii economice in trimestrul al doilea.

Rezerva Federala va publica miercuri minuta intalnirii din aprilie, investitorii asteptand sa desprinda cateva sugestii privind derularea procesului de decizie legat de cresterea ratelor. Tot azi presedintele Chicago Fed va vorbi in Germania despre conditiile economice actuale si politica monetara.

Miercuri dimineata segmentul maturitatilor scurte al curbei randamentelor implicite a scazut cu peste 10 puncte de baza sub 0.20% in timp ce restul curbei a ramas neschimbata.

Declaratiile BCE de ieri referitoare la intensificarea efortului de achizitie a activelor financiare in lunile mai si iunie au crescut apetitul investitorilor. Presiunile la cumparare au dus la o alunecare cu 5-7 puncte de baza a segmentelor termenelor medii si lungi ale curbei randamentelor titlurilor de stat denominate in lei.

Preturile metalelor pretioase au continuat sa scada miercuri dimineata pe seama intaririi dolarului fata de alte valute majore. Aurul a coborat sub nivelul de 1,210.00 dolari pe uncie, argintul se tranzactioneaza in jurul a 17.00 dolari pe uncie, platina este cotata cu putin peste 1,150.00 dolari pe uncie iar paladiul este cotat la 783.00 dolari pe uncie, se arata intr-un raport al Piraeus Bank, destinat investitorilor..