"Stiti ca un nivel mare al rezervelor, chiar daca nu este folosit, este un descurajant al atacurilor speculative, pastreaza echilibrul pietei. Ca se tot intreba lumea de ce a luat Romania 20 miliarde euro. Acum i-am dat aproape pe toti inapoi. Atunci am fost unul dintre cei care am pledat pentru o suma mai mica, acum imi dau seama ca as fi gresit. Era nevoie, in conditiile acelea de incertitudine, de zvonistica la nivel international. Acum s-au schimbat conditiile, aversiunea la risc este mult mai mica. Stam mai bine chiar decat unele tari din zona euro", a declarat marti Isaresc, la o conderinta de specialitate.

Isarescu a mai spus marti ca ar fi bine ca datele macroeconomice pe care BNR le publica sa contina valorile nete nu pe cele brute. "Am vazut ca un anunt al scaderii rezervei la Banca Nationala a creat asa, o impresie, ca sa nu spun altfel. E normal, ne adaptam. Noi, cand stabilim criteriile de performanta, in raport cu FMI, lucram cu date nete, rezervele internationale nete ale Bancii Nationale, cu activele nete pe care le detinem samd. Daca insa din rezervele proprii eliminam valoarea rezervelor minime obligatorii - care sunt la noi, dar apartin bancilor comerciale, sau valoarea imprumutului de la FMI care acum nu mai e, ati vedea ca rezervele au crescut. Nu publicam cifra, probabil ar trebui sa o publicam", a precizat guvernatorul.

El a aratat ca mentinerea unei rezerve internationale mari are costuri semnificative pentru BNR, insa "net pe net" merita, pentru ca de castigat castiga intreaga economie.

"Pe noi, la BNR, ne costa sa tinem o rezerva internationala mare, dar merita, pentru ca se duce sub forma unor avantaje substantiale in economia reala, marja de risc scade. Castigul pentru economia romaneasca este mai mare decat costul rezervelor pe care le tinem, al buffere-lor pe care le tine Ministerul Finantelor. Datoria publica neta, daca s-ar scadea cele 6-7 mld lei, cat sunt bufferele de la Finante - cam mari, dar nu ne bagam, asa cum nici ei nu se baga peste rezervele noastre - am vedea ca datoria publica nu a crescut", a mai spus Isarescu.