Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca, desi inflatia de baza va intra vreme de cateva trimestre in teritoriu negativ, in Romania nu exista pericol de deflatie.""Deflatia inseamna o stare de spirit, pe care n-o vad instalata in mintea romanilor. Ea amana decizia de cumparare, care duce la scaderea consumului si apoi iar la reducerea preturilor", a conchis seful BNR. "Toata Europa are problema asta, pana si Germania se confrunta cu deflatia. Japoniei i-au luat 20 de ani sa iasa din deflatie. Inflatia duce la crestere economica, deflatia la somaj si recesiune, nu am auzit de deflatie care sa fi dus la crestere economica", declara in 2013 Liviu Voinea, fost ministrul delegat pentru Buget, in prezent membru in boardul BNR.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

In urma cu cateva zile, un alt inalt oficial al BNR (Lucian Croitoru, fost premier) declara la Sibiu ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu se teme ca Romania va intra in deflatie, in urma reducerilor de TVA.

”Se stie ca deflatia este un fenomen mai periculos decat inflatia, insa exista si deflatie buna. "Reducerea TVA este un soc ce poate duce la deflatie, dar nu este periculoasa, deoarece deflatia nu este cauzata de o supraproductie. BNR se asteapta sa se intample acest lucru, dar nu este ingrijorata”, a spus Croitoru.

Pentru Guvernator, deflatia pare ca si transata. "Deflaţia înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amână decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului şi apoi iar la reducerea preţurilor", a conchis şeful BNR.

  • Ce este de fapt, deflatia?

Vezi mai jos un infografic pe aceasta tema: