Leul s-a apreciat joi in fata principalelor trei valute, dupa ce miercuri, perechea EUR/RON testase nivelul de suport puternic de 4,42 pe fondul unui interes puternic de vanzare, cu lichiditatea pietei de aproape trei ori peste media zilnica din mai. Perechea a sarit inapoi de la minime si a incheiat sedinta aproape de 4,43 dupa ce ordinul a parut ca s-au epuizat. Pe de alta parte, valutele regionale s-au depreciat joi, in timp ce leul a castigat usor teren atat in fara euro, cat si a dolarului american si a francului elvetian. Astfel, BNR a afisat un curs mediu eur/ron de 4,43, unul chf/ron de 4,20 si un curs al dolarului american de 3,9 lei.

"Perspectiva pe termen scurt privind Grecia ramane neclara pe fondul unor declaratii contradictorii, in pofida asigurarilor premierului elen ca un angajament este tot mai aproape si ca tara are suficienti bani pentru a plati FMI maine. Avand in vedere persistenta incertitudinilor, ne asteptam ca leul sa prinda din urma valutele regionale si sa se deprecieze astazi peste 4,44/EUR", noteaza economistii ING intr-un raport de joi.

La randul lor, economistii Piraeus Bank spun ca Euro a urcat peste nivelul USD 1.1300/EUR pe seama cresterii randamentelor obligatiunilor suverane germane. Perechea se tranzactioneaza in momentul redactarii in apropierea maximului intra-day atins la 1.1379. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat diferit fata de euro. Leul a ramas in intervalul 4.4250 - 4.4380/EUR joi dimineata dupa ce ajunsese ieri pentru o scurta perioada de timp la 4.3777/EUR.

​In linie cu asteptarile pietei, BCE a pastrat neschimbata politica monetara dupa sedinta de ieri. Presedintele bancii si-a pastrat atitudinea favorabila relaxarii monetare sustinand din nou ca programul de achizitii a activelor financiare va continua cel putin pana in septembrie 2016 cum a fost initial hotarat. A recunoscut ca revenirea economica din zona euro a pierdut din viteza, in principal din cauza performantelor scazute de pe pietele externe. Draghi a spus ca volatilitatea pietei va continua sa ramana crescuta dar nu a acceptat ipoteza ca nivelul volatilitatii a fost indus de programul de achizitii al BCE.

Preturile metalelor pretioase au inregistrat modificari de mica anvergura joi dimineata, investitorii adoptand o atitudine de asteptare. Aurul a coborat la 1,182.00 dolari pe uncie, argintul a scazut in apropiere de 16.50 dolari pe uncie, platina este cotata cu putin peste 1,100.00 dolari pe uncie iar paladiul a scazut la 750.00 dolari pe uncie.