Nivelul de activitate al sistemului bancar este scazut iar creditarea trebuie relansata pentru ca exista lichiditate, a declarat, Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de Agerpres. Olteanu a sustinu un discurs la o conferinta organizata luni de Institutul Bancar Roman. "Sistemul bancar este bine capitalizat, are lichiditate, nivelul de activitate este scazut. Trebuie relansata creditarea. Asta presupune si o evolutie in economia reala, o evolutie si o adaptare a bancilor, trebuie sa se apropie unele de altele", a spus Olteanu. El a precizat ca nivelul dobanzilor va evolua in functie de evolutia pietei monetare.

Bogdan OlteanuFoto: Agerpres

"Exista lichiditate pe piata. Sigur ca nivelul dobanzilor va evolua in functie de evolutia pietei monetare. Vedem care va fi inflatia pe termen mediu si lung, care vor fi asteptarile inflationiste, evolutia economiei", a aratat viceguvernatorul BNR.

Pe de alta parte, Olteanu a aratat ca investitorii s-au obisnuit cu declaratiile politice si ca in Romania nivelul de zgomot este mai mare decat in tarile nordice.

"Declaratiile politice din Romania de multa vreme nu mai sunt considerate de investitori ca o criza politica pentru ca si dumnealor s-au obisnuit ca in Romania nivelul de zgomote este un pic mai mare decat in tarile nordice. Noi nu putem sa pledam decat pentru stabilitate. Stabilitatea financiara presupune si o directie consistenta si coerenta a guvernarii, de catre cei alesi", a spus Olteanu.