HSBC Holdings, cea mai mare banca din Europa, a anuntat marti un vast program de reducere a costurilor si o reorganizare a operatiunilor care prevede eliminarea unui numar de aproximativ 25.000 de locuri de munca din cele 257.000 existente la nivel global si reducerea bazei de active cu 290 de miliarde de dolari. Totodata, vor fi vandute diviziile din Brazilia si Turcia si vor fi diminuate operatiunile de investment banking, transmite agentia Reuters citata de Agerpres.

"HSBC vizeaza reduceri de costuri cuprinse intre 4,5 si 5 miliarde de dolari pe an pana in 2017 si sa ajunga la o rentabilitate a fondurilor proprii de peste 10%", a informat banca britanica intr-un comunicat de presa publicat inainte ca directorul general, Stuart Gulliver, sa prezinte investitorilor si analistilor mai multe detalii cu privire la cel de al doilea sau plan strategic demarat de la preluarea functiei de CEO in 2011.

"HSBC intentioneaza sa-si vanda operatiunile din Turcia si Brazilia dar are de gand sa mentina o prezenta in aceasta ultima tara pentru mari clienti corporate. In paralel, HSBC intentioneaza sa-si accelereze investitiile in Asia, cu un accent deosebit pe China si Asia de Sud-Est", se mai arata in comunicatul remis de banca britanica. De asemenea, HSBC a confirmat ca analizeaza o eventuala mutare a sediului general in afara Marii Britanii.

O decizie va fi luata pana la sfarsitul acestui an. In luna februarie, directorul general de la HSBC, Stuart Gulliver, a declarat ca subsidiarele cu probleme ale bancii, cele din Brazilia, Mexic, Turcia si SUA, au la dispozitie maxim doi ani pentru a-si imbunatati rezultatele in caz contrar urmand sa fie vandute. Ggrupurile bancare ING Group NV, Qatar National Bank si Arab Banking Corporation se numara printre posibilii ofertanti la preluarea operatiunilor din Turcia ale grupului bancar britanic HSBC, mai scrie Reuters.

Divizia HSBC din Turcia a inregistrat anul trecut pierderi de 64 milioane de dolari din cauza unor limite impuse de autoritatile de reglementare la dobanzile pentru cardurile de credite si overdrafturi. HSBC are cea de a 13-a retea bancara din Turcia, cu mult in urma liderilor Isbank si Garanti Bank.