Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in primele 4 luni din acest an a fost de 2 miliarde de euro. Ca termen de comparatie, tot doua miliarde au reprezentat si exporturile romanesti de lemn brut si cherestea in perioada ianuarie 2014-ianuarie 2015. Problema nu este atat deficitul cat structura defectuoasa a comertului international al Romaniei. Problema noastra nu este insa deficitul comercial, cat faptul ca exportam marfuri cu valoare adaugata mica si importam produse cu valore adaugata ridicata (cu foarte putine exceptii). De pilda exportam mere brute si importam gem de mere. Sau exportam lemn brut si importam produse fabricate din lemn si mobilier. Exista judete care an de an sunt "varfurile" exporturilor pe anumite categorii de produse. Ca idee, 40% din judetele Romaniei importa mai mult decat exporta, in vreme ce celelalte sunt pe excedent comercial.

export lemn brutFoto: Hotnews

1. Romania a exportat lemn brut de 2 miliarde intr-un an de zile.

"Campionii" exporturilor sunt judetele Alba, Suceava si Brasov. Graficul mai jos (click pentru marire)

2. Exista judete "specializate" pe anumite tipuri de exporturi.

La animale vii, Bihorul conduce detasat in fata Constantei si a Brasovului, de pilda.

La carne, avem Buzaul si Timisul.

La fructe, Arges si Arad.

Cat priveste laptele, ouale si mierea, Covasna isi trage partea leului la export.

3. Aproape 75% din cifra de afaceri a companiilor mari si foare mari din industrie este realizata de filialele multinationalelor. Din totalul celor 34 de piete cat are industria in total (cf. CAEN), 25 au lideri companii cu capital strain. Din perspectiva exportului in Top 100 exportatori, care acopera circa 52 % din exporturile totale ale Romaniei, 96 de companii au capital majoritar strain

4. In luna aprilie 2015 exporturile au fost de 4,39 miliarde euro, iar importurile de 5,04 miliarde euro. Fata de luna martie 2015, exporturile si importurile din luna aprilie 2015 au scazut cu 8,4%, respectiv cu 10,1%. Problema noastra nu este insa deficitul comercial, cat faptul ca exportam marfuri cu valoare adaugata mica si importam produse cu valore adaugata ridicata (cu foarte putine exceptii). De pilda exportam mere brute si importam gem de mere. Sau exportam lemn brut si importam produse fabricate din lemn si mobilier.

5. In primele patru luni din acest an, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (44,2% la export si 36,7% la import) si alte produse manufacturate) (33,3% la export si respectiv 31,4% la import).