Cura extrem de drastica de austeritate efectuata de banca britanica HSBC, care a anuntat ca se desparte de 50.000 de angajati, vizeaza crearea mijloacelor financiare pentru indeplinirea unei ambitii asiatice: nasterea unui nou Hong Kong in regiunea chineaza Guangdong si servirea unei clase medii emergente in Asia de Sud-Est, scrie AFP.

Directorul general al gigantului bancar britanic, Stuart Gulliver, afirmat marti, in fata investitorilor: "Asia urmeaza sa cunoasca o crestere puternica si sa devina centrul schimburilor internationale in cursul urmatorilor zece ani".

Pentru a redeveni un actor favorit al pietei, dupa o serie de scandaluri si de rezultate financiare dezamagitoare, grupul vrea sa renasca in aceasta regiune a lumii.

"HSBC isi reamplaseaza resursele acolo unde poate genera cele mai multe venituri si profituri", in special in China si in alte regiuni ale Asiei, unde o parte din efective ar putea fi relocata, explica Philip Benton, cercetator la Euromonitor International.

Pe langa Brazilia si Turcia, unde majoritatea activitatilor primei banci europene vor fi vandute, Marea Britanica este puternic afectata de masurile de restructurare (8.000 de locuri de munca desfiintate) care nu afecteaza insa Asia.

Intr-un comunicat publicat la Sao Paulo, filiala braziliana a bancii a mentionat ca isi va mentine prezenta in Brazilia si va continua sa serveasca clientii chiar daca va intra intr-un proces de vanzare a activitatilor.

HSBC isi are originea, si chiar si numele ("Hongkong and Shanghai Banking Corporation" initial), in Hong Kong, unde a fost creata in 1865 pentru a finanta comertul in crestere dintre Europa si China, in special cel de opium.

Chiar dupa ce si-a mutat sediul mondial la Londra, in 1992, grupul a pastrat o importanta ancora asiatica, simbolizata de turnul sau din Hong Kong, un bloc inalt de aproape 180 de metri si construit in 1980.

Clasa medie asiatica

Grupul pariaza pe enormul potential din Guangdong, aceasta vasta provincie industriala la maluul marii Chinei de Sud, flancata la sud de Hong Kong.

"Avem sansa sa participam la crearea unui nou Hong Kong", in Guangdong, a subliniat Gulliver. Polul industrial din Shenzhen, unde milioane de oameni lucreaza la asamblarea de smartphone si alte produse electrice, si capitala provinciala a Guangzhou (Canton) sunt tintele privilegiate.

HSBC vrea sa valorifice prezenta in Hong Kong, conectata de Guangdong prin infrastructuri comune si aceeasi limba, cantoneza.

Mai la sud, banca vrea sa profite de cresterea solida din Malaezia, Indonezia si Singapore, trei state din Asia de Sud-Est unde este puternic implementata. Clasa medie din aceasta regiune ar putea sa se dubleze pana in 2025 iar HSBC vrea sa dispuna de structurile necesare pentru a servi visurile de consum si de investitii ale acestei populatii in plin ascensiune sociala.

Banca ar putea sa isi mute si sediul mondial la Hong Kong. Aceasta posibilitate, care a avut efectul unei bombe in City-ul londonez, cand a fost evocata, va fi transata "pana la finele anului", a precizat Gulliver.

Atractivitatea Marii Britanii pentru sectorul financiar a palit dupa introducerea unui impozit specific asupra bancilor si a unor reglementari mai stricte dupa criza financiara internationala. O eventuala mutare in Hong Kong a sediului mondial ar avea consecinte puternice asupra Marii Britanii nu atat din punct de vedere al numarului de angajati (ar fi vizati doar 250) cat pentru veniturile bugetare si, in termeni simbolici, pentru imaginea City.