Romania va contribui la fondul de ajutorare a tarilor sarace cu 9,4 milioane de euro

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 10 iunie 2015, 15:42 Economie | Finanţe & Bănci

Romania va participa la fondul de ajutorare a tarilor sarace (Fondul Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), administrat de Fondul Monetar International, cu o contributie in suma de 7.571.246 DST (Drepturi Speciale de Tragere - unitati monetare de cont emise de FMI (aproximativ 9.430.630 euro), suma calculata la cursurile anuntate de BNR in 9 iunie 2015), potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri in sedinta de Guvern.

Suma reprezinta cota parte ce ii revine Romaniei in cadrul celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obtinut in urma operatiunilor de vanzare de aur ale Fondului Monetar International, efectuate in perioada septembrie 2009- decembrie 2010. In data de 18 septembrie 2009, Consiliul Directorilor executivi a aprobat vanzarea a 403,3 tone de aur, reprezentand o optime din totalul aurului detinut de FMI. Profitul obtinut din vanzare a fost de 6,85 miliarde DST, mai mare fata de estimarea initiala de 4,4 miliarde DST. Astfel, profitul suplimentar de 2,45 miliarde DST a fost plasat in rezerva generala a FMI.  In luna februarie 2012, Consiliul Directorilor Executivi FMI a aprobat distribuirea catre tarile membre a sumei de 700 milioane DST din rezerva generala FMI (din care Romaniei i-a revenit 3,03 milioane DST), pentru restul sumei urmand sa se decida ulterior.

La solicitarea adresata Romaniei de catre Directorul general al Fondului Monetar International de a sprijini finalizarea cu succes a celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, in valoare de 1,75 miliarde DST, BNR a initiat consultari cu autoritatile romane in privinta oportunitatii participarii tarii noastre la aceasta initiativa. Banca Nationala a subliniat ca sprijinirea eforturilor FMI de ajutorare a statelor sarace ar da un semnal pozitiv important in plan extern cu privire la imbunatatirea perspectivelor macroeconomice ale Romaniei si, nu in ultimul rand, ar reprezenta un gest de solidaritate, in conditiile in care tara noastra a beneficiat de-a lungul timpului de un suport financiar consistent din partea FMI.

Totodata, contributia Romaniei va fi contabilizata in contul asistentei oficiale pentru dezvoltare a Romaniei, contribuind la angajamentul tarii noastre ca volumul asistentei pentru dezvoltare sa atinga o tinta de 0,33% din VNB (venit national brut) in anul 2015.

BNR a comunicat FMI reactia favorabila exprimata de autoritatile romane in ceea ce priveste propunerea de a contribui la finantarea PRGT, prin cedarea cotei ce ii revine in urma celei de a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obtinut din vanzarile de aur ale Fondului. Totodata, avand in vedere necesitatea adoptarii unei decizii finale pe cale legislativa, a solicitat transferul temporar al sumei respective intr-un cont intermediar administrat de Fond, pana la finalizarea procedurilor legislative interne. In data de 23 octombrie 2013, FMI a confirmat transferul sumei de 7.571.246 DST in contul intermediar administrat de Fond.

Banca Nationala a Romaniei este insarcinata cu aducerea la indeplinire a prevederilor  Legii privind contributia Romanie la finantarea fondului PRGT.

Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

354 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică