"Chiar daca in piata consultantei fiscale concurenta s-a accentuat, apreciem ca actiunile de imagine ale specialistilor in fiscalitate precum domnul Gabriel Biris, care a demarat o campanie sustinuta impotriva ANAF, trebuie sa se desfasoare in limitele decentei", scriu reprezentantii ANAF pe pagina de Facebook. "Iar acest lucru presupune in primul rand renuntarea la dezinformarile grosiere. Utilizarea tehnicilor de manipulare care se circumscriu celebrului dicton "Audacter calumniare, semper aliquid haeret" (Calomniaza cu indrazneala, pana la urma tot se prinde ceva) nu demonstreaza, in esenta, nimic altceva decat subestimarea publicului.

Gabriel BirisFoto: Arhiva personala

Gabriel Biris, 10 iunie a.c.:

"A mai auzit cineva de actiuni "in forta" ale celor de la ANAF/Antifrauda? Ca de cand a anuntat ministrul ca nu mai impoziteaza bacsisul iarasi trebuie sa cer bon fiscal in anumite locuri, chiar daca acum TVA e doar 9%"

Raspunsul ANAF:

"Da. Foarte multi romani au auzit de actiunile inspectorilor da la Antifrauda. Nu mai departe de 9 iunie a.c, ANAF a emis un comunicat, preluat de majoritatea mass-media, in care a anuntat ca in weekendul 6-7 iunie 495 de inspectori au verificat 350 de agenti economici la nivel national, suspendand activitatea a 4 firme si aplicand amenzi de 1,89 milioane lei"

Gabriel Biris, 5 iunie a.c.:

"Sa se fi prins oare si FMI de schema pusa la cale pentru a umfla "veniturile" anul acesta? Sa explic:

- fiscul face controale si emite decizii de impunere pe banda rulanta cu incalcarea evidenta a legislatiei fiscale;

- deciziile sunt executorii, deci sumele cerute de fisc sunt raportate ca fiind venituri la buget, chiar daca sunt contestate de contribuabil"

Fragment din mesajul Fiscului catre Gabriel Biris:

Raspunsul ANAF:

"Adevarul este ca sunt raportate la venituri doar sumele din deciziile de impunere incasate efectiv. Indiferent daca vorbim de o slaba intelegere a activitatii ANAF sau de o strategie bazata pe dezinformare, acest gen de acuzatii nu ajuta cu nimic demersul de informare corecta a publicului. Cat despre afirmatia potrivit careia Fiscul incalca in mod evident legislatia cand efectueaza controale, lasam buna credinta a fiecaruia sa decida asupra veridicitatii acesteia."

Nu putem sa nu remarcam faptul ca aceste afirmatii recente ale domnului Gabriel Biris se circumscriu unui lung sir de acuzatii fara nicio acoperire si total surprinzatoare prin prisma faptului ca vin din partea unui specialist in fiscalitate care ar trebui sa stapaneasca mult mai bine mecanismele de administrare fiscala si activitatea institutiei noastre.

Reamintim aici modul in care, fara nicio verificare prealabila, domnul Biris a facut turul televiziunilor acuzand ANAF ca "tocmai si-a dat o Ordonanta care spune ca deciziile instantelor NU li se aplica lor!!!", in conditiile in care acest lucru a fost, de asemenea, 100% fals.

Cu aceasta ocazie, facem din nou un apel la liderii de opinie si ii rugam sa manifeste respect fata de public si adevar. Subliniem faptul ca vom reactiona la orice denigrare a eforturilor depuse in procesul de reforma a ANAF si reiteram determinarea de a informa in permanenta cu onestitate contribuabilii in legatura cu activitatea noastra.

Mesajul este semnat de Serviciul de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media